Vandaag kunnen jullie kennis maken met Noortje: zij zal iedere 2 weken een gastartikel schrijven over haar ervaringen met suikervrij leven. Ze heeft vorig jaar de opleiding HBO Medische Basiskennis afgerond en is nu bezig met de opleiding Ortomoleculaire Voedingsleer. Ze loopt twee dagen in de week mee met een darmtherapeut.

Heel veel leesplezier!

HRprofielfoto Noortje

Ooit wel eens bedacht wat je eigen gebruiksaanwijzing is? En dan bedoel ik niet dat je vriend(in) jou ’s ochtends, net wakker, het beste eventjes met rust kan laten. Of dat je die ene week van de maand toch net een iets korter lontje hebt dan de overige drie. Nee, ik bedoel, hoe je er van binnen uitziet en hoe het werkt? Wat er gebeurt als je er iets instopt? Wat ondergaat dat iets in je lichaam? En hoe hoort dat iets er weer uit te komen?

Dit begon ik mij, Noortje 32 jaar, af te vragen toen ik na mijn heftige bevalling en kraamtijd allerlei klachten kreeg die, met mijn boerenverstand, echt nul connectie met elkaar leken te hebben. Het ging van oververmoeidheid tot darmklachten, van schimmelinfecties in mijn mond tot rugpijn, van draaiduizeligheid tot een hardnekkig anaal fissuur (AUW!!). Ik had voor mijn bevalling eigenlijk nooit wat, maar was daarna een soort van draaideurpatiënt geworden bij mijn huisarts. Helaas ging deze ook niet op zoek naar een verband (= zoeken naar een oorzaak) en stond ik de ene keer met een antibioticakuurtje en de andere keer met laxeermiddelen (= symptoombestrijding) buiten. Langzaamaan ging ik zelf steeds meer op onderzoek uit. Wat eet ik nou eigenlijk?

Wow…. Toen ging er een wereld voor me open…. Wat zijn e-nummers? Wat is maltodextrine? Wat is gistextract? Wat is aspartaam? Wat is… Tel daarbij op dat je je superverantwoordelijk (understatement of the century!) voelt voor je kindje en zijn gezondheid: mijn ontdekkingsreis over het hoe en waarom van lichaam en voeding was gestart.

In mijn ‘rookie’-enthousiasme heb ik heel wat youtube filmpjes, sites en boeken gelezen, maar raakte daardoor alleen maar in verwarring. Ook werd ik achterdochtig (voedingsindustrie = de maffia?? ;)).  Daarom: terug naar de basis! Ik heb vorig jaar met succes de 1-jarige opleiding HBO medische basiskennis afgerond en ben vorige week begonnen met de opleiding orthomoleculaire voedingsleer. Hiermee probeer ik mezelf te voorzien van ‘echte’ kennis waarmee ik ZELF keuzes kan maken en deze kan beargumenteren. Omdat ik naast de theorie ook graag wil zien hoe het in de praktijk gaat, loop ik twee dagen in de week mee met een darmtherapeut.

Gezonde voeding

Ik ben de afgelopen maanden vaak tegen het fenomeen suiker opgelopen. Het kent tal van vormen, maten en (schuil)namen. Dat het meer met je doet dan je een ‘fijn gevoel’ geven, is mij inmiddels wel duidelijk. Hier in huis proberen we het dan ook steeds meer suikervrij te krijgen, maar ik kan je zeggen dat dat met vallen en opstaan gaat…. En wat is dat nou eigenlijk, suikervrij? Vanaf nu zal ik eens in de zoveel weken mijn nieuw verworven inzichten en ervaringen met suiker – en randzaken worth sharing 🙂 – aan jullie bloggen.

Onderstaand een link naar een, Engelstalig, leuk filmpje over wat er nou eigenlijk fysiologisch gezien in je lichaam gebeurt bij de inname van suikers. Eindelijk een échte reden waarom je toch telkens wéér naar die chocoladereep grijpt! Have fun!

https://www.youtube.com/watch?v=lEXBxijQREo

Omdat ik ook erg nieuwsgierig ben naar jullie en jullie ervaringen, een vraag:
Ken jij je eigen gebruiksaanwijzing?

Groetjes Noortje

Print Friendly