Ik gebruik vaak cups als maateenheid in mijn recepten. Ik krijg daardoor bijna dagelijks de vraag hoeveel gram een cup van een bepaald ingrediënt is. Dat snap ik natuurlijk helemaal en daarom leek het me handig om hier nog een artikel aan te wijden.

Ik was tot voor kort niet echt een voorstander van Amerikaanse cups. Cups zijn een maateenheid gebaseerd op volume. Dat is het grote verschil met grammen: die gaan uit van gewicht. Ik was altijd aan het converteren en dat is best veel werk. Ook bleek het niet altijd te kloppen: zo weegt 1 cup meel minder dan 1 cup amandelmeel. Dan krijg je dus nooit echt het optimale resultaat. Vriendin Lian van Cakeje van Eigen Deeg heeft me overgehaald om toch eens met cups te werken. En ik was meteen om! Niet meer constant rekenen en gedoe met een weegschaal. Ideaal!

Omdat een cup een volume-eenheid is, is het niet dan ook niet altijd (lees: meestal niet) handig om om te rekenen naar grammen. 1 cup is 0,236 liter, oftwel 236 ml. Als je een glas of mok neemt waar 250 ml in past (even afmeten met een maatbeker), dan kun je die als 1 cup gebruiken. Als er dan staat 1 cup meel of 1 cup palmsuiker, dan vul je gewoon dat glas. Dan zit je altijd goed!

Nog makkelijker is om een setje cups in huis te halen. Je kunt ze gewoon bij de Albert Heijn kopen namelijk. Het is een blauwe vier-delige set en kost ongeveer € 4,- Het is echt de moeite waard! Wil je liever wat uniekere cups? Check dan mijn artikel hier.

Mocht je nou toch graag willen omrekenen, dan kun je hier mijn artikel over de conversies vinden. Ook heb ik een handig overzicht gevonden: print ‘m uit en hang ‘m op de koelkast!

cups

Print Friendly