Ik had na het maken van suikervrije appelmoes van appels uit mijn zusje’s tuin nog héél wat appels over. Ik voelde ineens heel sterk de behoefte om een appeltaart te bakken. En dan geen typisch Nederlandse appeltaart vol boter en suiker, maar een op ‘n American apple pie geïnspireerde versie.

Suikervrije American Apple Pie - Blij Zonder Suiker

Het mooie aan deze appeltaart is dat ie – buiten het feit dat ie echt heul erg lekker is – ook nog eens suikervrij, tarwevrij en lactosevrij! Ook kun je hem heel gemakkelijk volledig vegan maken. What more could a girl want? 😉

Het deeg is op basis van olie en zorgt ervoor dat het een flaky bite heeft. Het lijkt haast een beetje op bladerdeeg, maar dan net even anders. Het mooie aan dit deeg is dat er geen boter, suiker of eieren aan te pas komen. Door het aantal stappen lijkt het misschien of het ontzettend veel werk is, maar niks is minder waar. In een mum van tijd heb je een lekkere taart op tafel staan!

Dit recept maakt gebruik van cups als maateenheid. Voor meer informatie over cups en de hoeveelheden, klik hier.

Ingrediënten
De bodem (2 stuks)
3 1/4 cup speltmeel
1 tl zout
1/2 cup plantaardige olie
1 cup lactosevrije melk

De vulling
10 cups appels, geschild en in dunne plakjes gesneden
1 el citroensap
1-2 tl kaneel
1/4 tl nootmuskaat
1/4 tl zout
3-6 el agavesiroop (naar smaak)
1 tl vanille extract
2 el speltmeel
3 el amandelschaafsel
eiwit van 1 biologisch ei (voor het bestrijken van de korst)
optioneel: krenten of rozijnen

Voor een vegan versie kun je het ei achterwege laten en de melk voor de bodem vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk.

allergie1

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor 180°C en vet een taartvorm van +/ 24 cm in.

2. Zeef het speltmeel boven een kom en mix het zout er door.

3. Giet in een andere kom de lactosevrije melk en de olie. Roer dit niet. Giet het in 1 keer bij het speltmeel en roer tot het een deeg vormt. Maak hier twee ballen van en verpak deze apart in keukenfolie. Stop ze minimaal een half uurtje in de koelkast.

4. Neem een vel bakpapier en leg daar een deegbal op. Bestrooi met wat speltmeel. Maak het ietwat plat met je handen en leg er een ander vel bakpapier overheen. Nu kun je heel makkelijk met een deegroller het deeg uitrollen tot de gewenste grootte. Haal het bovenste vel bakpier van het deeg af (het plakt een beetje) en plaats de bakvorm op z’n kop op het deeg. Draai om en et voilà: het deeg zit meteen in de vorm zonder gedoe! Duw het deeg tegen de rand en snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Herhaal dit met de tweede bal: dit wordt straks de bovenkant.

5. Leg een vel bakpapier over het deeg en vul dit met bakbonen of gewoon wat rijst of gedroogde bonen. De bodem moet namelijk even blind gebakken worden. Zet de vorm in de oven en bak gedurende 10 minuten. Zet de bodem even apart. Het is nu tijd voor de vulling.

6. Doe de gesneden appels in een grote kom en giet het citroensap eroverheen. Roer goed door. Meng in een klein kommetje de kaneel, nootmuskaat en zout. Doe dit bij de appels en roer weer. Voeg vervolgens de agavesiroop, amandelschaafsel en vanille extract toe en roer weer tot alles goed gemengd is.

7. Doe 3/4 deel van de appels in een pan en laat gedurende 10 minuten warm en zacht worden. Roer af en toe even door om te voorkomen dat het aanbrandt. Haal de pan van het vuur en roer de rest van de appels er door. Voeg het speltmeel toe en roer goed door. Laat even een half uurtje afkoelen.

8. Zet de oven dit keer wat hoger, namelijk op 220°C.

9. Doe de appels in de vorm met de taartbodem en bekleed de appels met het deeg voor de korst. Druk de randen aan met een vork. Bestrijk het deeg met het eiwit en bestrooi met wat kaneel. Maak met een mes wat inkepingen zodat de warmte weg kan tijdens het bakken.

10. Bak gedurende 40 minuten of tot de taart mooi goudbruin is. Laat even afkoelen voor je hem aansnijdt.

That’s it! Enjoy! ♥

Suikervrije appeltaart - Blij Zonder Suiker

Print Friendly