Mmmm, cinnamon rolls (kaneelbroodjes): dat zijn toch echt wel één van mijn favoriete baksels. Alleen, sinds ik suikervrij eet heb ik ze niet meer kunnen eten. Ik ben al maanden op zoek naar hét perfecte recept voor deze zoete schatjes dat geschikt is voor mij. Ik heb nogal een lijst met eisen namelijk. Ze moeten suiker- en tarwevrij zijn, maar ook geen koemelk en gist bevatten. Maar, jongens… het is me gisteren dan eindelijk gelukt! De pérfecte cinnamon roll die vrij is van alles wat ik net noemde. En lekker dat ze zijn!!

cinnamonroll

Je zou echt niet zeggen dat deze knapperds vrij zijn van geraffineerde suikers, tarwe en koemelk. Geen vage structuur, nee gewoon lekker zacht van binnen en een beetje flaky (bladerdeeg-esque) aan de buitenkant. En doordat ze geen gist bevatten zijn ze ook zo klaar. Geen gedoe met laten rijzen en wachten. Het deeg hiervoor is echt binnen 5 minuten gemaakt. Trust me! Oh, en had ik al gezegd dat ze heel makkelijk vegan te maken zijn? Bij deze dan 😉

Omdat deze cinnamon rolls voor mij echt al zoet genoeg zijn, heb ik ervoor gekozen om er geen frosting of glaze bij te maken. Uiteraard kun je dit wel gewoon doen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld wat lactosevrije melk en de poedersuikervorm van Sukrin en meng dit tot een glad papje.

cinnamonroll2

Dit recept maakt gebruikt van cups als maateenheid. Klik hier voor meer informatie.

Ingrediënten
Voor 8-10 stuks
Deeg:
2 cups speltmeel
2 el palmsuiker
4 tl bakpoeder (géén baking soda!)
1 tl zout
3 el zachte lactosevrije boter (of kokosolie als ze 100% vegan moeten zijn)
3/4 cup lactosevrij melk

Vulling
4 el zachte lactosevrije boter (of kokosolie)
1 cup palmsuiker
3 tl kaneel
2 tl ahornsiroop

allergie12

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een springvorm van +/- 20 cm in (ik vind dat persoonlijk heel fijn werken, omdat je ze dan heel makkelijk los krijgt).

2. Meng in een kom de boter, palmsuiker en kaneel tot het een kruimelig mengsel is. Strooi de helft hiervan op de bodem van de springvorm.

3. Meng in een andere kom het meel, zout, suiker en bakpoeder. Doe de boter erbij en kneed even met je handen. Voeg nu de melk erbij en kneed tot het een mooi deeg vormt. Het zou niet plakkerig moeten zijn.

4. Bestuif een schoon werkblad met wat meel en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 5 mm dik. Ik leg altijd een stuk keukenfolie over het deeg en rol het dan uit met de deegroller. Op deze manier blijft het niet plakken.

5. Verdeel de rest van het kaneel/suikermengsel over het deeg. Verdeel ook wat ahornsiroop over het geheel. Dit zorgt ervoor dat de rolls extra moist van binnen worden. Rol het deeg nu op (in de lengte) en snijd in 8-10 stukken. Doordat er geen gist in het deeg zit, worden ze niet heel veel hoger dan de breedte waarin je ze snijdt. Houdt daar dan ook rekening mee.

6. Leg de cinnamon rolls met de binnenkant naar boven op de suiker/kaneellaag. In mijn geval was de helft van de springvorm maar gevuld. Maar… dat is niet erg! Ze zetten namelijk enorm uit en vullen de hele vorm.

7. Bak ze gedurende 23 minuten gaar. Ik heb ze 3 minuten op 200°C gebakken en toen de temperatuur op 175°C gezet. Zo kwamen ze er helemaal gaar uit. Laat ze even afkoelen en serveer ze dan zo of met wat glazuur. Warm zijn ze het aller-lekkerst!

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly