Ik gebruik in veel van mijn recepten Worcestersaus, maar deze is – voor zover ik weet – niet in een suikervrije variant te vinden. Daarom maak ik hem altijd zelf.

worcestershiresaus - blij zonder suiker

Worcestersaus is een saus met een vrij unieke smaak en bevat daarom ook behoorlijk wat ingrediënten. Het is ook een recept waar je wel even wat tijd voor moet nemen, omdat de wachttijd lang is: 2 weken. Zorg er dus voor dat je dit ruim van tevoren maakt en niet op het laatste moment als je het in een gerecht nodig hebt 😉 Maar, het resultaat mag er dan ook echt wel wezen. De smaak is vrijwel identiek aan suikerhoudende Worcestersaus!

Voor meer informatie over cups en hoeveel een cup nou precies is, klik hier.

Ingrediënten
1/2 cup biologische honing
2 cups appelazijn
1⁄2 cup molasses van druiven (verkrijgbaar bij Turkse winkels)
1⁄2 cup suikervrije soja saus
6 el citroensap
1 el geel mosterdzaad
1.5 el zwart mosterdzaad
3 el zout
1 tl zwarte peperkorrels
1/2 tl kruidnagelpoeder
1⁄2 tl curry poeder (maak dit zelf door 2 el koriander, 1 el komijn, 1 el venkel, 1/2 tl kurkuma en 1/2 tl chilipoeder te mengen)
5 kardemompeulen, geplet
1 tl chili vlokken
2 teentjes knoflook, geplet
1 kaneelstokje (2,5 cm)
1 ui, fijngehakt
1 stukje (1,5 cm) verse gember, gepeld en geplet

allergie1

Bereidingswijze
1. Verhit de honing in een pannetje met een dikke bodem tot het begint te bubbelen.

2. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat gedurende 10 minuten koken.

3. Laat afkoelen en giet het hele mengsel in een afsluitbaar bakje. Plaats dit gedurende 2 weken in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

4. Na 2 weken kun je het mengsel zeven en in een lege en schone (uitgekookte) glazen fles of pot gieten. Je kunt deze saus vrijwel onbeperkt bewaren. Ideaal dus!

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly