Met dit recept voor Toscaanse Gestoofde Kip doe ik mee met de To Toscane Foodie Blogger Competition 2013: Ik wil een week vakantie in een vakantiehuis in Toscane winnen! Dat was een verplicht stukje tekst om mee te kunnen doen 🙂 Het doel is om een authentiek Toscaans gerecht te bereiden dat minimaal de volgende drie ingrediënten bevat: olijfolie, Parmezaanse kaas en tomaten. Ik houd wel van een uitdaging, dus vandaar dat ik heb besloten om mee te doen!

steworigineelklein1

De Toscaanse keuken is er een van eenvoud en verse, authentieke ingrediënten. Denk dan aan een goede kwaliteit olijfolie, tomaten en Parmezaanse kaas, maar ook bonen mogen zeker niet ontbreken. Veel extra’s heeft deze gestoofde kip dan ook niet nodig: serveer met vers gebakken speltbrood en een Italiaanse salade. Genieten!

Ingrediënten
Voor 3 a 4 personen
4 biologische kippenbouten
2 uien, fijngehakt
4 teentjes knoflook, gepeld
1 blik Cannellini bonen, uitgelekt
3 el rijstolie
1 el extra virgine olijfolie
snufje chilipoeder
2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
2 tl tomatenpasta
120 ml droge rode wijn
1 blik tomatenblokjes
cherrytomaatjes (ik gebruikte een hand vol)
200 ml gistvrije bouillon
4 handen vol verse spinazie
30 gram Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano)
Maldon Zeezoutvlokken – verkrijgbaar bij AH – of gewoon zeezout
Zwarte peper

allergie1

Bereidingswijze
1. Verwarm de rijstolie in een grote braadpan op medium tot hoog vuur. Dep de kip droog en breng op smaak met peper en zout. Door zeezoutvlokken (vergelijkbaar met Koosjer zout) te gebruiken houdt de kip beter vocht vast en wordt ie sappiger. Bak de kip goudbruin (ze passen niet allemaal in 1x in de pan, dus doe het in fases) en leg ze apart op een bord.

2. Zet het vuur wat lager en voeg nu de ui, knoflook, chilipoeder en kruiden toe. Blijf roeren tot de ui mooi zacht is. Voeg de tomatenpasta toe en blijf gedurende 1 minuut roeren. Voeg de wijn toe en laat al roerende wat indikken.

3. Voeg de bonen, tomatenblokjes, cherrytomaten en bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de stukken kip toe en laat gedurende 20 minuten stoven met deksel op de pan. Draai halverwege de kippenbouten even om.

4. Voeg vervolgens de gewassen spinazie toe en laat gedurende 4 minuten slinken. Voeg de Parmezaanse kaas en olijfolie toe. Breng op smaak met wat peper en zout en roer goed door.

5. Serveer met een frisse Italiaanse salade met bijvoorbeeld tomaten, basilicum, buffelmozzarella en pijnboompitjes en vers speltbrood om in te dippen! Maar het is ook perfect te combineren met een geurige rijst.

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly