Lezeres Xandra liet onlangs een comment achter op mijn artikel Blij Zonder Tarwe en ze waarschuwde me voor het speltbrood van o.a. de Albert Heijn. Volgens haar bleek dat er vaak aan speltbroden toch nog tarwegluten worden toegevoegd. Dat is wel iets waar je je bewust van moet zijn als je kiest om minder/geen tarwe te eten. Ik heb de Albert Heijn hier dan ook over gemaild. Inmiddels heb ik een reactie ontvangen:
Hartelijk dank voor uw bericht van 13-8-2013.
AH Stevig Speltbrood is gemaakt van 100% speltmeel. Spelt is één van de eiwitrijkste graansoorten die vele vitaminen, mineralen en hoogwaardige vetzuren bevatten. Het is geen volkoren speltbrood maar wel een brood met relatief veel vezels.
In Stevig Speltbrood zitten geen E-nummers of andere toevoegingen, daarmee past het bij een gezonde en bewuste levensstijl.
Het speltbrood wat wij als AH verkopen is 100% gemaakt van speltmeel (in tegenstelling tot al onze concurrenten). Dit om hiermee absoluut de beste kwaliteit te verkopen. Er is dus geen tarwemeel verwerkt in dit product, echter zitten er wel gluten in, ook in speltbloem komen deze van nature namelijk voor.
Hierbij de ingredienten:
Speltmeel, water, speltbloem, speltvlokken, spelt(gepoft), bakkersgist, lijnzaad, gejodeerd zout, plantaardige olie(koolzaad,raap), gerstemoutextract, specerijen(koriander).Voedingswaarde Speltbrood per 100 g
energie_______________________1055 kJ (250 kcal)
eiwit_________________________8,5 g
koolhydraten__________________48 g
waarvan suikers_______________0,7 g
vet___________________________2,0 g
waarvan verzadigd_____________0,3 g
voedingsvezel_________________2,5 g
natrium_______________________0,39 g
toegevoegd zout_______________1,0 gEen sneetje stevig speltbrood (35 g) bevat 87 kcal. Dit brood bevat ca. 23 porties.
Allergenen informatie:
bevat spelt (gluten).
Gemaakt in een bedrijf waar ook noten worden verwerkt.
Uiteraard is speltbrood niet geschikt voor mensen met coeliakie, maar lijkt het me voor mensen die graag minder tarwe willen eten een goed en betaalbaar alternatief. Ik weet niet of het speltmeel wat Albert Heijn gebruikt oerspelt is..
Heb jij dit brood al eens geprobeerd?
Wat goed om te weten. Ik heb het een tijdje terug aan medewerkers in de AH gevraagd en die wisten niet wat de ingredienten waren. Nu het zonder E-nummers, suiker en tarwe is, ga ik het zeker eens proberen.
Ja, toen ik het in de winkel vroeg wisten ze het ook niet zeker
Ja, ik heb het laatst geprobeerd. Ik vind het lekker, maar het droogt wel snel uit, sneller dan ander brood bedoel ik. Komt misschien ook doordat de sneetjes iets dunner zijn.
Puur brood zonder veel troep droogt uiteraard sneller uit, net als zelfgebakken brood. We zijn het gewoon niet meer gewend. Ik heb net een hekel aan dat sponsbrood dat dagen zacht blijft. Kan nooit goed zijn.
Ik vries het in. Zo blijft het brood lekker knapperig. Dus iedere keer voor het eten even ontdooien in de magnetron. Omdat het een dichte structuur heeft duurt het wel wat langer voordat het ontdooid is.
magnetron is not don.Googelt maar even wat de nadelen zijn van met een magnetron werken .
Ik ben op dit moment ook aan het experimenteren met verschillende speltbroden. Ik heb een aantal keer speltbrood van de markt gehaald (de marktkoopman garandeerde me 100% spelt). Dat speltbrood zag eruit als het Duitse brood (bolvorm, grijzige kleur, redelijk compact) maar verder smaakte het heerlijk.
Vorige week zag ik het speltbrood van de Appie met een 35%-kortingssticker liggen en dacht: dat ga ik ook eens uitproberen. Wat mij aan dit brood opvalt, is dat het lijkt op een luchtig tarwebrood.
Twee verschillende broden met naar eigen zeggen dezelfde graankorrel. Kan dat? Zou het verschil zitten in gebruik van desem (markt) of gist (AH)?
Ik heb zelf het idee dat gist vs desem behoorlijk veel verschil maakt in de structuur van het brood.
Het lijkt me verstandig om eerst onderstaand filmpje te bekijken.
http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/consument-misleid-met-speltbrood-in-supermarkt/speel/1/
Toch maar eens proberen dan. Leuke site heb je, en je brengt mij weer op goede ideeen. Ik probeer zelf ook zoveel mogelijk suiker en tarwe vrij te eten.
Toevallig gisteren bij de Coop geweest en ook zij vertelden mij sinds kort 100% Speltbrood in hun assortiment te hebben. Heb het zelf nog niet gekocht, maar wellicht goed om even in de gaten te houden!
Sinds vandaag ben ik op advies van mijn diëtiste speltbrood gaan eten omdat mijn suiker te hoog was in mijn bloed en blijkt dat ik zo min mogelijk koolhydraten (dus geen brood, pasta, aardappels en of peulvruchten mag).
Speltbrood wat een zoek tocht zeg.
Hoeveel broden er geen tarwe bevatten ongelofelijk.
Speltbrood (ook al is het 100% spelt) bevat net zoveel koolhydraten als tarwebrood. Als je dus moet minderen met de koolhydraten, dan schiet je met spelt niets op. De enige reden waarom het verstandig kan zijn om over te stappen op spelt ten opzichte van tarwe, is dat spelt niet zo bewerkt is. De hedendaagse tarwe lijkt niet meer op de tarwe van 50 jaar geleden en veel mensen zijn gevoelig voor die veranderingen (manipulatie). Omdat er met spelt (nog) niet zo geprutst is, kunnen veel mensen dit beter verdragen.
Dus als je diëtiste je speltbrood aanraadt omdat je minder koolhydraten moet eten, dan is dat een hele slechte diëtist, want dat spelt beter is heeft dus niets te maken met de hoeveelheid koolhydraten. Dat lijkt me wel nuttige informatie voor een site die ‘blij zonder suiker’ heet.
Dat klopt. Ik beweer ook nergens dat er minder koolhydraten in speltbrood zitten. Dat is niet de reden waarom veel mensen (waaronder ik) de voorkeur geven aan spelt. Zie hier een ander artikel over spelt vs tarwe: http://www.blijzondersuiker.nl/blog/tips-voor-suikervrij-leven/blij-zonder-tarwe/
Bijna al het speltbrood bevat tarwe, zeker als ze mooi hoog zijn gerezen. Die platte kleine broden zullen uit 100 spelt bestaan, spelt rijst n.l. niet zo goed. Nog gezonder is zuurdesem spelt, door het fermenteren worden schadelijke stoffen, die van nature in granen zitten, afgebroken.
Ik heb dit brood ook geproefd deze week, goed broodje en ook zeker twee dagen lekker.
Daarna was hij natuurlijk op…
Structuur vond ik ook lekker, stevig.
http://www.speltwinkel.nl/Waarom%20spelt/waarom%20spelt.html
Hier meer uitleg over spelt en ook dat er in veel speltbloem vaak toch gemengd is met tarwe. De meeste winkelketens, zelfs bio winkels, weten niet van welk soort bloem hun speltbrood wordt gemaakt. Ook al wordt er gezegd dat het 100% spelt is, hoeft dat dus niet zo te zijn.
Ik heb ook het speltbrood van ah eens geprobeerd, het was in de aanbieding. Ik vind het lekker, maar wel veel luchtiger dan andere speltbroden (allemaal gist) die ik heb gegeten.
Tip: Stop het in de vriezer, dan blijft het lekker lang vers. Elke dag haal ik een paar sneetjes eruit en ze smaken net zo lekker als op de dag van aankoop.
Zuivere spelt en spelt gekruist met tarwe!
Vooral dit stukje lezen uit de link hierboven, van mijn vorige bericht. Als je meer wilt weten hoe het zit met tarwe en spelt, ook handig om te weten voor mensen die allergisch zijn voor tarwe.
Hallo,
Ik volg sinds anderhalfjaar een gecombineerde scd en fodmaps dieet.
In Holland en Duitsland is er alleen brood te koop die uit spelt = triticum spelta of triticum dicoccum gemaakt is , en die wel veel gluten bevat , maar ook heel veel aminozuren en unique elementen. In Frankrijk kan men jonge spelt = triticum monococcum of jeune epautre kopen ( in biowinkels). Brood of meel van jonge spelt (engrain of jeune epautre) bevat heel weinig gluten ( 7%) die ook van de soort zijn die minder problematisch is voor mensen die bijna geen gluten willen of kunnen eten.
Ik hoop dat die informatie voor iemand nuttig kan zijn.
Met vriendelijke groet,
Lily
Sinds kort ben ik ook aan het experimenteren met speltbrood. Interessante site heb je om rond te kijken, leuk!
Gaat dit om het speltbrood welke op de afbeelding staat?
Bij AH hebben ze nml. 3 soorten speltbrood (zwaar) Ik ben met name geïnteresseerd in de witte variant en zou graag willen weten welke ingrediënten daar in verwerkt zijn.
Zover ik weet hebben ze bij de AH maar 1 soort speltbrood. De verpakking is wel wat verwarrend, maar volgens mij bestaat er geen wit speltbrood bij de AH.
Ze hebben drie soorten zwaar speltbrood voor zover ik weet (heb ze toevallig in mijn eigen woonplaats bij de AH zien liggen en nog in een AH bij vrienden van mij waar ik boodschappen deed) Er is een donkere variant (lijkt op een soort Allison brood), een witte variant met een soort van lijnzaad/zonnebloempitjes en een soort goudblond/bruine variant.
Ik heb AH ook even gemaild met mijn vraag, ik ben benieuwd naar hun reactie.
Hoi Pien,
AH heeft 4 soorten “Stevig brood” in het assortiment. 1 daarvan is spelt. Jij omschrijft de andere varianten van het stevige brood die met tarwe zijn. Het donkere brood bijvoorbeeld is donker meergranen brood. Maar de spelt-variant is ook vrij licht dus misschien lust je die ook wel 🙂
Ja, ik zag het vandaag want begon aan mezelf te twijfelen na je reactie;) Ik heb gewoon toch niet goed gelezen, sorry!
Ik ga de speltvariant gewoon proberen en houd van zowel donker ala lichtbrood dus moet vast goedkomen. Dank je!
Nav de uitzending van Kassa gisteravond ben ik heel benieuwd wat jullie nu vinden van het AH speltbrood. Ik vind het heel lekker, maar zit nu te twijfelen of het wel speltbrood is zoals ik hem zou willen hebben…..
AH zet op de verpakking 100 procent speltmeel, maar in werkelijkheid zit er speltmeel in en speltbloem, in welke verhouding is niet bekend. Bloem is van mindere waarde.
Het smaakt prima, maar ik betreur dat AH dus niet eerlijk is .
Heel blij met spelt brood zonder suiker , jammer dat er koolzaad olie in verwerkt is !
(Olijfolie zou nog beter zijn )
Ik ben intussen mijn eigen speltbrood gaan maken mét olijfolie :). Heerlijk, wel veel werk.
Ben benieuwd naar je recept. Alvast bedankt.
Ik heb het recept gevonden op een ander blog dus ik weet niet of ik dat hier mag posten. Je mag me opzoeken op fb en een pb sturen. Mijn fb is op mijn meisjesnaam Nicole Splithof (profielfoto van mij met mijn paard)
de bakker kon mij niet vertellen welk spelt er werdt gebruikt.in nederland geteelde spelt is NIET zuiver maar toch “” geent “op tarwe .het mag hier al spelt heten als het product 50% spelt bevat .bevatten jullie het nog? het kollenberger ned spelt bevat nog altijd 5% tarwe .is dus NIET ras zuiver.
Via http://www.speltfood.nl zijn diverse speltbroden te koop! Deze winkel gebruikt alleen 1 soort spelt. Heeft iemand ervaring met het bestellen van brood via internet?
Weten jullie of gerstemoutextract niet een (geraffineerde) suikervervanger is? Ik begreep dat het vergelijkbaar is met maltose en de bloedsuikerspiegel snel doet stijgen.
Dat is mijn vraag ook Jasmijn. Ik kan het antwoord niet echt vinden.
Zit er melk in speltbrood? Zo te lezen hier niet maar ik weet het niet zeker
Jumbo heeft 2 soorten speltbrood.. de “oer” of boeren variant die alleen maar spelt bevat (in de papieren zak) en het speltbrood verpakt in een plastic zak waar dus naast spelt ook tarwe in verwerkt zit. Wel goed om te controleren dus wanneer je geen tarwe hebben wil/mag
Hoi,ik ben Hinke, en mag mijzelf een klein beetje als specialist zien op het gebied van Spelt. inmiddels heb ik nu 7 jaar een (web)winkel met de nodige 100% Speltproducten. Ruim 8 jaar geleden kwam ik er achter dat het gehele gezin geen tarwe kon verdragen. Met deze kennis ben ik begonnen met mijn zoektocht naar een gezond alternatief en kwam al snel uit op Spelt. Door zowel gesprekken te voeren met zowel gebruikers als telers en veredelaars kwam ik er achter dat Spelt veelal geen Spelt meer is,maar een gecultiveerde variant is van het het oerSpelt. Er zijn slechts nog maar 2 echte speltrassen die echt nog alle oereigenschappen van Spelt bevat. De meeste te verkrijgen speltproducten worden geproduceerd met de gecultiveerde variant. waarom ? Het echte spelt stelt veel hogere eisen aan de kwaliteit van de grond, is gevoeliger voor weersomstandigheden en is niet geschikt voor monocultuur, etc. Om de teelt te vergemakkelijken en de opbrengst te vergroten is men begonnen om Spelt te kruisen met tarwe. Dit is helaas ten koste gegaan van de kwaliteit en vooral de zuiverheid van Spelt. En voor iedereen met een tarwe allergie of – intolerantie is juist die zuiverheid van het Speltras zo van belang.
Wat vind je van de spelt van de ah dan? En hoe heet je (web) winkel?
Hoi Lilian,
Er zijn 2 soorten spelt-eters; de spelt-eter die spelt gewoon lekker vindt en de spelt-eter die eigenlijk verplicht spelt eet omdat hij niet tegen tarwe kan ivm met een tarweallergie of
-intolerantie.
Voor de eerste groep spelt-eters maakt het niet uit van welk speltras het speltbrood is gemaakt en welke toevoegingen er in het brood zitten.
Voor de mensen met een tarweallergie is dit juist van essentieel belang!
Ik bak al 8 jaar mijn eigen speltbrood; voor het dagelijkse brood gewoon met de broodbakmachine en brood voor in het weekend of als ik de tijd heb een oerbrood uit de oven. In dit brood zit alleen speltmeel, water, gist en zout.
Hiervoor gebruik ik speltmeel van het speltras Oberkulmer Rotkorn en is te verkrijgen bij:
http://www.hetspelthuis.nl
Wat AH zegt over de ingrediënten klopt niet met de verpakking! Ik kan alleen spelt verdragen maar voel me de laatste tijd toch weer niet goed. Nog eens goed naar de verpakking gekeken en er staat op dat er gerstvlokken inzitten! Ik heb een klacht naar AH gestuurd, ben benieuwd naar hun reactie. Toch maar weer terug naar het speltbrood van de natuurwinkel, helaas wel 2x zo duur….maar m’n gezondheid gaat voor.
Als speltbrood net zo luchtig is als tarwebrood, word je in de maling fenomen.
Als je het speltbrood AH ongesneden koop droogt het niet uit. Het blijft dagen lekker en je kunt en lekker dikke boterhammen van snijden. Heerlijk.
Spelt is een hype aan het worden: steeds meer mensen ontdekken de gunstige eigenschappen van spelt. Aan de ene kant is dat positief, van de andere kant maken steeds meer bakkers en supermarkten ‘misbruik’ van de toegenomen belangstelling door speltproducten aan te bieden die deze naam niet waardig zijn. Het product ‘speltbrood’ is echter niet beschermd. Al zit er maar drie procent speltmeel of -bloem in dan nog mag men het in Nederland speltbrood noemen. Die gegevens worden vaak niet vermeld. In Duitsland moet er verplicht 90% spelt in een brood zitten dan pas mag het Dinkel(spelt)brot heten. De populariteit van spelt baart zorgen. Het risico bestaat dat het 6000 jaar oude gezonde oergraan spelt door de commercie wordt ‘verziekt’.
De verzieking van spelt speelt op diverse fronten. Het begint bij de boeren die speltrassen verbouwen die genetisch gemanipuleerd zijn met tarwe om grotere korrels te krijgen, die ‘gangbaar’ verbouwen, kunstmest geven en met pesticiden spuiten om meer opbrengst te krijgen. De boer van ons project, Ale Havenga, die de Oberkulmer Rotkorn biologisch verbouwt, zegt dat oerspelt niet ziek wordt. Zijn spelt krijgt organische mest en wordt mechanisch of met de hand gewied.
http://www.spelt-pieterburen.nl
Gerdtemoutextract is ook suiker
het artikel begint met: AH Stevig Speltbrood is gemaakt van 100% speltmeel… in de ingrediënten staat: speltmeel én speltBLOEM Er is een duidelijk verschil tussen meel (rijk aan vezels) en bloem (zonder vezels).
Ik zou wel een willen weten hoeveel meel en bloem er in dit brood zit
Ik ben ook zeer geïnteresseerd in deze info! Wie weet dit?
Ik heb AH gemaild en zij melden dat er geen volkorenmeel in zit. De vezels zitten dan, denk ik, in de speltvlokken en de lijnzaadjes. Eigenlijk is het dus witbrood met wat toevoegingen. Jammer, het zou waarschijnlijk lekkerder zijn als het een volkorenbrood zou zijn. Je houdt tenslotte niet voor niks van een stevig brood.
Iemand een advies voor een stevig volkoren brood waar je echt lekker op kunt kauwen?
Ingrediënten (opgave Albert Heijn 31-5-2014): 34% speltmeel (gluten), water, 29% speltbloem (gluten), 3% speltvlokken (gluten), 1,5% gepofte spelt (gluten), gist, lijnzaad, gejodeerd zout, specerijen.
Wellicht staat het inmiddels ook op de verpakking.
Goed om te weten. Maar toch zou ik het niet kopen aangezien er koolzaad olie in zit. Als ze dat ook eens vervangen!
Er zit weldegelijk een meelverbeteraar in nl: gerstemoutextract is een ander woord voor E621 en al die andere namen MSG, Ve-tsin, glutamaat, gistextract etc etc en dat is zo ontiegelijk slecht.
Hoe kom jij aan de wetenschap dat er E621 in zit? Geen enkele benaming hiervan vind ik op het etiket van AH speltbrood terug.
Ik vries het spelt brood in, neem er per dag uit wat ik Eet, hiermee voorkom je dat het brood uitdroogt. Ik heb verschillende speltbroden uitgeprobeerd maar het stevig spelt brood van de AH is het lekkerst.