Zout. Inmiddels heb ik geleerd dat er veel meer soorten zout zijn dan simpel tafelzout. Voor mij was zout nooit meer dan zout en gebruikte ik het waarvoor ik dacht dat het bedoeld was. Nu weet ik inmiddels dat het type zout dat je gebruikt een groot verschil kan maken in het uiteindelijke resultaat van je gerecht.

Zeezout

Tafelzout / Keukenzout
Tafelzout komt uit ondergrondse zoutmijnen en is enorm bewerkt: gebleekt, verwarmd en bevat vaak een antiklontermiddel (calcium silicate). Vaak is er jodium aan toegevoegd: ik kies zelf altijd voor zout met jodium, omdat dit helpt bij de vorming van het schildklierhormoon. Ook kunnen er allerlei gezondheidsklachten als gevolg van jodiumtekort optreden, zoals: vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten, slaapproblemen, droge huid, vergeetachtigheid, verstopping, migraine, menstruatieproblemen en bloedarmoede. Zout zonder jodium kun je gebruiken voor bijvoorbeeld neusspoelingen. Ook is tafelzout zouter dan bijvoorbeeld zeezout of Koosjer zout. Een theelepel tafelzout staat gelijk aan een eetlepel Koosjer zout. Er zit dus wel degelijk verschil tussen! Ik gebruik zelf met name bij baksels zoals koekjes gewoon tafelzout.

Zeezout
Zeezout wordt – zoals het woord al zegt – gewonnen uit zeewater. Vaak wordt het zout zeer minimaal bewerkt. Er zijn ontelbaar veel soorten zeezout: van Middellandse zeezout tot Himalaya zeezout. Iedere soort heeft weer een andere smaak en daarom is het erg leuk om te experimenteren. Ik heb zelf laatst tijdens onze vakantie op Zakynthos zeezout meegenomen wat lokaal gewonnen is en gebruik dat voor ‘speciale momenten’. Houd wel rekening met het feit dat veel van de specifieke smaak van zeezout verloren gaat tijdens het koken, dus gebruik die speciale zoutsoort liever na het koken of bij koude gerechten.

zeezout

Fleur de Sel
Fleur de sel heeft een fijnere structuur dan zeezout. Het wordt gewonnen uit de bovenste laag van zout verzadigd water. Dit is een tijdrovend en kostbaar proces: de meest gunstige omstandigheden voor het winnen van fleur de sel zijn maar gedurende 1 maand per jaar aanwezig (van half juli tot half augustus). Hierdoor ligt de prijs van fleur de sel hoger dan van normaal zout. Ook deze zoutsoort kun je beter gebruiken na het koken om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.

Koosjer (Kosher) zout
Als je – zoals ik – veel Amerikaanse recepten gebruikt, dan zul je zien dat er vaak Kosher salt wordt gebruikt. Ik dacht zelf altijd dat dat puur en alleen met religie te maken had. Dat is dus niet zo. Van oorsprong is het wel zo dat Koosjer zout gebruikt werd om vlees direct na de slacht te onttrekken van bloed, volgens Joodse regels (Koshering). Gewoon zeezout of tafelzout heeft niet hetzelfde effect als Koosjer zout: normaal zout zou in het vlees trekken, waardoor het enorm zout zou worden. De grovere structuur van Koosjer zout voorkomt dat.

Koosjer zout bevat ongeveer de helft minder sodium dan tafelzout en zeezout en het bevat geen antiklontermiddel of andere toevoegingen zoals jodium. Er zijn ontzettend veel soorten Koosjer zout te krijgen en deze variƫren allemaal in herkomst, structuur en gebruik. Iedere soort heeft een keurmerk: een zogenaamde Hechsher op de verpakking. Dat is de aanduiding voor de specifieke soort zout: fijn, grof, flakes, mijnzout of zeezout. Vaak wordt in recepten gerefereerd aan de flakes. De flakes houden goed vocht vast en daarom wordt deze zoutsoort vaak gebruikt bij het bereiden van vlees en gevogelte. Het resultaat is een sappiger stukje vlees dan als je tafelzout of zeezout zou gebruiken.

Koosjer zout kun je hier in de supermarkten zover ik weet niet kopen, maar er zijn genoeg Nederlandse webshops waar je het wel kunt bestellen.

kosher

Print Friendly