Jaaa, het is alweer bijna half november: de tijd van pepernoten  en gevulde speculaas is nu echt aangebroken! De winkels liggen al ruim 2 maanden vol met al het Sinterklaas-lekkers en eerlijk is eerlijk: in het verleden was dit voor mij echt een moeilijke periode. Ik houd namelijk zo ontzettend van alles wat met speculaaskruiden te maken heeft. Zo’n verpakking gevulde speculaas was binnen 2 dagen op. Ja, echt heel erg. Ik wilde dan ook dit jaar zelf gevulde speculaas maken. Zonder suiker!

Suikervrije gevulde speculaas

Dit recept voor gevulde speculaas is echt heel erg lekker! Ik was bang dat het misschien wat droog zou zijn, maar dat is gelukkig helemaal niet het geval. Ook bevat deze speculaas geen geraffineerde suikers en geen suikervervangers! Yup, that’s right! Helemaal suikervrij dus! Hij is natuurlijk niet zo zoet als de speculaas die je zo kunt kopen, maar voor mij is ‘ ie echt zoet genoeg. Ik zou zeggen: probeer hem gewoon uit en ik verzeker je: het is gegarandeerd een blijvertje!

Het zoetje in dit recept komt door de dadels. Ik gebruik het liefst van die dikke (medjool) dadels en niet die kleine harde uit de supermarkt. Ik koop deze meestal in de Turkse winkel. De blanke, ongebrande amandelen koop ik altijd bij een reformwinkel waar ze ook verse noten verkopen.

Ingrediënten
Voor een springvorm van 20-22 cm
100 gram blanke, ongebrande amandelen
150 gram (Medjool) dadels
250 gram speltmeel
40 gram kokosvet (gesmolten)
60 gram (lactosevrije) roomboter (gesmolten)
1 biologisch ei
3 el speculaaskruiden
8 gram bakpoeder
1 1/2 tl vanille extract
2 el suikervrije amandelmelk (of rijstemelk)
2 el amandelschaafsel
snufje zout

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet een springvorm van 20 of 22 cm in.

2. Doe de dadels in een kom met heet water en laat een tijdje staan. Het hangt een beetje af van de dikte van je dadels hoe lang je ze moet laten staan. Ik had al lekkere, dikke dadels en heb ze een uurtje laten staan. Als je kleinere dadels hebt, dan zou ik ze wat langer laten staan. Of, nog beter, gewoon meteen al de dikkere kopen 😉

3. Doe de amandelen en 100 gram dadels in de keukenmachine en maal dit een aantal minuten tot het een mooie, smeuïge pasta is. Voeg tussendoor 1/2 tl vanille extract toe. Ik heb nog een half klein glaasje water toegevoegd, omdat het net iets te droog was. Dit hangt ook weer af van hoe vochtig je dadels zijn. Doe dit een beetje op je gevoel. Schep de amandelspijs in een bakje en zet het afgedekt in de koelkast.

4. Zeef het speltmeel boven een grote kom en voeg het bakpoeder, zout en speculaaskruiden toe. Hak de overige 50 gram dadels fijn in de keukenmachine. Houd 1 tl eigeel achter om straks de speculaas mee te bestrijken. Doe de rest van het ei, het gesmolten kokosvet en de boter, vanille extract, amandelmelk en de fijngehakte dadels bij het meel en meng tot het een beslag is. Ik heb het beslag gemaakt in mijn mixer, maar je kunt het ook met de hand doen.

5. Maak nu van het beslag 2 ballen en rol ze op een met meel bestuift werkblad uit tot ze in de bakvorm passen. Leg nu voorzichtig 1 helft in de bakvorm en druk aan zodat het goed verdeeld is. Schep nu het amandelspijs op het beslag en verdeel dit over het geheel. Leg nu de andere helft beslag hier weer op en druk aan. Bestrijk de speculaas met het eigeel en strooi het amandelschaafsel er overheen.

6. Bak de speculaas in 30 minuten tot ‘ie mooi goudbruin is. Bijkomend voordeel: je hele huis ruikt goddelijk! Even laten afkoelen en dan aanvalluuuh! 😉

That’s it! Enjoy! ♥

Geïnspireerd op dit recept van Eat. Run. Love.

Print Friendly