In Nederland kennen we een lange traditie van brood eten en kunnen we gerust stellen dat het een belangrijk onderdeel uitmaakt van onze voeding; een ware broodcultuur dus. Ook ik ben opgegroeid met boterhammen als ontbijt en nog meer boterhammen tijdens de lunch. Feit is: wij Nederlanders eten gemiddeld veel brood, vaak bij wel zeker twee maaltijden op een dag. Maar is het eigenlijk wel zo gezond? Er komen steeds meer geluiden vanuit de wetenschap, artsen en voedingsexperts die dit in twijfel trekken. Dus ontbijten we tegenwoordig massaal met havermout en eten we tijdens de lunch toch liever een salade. Is deze gezondheidshype een terechte reality check? Of is het loos alarm?

Brood, daar zit wat in

Eén ding is duidelijk; volkorenbrood is een aanzienlijk betere keuze dan witbrood. Zover ik weet is iedereen het hier mee eens en is dit tegenwoordig ook tot de meeste huishoudens van gezondheidsbewust Nederland doorgedrongen. De slogan ‘brood, daar zit wat in’ is alom bekend, maar wat klopt hiervan?

Brood bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Eet je witbrood, dan krijg je snelle koolhydraten binnen. Deze worden snel opgenomen, opgeslagen als lichaamsvet en leiden al gauw tot opnieuw honger. In volkorenbrood zitten daarentegen meervoudige koolhydraten. Deze koolhydraten helpen bij:

  • Een gezond gewicht
  • Een gezonde spijsvertering en stofwisseling
  • De opname van veel essentiële stoffen, zoals vitamines en mineralen.

Daarnaast wordt, in tegenstelling tot in witbrood, in volkorenbrood de hele graankorrel gebruikt, in plaats van alleen het zetmeelrijke gedeelte. En juist die andere gedeeltes van graan bevatten vezels, eiwitten, vitamines, mineralen, antioxidanten en gezonde vetten.

Over gezonde vetten gesproken: in brood vind je deze plantaardige onverzadigde vetten nauwelijks terug. En laat goede dagelijkse voeding nou voor ongeveer 30% uit gezonde vetten bestaan. Ze zijn nodig voor tal van functies in het lichaam en helpen ons om op een gezond gewicht te blijven. In brood zitten voornamelijk zetmeel en vezels. En de reden dat brood voornamelijk wordt aangeraden is vanwege de hoeveelheid vezels die erin zit. Twee volkoren boterhammen bevatten al 4,6 gram voedingsvezels; best veel als je het vergelijkt met bijvoorbeeld het gehypete havermout (1,4 gram per bord). Vezels zorgen voor een goede darmfunctie en spelen een belangrijke rol in het behouden van een gezond gewicht. Daarnaast zorgen volkoren producten, en voornamelijk de vezels uit deze producten, voor een verlaagt risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kankers van het verteringsstelsel.

Volkorenbrood

Brood en afvallen

Wil je gezond afvallen, dan kun je dat bijvoorbeeld doen door het aantal koolhydraten in je dagelijkse voeding verminderen. En dan komt het er al snel op neer dat je de ‘koolhydratenbom’ brood uit je dieet schrapt. Brood zou een dikmaker zijn en dus vermijd lijnend Nederland het in hun eetpatroon.

Toch komen veel populaire, traditionele koolhydraatarme diëten terug op hun zienswijze die ooit aan de basis lag van de stelling dat brood een dikmaker is. Het Atkins dieet heeft zelfs een speciaal ontwikkeld koolhydraatarm volkorenbrood op de markt gebracht. Per boterham bevat dit slechts vijf koolhydraten (65% minder dan in een gewone boterham). Wil je snel afvallen? Dan is dit type brood een uitkomst. Op gewicht blijven en eventueel langzaam afvallen kan prima met volkorenbrood.

Een gezonde boterham?

Of het nou om brood gaat, of een ander product: eet je er dagelijks te veel van, dan ben je niet gezond bezig. Het Voedingscentrum raadt dagelijks 6 tot 7 sneetjes brood aan. Kies je voor koolhydraatarm brood of volkorenbrood? Dan is dit een prima aanbeveling. Let wel: naast de hoeveelheid en het soort brood is ook het beleg van belang. Voor een gezonde boterham gaat het er ook om wát je op je brood doet. Wil je brood blijven eten en gezond afvallen, beleg je volkoren (of koolhydraatarme) boterham dan met mager broodbeleg zoals kipfilet, rosbief, fricandeau, magere ham, kalkoenfilet, hüttenkäse of magere roomkaas.

Print Friendly