Vandaag kunnen jullie kennis maken met Astrid. Ze houdt enorm van zelf brood bakken en doet dat inmiddels zonder suiker. Ik ben zelf gefascineerd door het zelf bakken van brood, maar heb me er nog eerlijk gezegd nog niet aan gewaagd. Daarom vind ik het extra leuk dat Astrid als gastblogger over brood bakken gaat schrijven šŸ™‚

Astrid omschrijft zichzelf als volgt: “Behalve van brood bakken, hou ik ook erg van koken. Ik eet veganistisch, op dit moment tarwevrij en zonder pakjes en zakjes. Nieuwe recepten verzinnen en proberen vind ik heerlijk.Ā Ik heb een webshop met handgemaakte artikelen en twee webshops met bedrukte t-shirts, dus eigenlijk ben ik de hele dag creatief en met mijn hobby’s bezig šŸ™‚ Ik woon samen met mijn vriend en 3 katten.Ā Mijn eetblog is zuiversap.blogspot.com

HR

Leuk dat ik hier mag gastbloggen. Ik zal in deze blog uitleggen hoe je lekker brood bakt. Zelf bak ik al een aantal jaar al ons eigen brood. Daar ben ik mee begonnen omdat ik niet van supermarktbrood hou. Brood bakken is niet moeilijk. Het kost wel wat tijd, maar dat is vooral wachten.

Meel
De eerste keuze is het meel. Je hebt broodmeel nodig, bloem van de supermarkt werkt niet goed. Je kunt broodmeel kopen bij een molen, natuurwinkel, sommige supermarkten en online. Zelf koop ik online grote zakken volkoren en grof (wit) speltmeel.

Gist
Verder heb je keuze tussen gedroogde gist en verse gist. Verse gist geeft iets mooier gerezen deeg, maar heeft als nadeel dat je het niet zo lang kunt bewaren. Gedroogde gist is ook makkelijker te vinden in de supermarkt.

Kneden
Kneden doe ik zelf met een Kitchenaid standmixer. Een broodmachine, keukenmachine of je spierballen werken ook, maar dat duurt langer. Je kneed het deeg tot je een soepele, niet plakkerige deegbal hebt waar geen scheuren in te zien zijn.

Zelf brood bakken - Blij Zonder Suiker

Ik deel graag mijn standaard broodrecept met jullie, zodat ook jullie lekkers vers brood kunnen bakken.

Ingrediƫnten
250 gram volkoren (spelt) meel
250 gram wit (spelt) meel
5 gram gedroogde gist
1 tl zout
1 el olie
275-300 ml lauw water

Bereidingswijze
1. Roer de droge ingrediƫnten door elkaar. Voeg al knedend de olie en zoveel water toe, dat je een mooie deegbal krijgt. Laat het deeg afgedekt met een schone, vochtige theedoek, 1 uur rijzen.

2. Vorm een brood of broodjes van het deeg en leg die op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed. Leg de theedoek er losjes op en laat nog 30 minuten rijzen.

3. Bak af in een voorverwarmde oven op 200 graden (gasoven) of 180 graden (elektrisch). Kleine broodjes bak je gaar en goudbruin in 20-30 minuten, een groot brood in 40-50 minuten. Laat uitwasemen op een rooster.

Zelf vind ik het lekker om wat zaden, noten of pitten door het basisdeeg te mengen. Op de foto zie je trouwens maanzaadbroodjes.

Bak jij ook je eigen brood? Of wil je het gaan proberen? Laat me vooral weten of het lukt!

Print Friendly