Ik ben al een beetje aan het experimenteren met nagerechten voor kerst. Dit jaar is kerst helaas noodgedwongen bij ons iets anders ingericht, wat er voor heeft gezorgd dat ik verantwoordelijk ben voor het menu op Eerste Kerstdag. Gelukkig vind ik dat geen probleem en ben ik al aan het bedenken wat ik als hoofdgerecht zal gaan maken. Maar, eerst tijd voor het nagerecht 😉

brownies

Ik houd van brownies en cheesecake. There, I said it! En wat is er nu beter dan deze twee te combineren? Wat mij betreft is het een hemelse combinatie! Helaas maken de meeste recepten voor met name cheesecake gebruik van ingrediënten als roomkaas en suiker. Mijn recept bevat dat allemaal niet en is suikervrij, glutenvrij en lactosevrij! Het is een combinatie van verschillende recepten die ik heb samengevoegd en ik heb er uiteraard een eigen twist aan gegeven.

Het lijkt misschien alsof het recept gesponsord wordt door Minus L, maar dat is niet het geval. Zij hebben echter de grootste keuze in lactosevrije producten (verkrijgbaar bij o.a. Jumbo Supermarkten) en met name zure room heb ik van een ander merk nog niet gevonden. Als er iemand tips of suggesties heeft, dan hoor ik dat graag!

Dit recept maakt gebruik van cups als maateenheid. Voor meer informatie over cups en de hoeveelheden, klik hier.

Ingrediënten
Voor de brownie-laag
4 eieren
1 cup cacaopoeder (ongezoet)
1 cup kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
6 el gesmolten kokosvet
4 tl vanille extract
snufje zout

Voor de cheesecake-laag
200 gram lactosevrije roomkaas, op kamertemperatuur (van bijv. Minus L)
1 3/4 cup Sukrin (je kunt ook palmsuiker of kokosbloesemsuiker gebruiken, maar dan krijg je geen witte cheesecake)
3 eieren
1/3 cup lactosevrije crème fraiche (van bijv. Minus L)
1 tl vanille extract

allergie1

Bereidingswijze
Brownie-laag
1. Verwarm de oven voor op 175°C. Meng in een kom de droge ingrediënten. Voeg de eieren één voor één toe tot alles goed gemengd is. Giet vervolgens het gesmolten kokosvet en het vanille extract er bij. Mix even goed door en giet in een ingevette vorm van 20 x 20 cm. Bak de brownies in 15-20 minuten gaar. Check even met een cocktailprikker of hij gaar is: de prikker moet er schoon uitkomen. Laat iets afkoelen.

Voor de cheesecake-laag
1. Zorg ervoor dat de roomkaas echt op kamertemperatuur is, anders krijg je wellicht klonten in je cheesecake. Mix de roomkaas met een handmixer of keukenmachine tot hij mooi glad is. Voeg de Sukrin toe en mix gedurende 3 minuten glad. Voeg nu de eieren toe en mix door tot het goed gemengd is. Doe nu de crème fraiche en het vanille extract erbij en mix goed door.

2. Giet het mengsel over de afgebakken brownie-laag en bak gedurende 25-30 minuten gaar. De cheesecake-laag mag lichtjes bruin zijn. Laat goed afkoelen (ja echt!) en snijd dan in repen.

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly