Het is weer eind juli, tijd voor de maandelijkse Foodblogswap: het online ‘event’ op Facebook. Een grote groep Nederlandse foodbloggers schrijft zich voor de swap in en dan wordt er elke maand een verdeling van alle inschrijvingen gemaakt. Je kookt dan elke maand een recept van een andere foodblogger. Deze maand mag ik koken van Marjolijn en Floortje’s blog: Zusjes Koken Over.

Suikervrije, lactosevrije en tarwevrije American Pancakes

Ook deze maand heb ik weer zitten rondneuzen tussen vele lekkere gerechten voor een recept wat ik graag wilde proberen. Al snel viel mijn oog op de American Pancakes met Blauwe Bessen. Dit omdat het me eigenlijk nog nooit gelukt is om echte dikke fluffy Amerikaanse pannenkoeken te maken en dit leek me een uitstekende gelegenheid om het weer eens te proberen.

Ik heb het twee keer geprobeerd: de eerste keer precies volgens het recept van Zusjes Koken Over, maar mijn pancakes werden toch niet echt heel erg fluffy. Ik weet niet of dat komt doordat ik speltmeel in plaats van zelfrijzend bakmeel heb gebruikt. Uiteindelijk heb ik een tweede batch gemaakt met iets aangepaste ingrediënten en toen waren ze meer zoals ik ze graag zie 🙂

Ingrediënten
2 eieren
125 gram speltmeel
150 ml lactosevrije melk
1 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
3 el erythritol (of 2 el palmsuiker)
50 gram lactosevrije boter
1/2 theelepel kaneel
snufje zout
1 bakje blueberries (vers of diepvries)

allergie12

Bereidingswijze
1. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een goed ontvette kom (evt. met citroensap ontvet) en de eierdooiers in een beslagkom.

2. Zeef het speltmeel met het bakpoeder en bakingsoda in de beslagkom en klop vervolgens met een garde de melk erdoor tot je een mooi glad beslag hebt. Voeg vervolgens de kaneel en suiker toe en meng goed.

3. Klop de eiwitten stijf met een mixer. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Ze zijn goed als je de kom op z’n kop kunt houden en er niks uit valt. Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag. Laat het beslag een paar minuten rusten.

4. Smelt een klontje boter in een pan en zorg ervoor de de pan góed heet is. Schep 3 of 4 hoopjes beslag van 8 cm doorsnede in de pan. Leg op elk pannenkoekje een paar blueberries. Als het beslag begint te bubbelen, dan kun je ze omdraaien.

5. Mijn tip: serveer ze eens met grape molasses : dat smaakt eigenlijk precies hetzelfde als normale stroop, maar wordt van druiven gemaakt. Ik heb mijn pot gevonden in een Turks winkeltje.

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly