Vandaag is het weer tijd voor een artikel van Kim: één van de vaste gastbloggers van Blij Zonder Suiker. Kim is pedagoge en eigenaresse van een gastouderbureau. Ze schrijft 1 keer in de 2 weken een stuk over haar ervaringen met suikervrij leven en dan met name over hoe ze dat doet in haar gezin samen met haar man én 2 jonge dochters. Ook deelt ze af en toe lekkere, suikervrije recepten.

Heel veel leesplezier!

HR

Ik ben jaren gastouder geweest en had altijd een vaste dagindeling qua tussendoortjes en maaltijden met de kinderen. Met mijn eigen meiden houd ik dit eigenlijk ook aan. Ze krijgen ’s morgens rond half 10/10 uur fruit. Na het middagslaapje (of de grote kinderen rond twee uur) een koekje en rond vier uur nog een tussendoortje wat steeds wisselt. Nu kies ik meestal voor nog een keer fruit of snackgroenten. Voorheen koos ik voor een soepstengel met pindakaasdip, ontbijtkoek of e.d.

Voorheen kregen de kinderen na het slaapje een Maria biscuitje en dan de volkoren variant, maar nu wij suikervrij eten bak ik veel zelf. Ik vind het superleuk om te bakken en helemaal als ik dat samen met mijn dochter kan doen. Zij geniet daar ook echt van. Na een paar keer proberen heb ik dit makkelijke recept samengesteld.

Simpele suikervrije koekjes

Wat heb je nodig:

  • Optioneel: kind of kinderen om samen mee te bakken 🙂
  • 100 gram speltbanketmeel (Home Made, te verkrijgen bij Jumbo)
  • 50 gram palmsuiker
  • 80 gram (harde) boter (ik heb het geprobeerd met Bertolli en roomboter, beide goed gelukt. Ik heb het nog niet met kokosolie geprobeerd)
  • 1 tl vanille-extract
  • Eventueel uitsteekvormpjes

Hoe maak je het:

  • Zorg dat de boter kneedbaar (roomboter op kamertemperatuur laten komen) is en verwarm de oven voor op 165 graden hete luchtoven (elektrisch 180 graden, gas stand 3-4)
  • Snijd de boter in kleine stukjes en doe alles bij elkaar in een kom. Kneed het geheel tot het deeg een grote bal vormt. Als het blijft plakken voeg je iets meel toe, is het te droog dan kan je iets boter toevoegen.
  • Rol het deeg uit tot 0.5 cm dikte en steek met vormpjes koekjes uit het deeg..
  • Leg de koekjes met 1 cm ertussen op een bakplaat en bak ze 10 tot 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Let goed op dat ze niet te donker worden.

Laat de koekjes goed afkoelen, zodat ze hard worden. Smullen maar!

Tip: Deze koekjes zijn ook leuk om mee te trakteren. Pak dan steeds één of een aantal koekjes in doorzichtig folie met een lintje erom en een leuk kaartje eraan. Je kan ze trakteren in een versierde schoenendoos of op een vrolijk dienblad.

Print Friendly