Inmiddels ben ik een klein beetje over de eerste shock heen, vandaar dat ik even een korte update plaats. Ik had namelijk het idee dat ik me de laatste tijd steeds minder goed ging voelen. Ik was de afgelopen anderhalve maand wat anders gaan eten: vaker ‘s ochtends een smoothie met yoghurt, fruit, groenten en superfoods of overnight oats en veel speltproducten, zoals brood en pasta. En op dat brood deed ik vaak kaas. Toch had ik het idee dat er iets niet helemaal goed ging, omdat ik weinig energie leek te hebben, vrijwel dagelijks buikpijn, pijn in mijn gewrichten en heel veel hoofdpijn.
Twee weken geleden was ik het beu en heb ik een afspraak gemaakt bij een auto-kinesioloog: Irene Lelieveld. Ik wilde namelijk echt zeker weten of wat ik at wel goed voor mij was. Ik weet dat alles wat ik at past binnen een gezonde levensstijl, maar misschien dat het toch niet bij mij zou kunnen passen. Afgelopen vrijdag was de afspraak en ik ben helemaal doorgemeten. Een auto-kinesioloog kan precies meten wat je wel en niet mag eten. Hierover komt deze week een uitgebreid artikel.
De uitkomst was best even schrikken. Het blijkt namelijk dat ik naast een lactose-intolerantie ook een koemelkallergie heb. Dus die dagelijkse smoothie en overnight oats met yoghurt waren helemaal niet goed voor mij. Zo niet goed zelfs, dat blijkbaar mijn dunne darm op dit moment in zo’n slechte conditie is dat ‘ie ook geen gluten kan verdragen. Dus ook geen spelt. Ook waren er nog wat andere voedingsmiddelen die voor mij niet goed zijn nu, omdat ze schade in mijn dunne darm aanrichten. Ik heb een lijst gekregen met ik wel kan eten. Dat is niet zo heel veel eigenlijk. Het doel is dat ik nu zeker een half jaar jaar mijn darmen de kans geef om weer te herstellen. Dat betekent sowieso helemaal geen zuivel meer en ook voorlopig helemaal glutenvrij.
Gelukkig ben ik een beetje gewend aan het drastisch omgooien van mijn eetgewoonten, maar toch vind ik dit best erg. Vooral omdat ik dacht dat ik gezond at. En Irene verzekerde me ook dat ik gezond at, alleen mijn lichaam heeft net wat andere voeding nodig. Ook is het niet zeker dat ik voor altijd glutenvrij moet blijven eten: alles moet intern hersteld zijn en dan kan ik proberen of ik het weer kan eten. Ik hoop toch eigenlijk van wel als ik eerlijk ben.
Qua recepten op de site zullen er iets meer glutenvrije recepten bijkomen. Ik wil mijn blog alleen niet teveel op een niche gaan richten, omdat ik weet dat heel veel lezers niet per se glutenvrij hoeven te eten. En als daar geen medische noodzaak voor is, zou ik dat ook niet aanraden. Als je voor spelt kiest in plaats van tarwe ben je al heel goed bezig 😉 Hoe ik dat precies in de praktijk ga brengen… daar moet ik nog even over nadenken. Ik kan namelijk de variant met gluten niet zelf proeven natuurlijk.
Ik heb deze aanpassing aangegrepen om dan ook maar te stoppen met het drinken van Cola Light. Ik zit inmiddels op dag 2 en heb barstende hoofdpijn. Ontwenningsverschijnselen? Ik weet dat dit echt een gewoonte/verslaving is waar ik van af moet want ik weet dat het enorme troep is, dus dan maar nu. Nobody’s perfect 😉
Heftig verhaal Wendy! Aan de ene kant natuurlijk heel erg fijn dat je er nu achter bent want dan kan je er wat aan doen. Maar aan de andere kant.. het is wel een confronterende boodschap die je ‘even’ te horen kreeg.
Je bent gelukkig goed genoeg thuis in de kook-wereld om nog steeds allerlei lekkere en nog steeds gezonde dingen te maken en eten. Ik blijf uitzien naar je recepten en ideeën.
Sterkte!
Ja, precies. Zo denk ik er nu ook over. Want ik wist gewoon echt niet hoe het kon dat ik na al die aanpassingen ik nog klachten had. Nu weet ik precies wat ik wel en niet mag eten en dat maakt het dan wel weer makkelijker. Al zijn de dingen die ik nu niet meer mag, juist wel de dingen die ik nog veel at omdat ik dacht dat ik ze mocht. Maar, alles went zeggen ze hé 😉
Jeetje, dat is heftig om ineens te horen! Kan me voorstellen dat je daarvan schrikt. Maar wat goed dat je naar die auto-kinesioloog bent gegaan, in plaats van het verder te laten sukkelen! Het zal heel erg wennen zijn, een nieuw eetpatroon, maar waarschijnlijk went het wel.. Ik ben ook veel flexibeler geworden in het aanpassen van recepten. Dat gaat jou ook lukken! En voor je het weet, weet je niet beter.
Dankjewel! Ja, ik was het zo beu al die klachten, ik móest van mezelf iets doen. Dan weet ik liever precies wat wel of niet goed voor me.
Wat is dit vervelend voor je, beperking in je voedingskeuze hebben is verre van leuk. Nu moet ik je heel eerlijk bekken dat ik echt nog nooit van een auto-kinesioloog gehoord heb en dus geen idee heb wat deze voor mensen kan betekenen en kijk dus vol interesse uit naar je artikel hierover…
Inderdaad weet ik van een van mijn kinderen dat een gevoeligheid voor bepaalde voedselgroep zich kan herstellen, maar dat dit wel tijd nodig heeft en veel geduld..
Sterkte met dit alles, groetjes Petra
Dankje! Dat artikel ben ik nu aan het schrijven en komt een dezer dagen online 🙂 Was wel een hele aparte ervaring moet ik zeggen, maar nu weet ik wel waar ik aan toe ben.
Ik denk dat je lezers alle begrip hebben voor jouw situatie en niet van jou verwachten dat je nu perse recepten plaatst waar je zelf niet mee kan. Zorg goed voor jezelf en doe niets wat een onrustige gevoel oplevert. Succes en sterkte! 🙂
Bedankt voor je lieve reactie 🙂
Hallo Wendy, wat verschrikkelijk dat gezond je nu even zieker maakt. Mag ik je verwijzen naar het Voedselzandloper kookboek van Pauline Wiering. Wellicht dat je wat aan deze recepten hebt want zover ik weet zijn deze gluten, lactose in melkvorm en suikervrij. Ik ben momenteel bezig met mezelf door dit boek heen te koken en vind de recepten smakelijk. Neem eens een kijkje en wellicht past het bij de adviezen die je hebt gekregen want het heeft ook veel raakvlakken met paleo.
Ik hoorde inderdaad al dat paleo wel raakvlakken heeft. Ik mag alleen bepaalde dingen die zij eten wel en andere weer niet. Moet daar nog even mn weg in vinden, maar ben al wel veel aan het lezen ter inspiratie. Bedankt voor de tip!
Heftig om te ontdekken, maar wel goed, dan kun je weer gaan voor wat je lijf wilt. Ik gebruik in de haver oats rijstmelk, amandelmelk, ed ipv yoghurt. Smaakt anders, maar ook erg lekker. Wellicht kun je op die manier je smoothies en andere zuivelrecepten aanpassen. Mag je wel melk/yoghurt van geit of schaap? Dan is er nog weer meer mogelijk. Sterkte.
Bedankt 🙂 Ja ik heb nu een voorraad amandelmelk en rijstmelk staan. Voorlopig mag ik helaas ook geen geiten- of schapenmelk.
Wat heftig zeg, vooral omdat je al zo gezond at. Ik snap heel goed dat je het erg vind en dat het alles behalve leuk is maar het is wel goed dat je het nu weet. Ik hoop dat je je snel weer wat fitter gaat voelen en dat je tijdens je zoektocht in je nieuwe eetpatroon veel nieuwe producten ontdekt die net zo lekker zijn.
Goed dat je ook stopt met cola light! Ik dronk dit vroeger ook super veel en ben nu zo blij dat ik er vanaf ben! En wat je blog betreft, ik denk dat de lezers vooral heel veel begrip hebben voor je situatie, je gezondheid is het belangrijkste. Sterkte en zorg goed voor jezelf!
Ja, ik dacht dat ik gezond bezig was. En dat was ik ook, alleen op dit moment heb ik net even wat anders nodig blijkbaar. Jaa en die cola light… ik dronk toch stiekem best veel, dat was echt mijn guilty pleasure. Heb nu ook echt afkickverschijnselen. Bizar dat je er gewoon verslaafd aan bent he! Realiseerde me dat eigenlijk nooit.
Hey, ik heb vorige donderdag ook te horen gekregen waaraan ik intolerant ben: suiker, gluten, tarwe, koemelkeiwit, lactose, soja, citrusvruchten, ui, aspartaam en nitriet. Ook een hele boterham, net zoals bij jou. Serieus slikken die avond, maar ondertussen is de eerste shock weg en ben ik helemaal creatief met producten die ik nooit eerder gebruikte zoals teff, boekweit, kokossuiker, rijstmelk etc. Alles komt altijd goed :-)! Sterkte!!
Groetjes, Nathalie
Wow heftig! Wel heel veel raakvlakken met mij: sinds vrijdag weet ik ook dat ik geen uien en citrusvruchten mag. Het zorgt er inderdaad voor dat je creatiever wordt. Geluk bij een ongeluk dan maar he 😉 Jij ook heel veel sterkte!
Goed dat je ook van die cola afstapt. Kom je binnenkort ,aar een keer echt gezond bakken! 😉
Maar goed dat we die cola test al hebben gedaan hé! 😉 Zodra ik weer mobiel ben (=auto heb) kom ik langs en gaan we bakkuuuh! 😉
Nou best een heftig verhaal! Ik wens je veel sterkte met weer een nieuwe weg vinden in de wereld van eten. En ja als je eerst cola dronk en nu niet dan zal daar vast die hoofdpijn van komen. Hou je taai!
Groetjes van Sylvia
Dankjewel! 🙂
Wat erg zeg, ben je zo goed bezig… Je hebt mij hartstikke geïnspireerd om suikervrij te gaan eten. Dus daar ben ik vanochtend mee begonnen (gisteravond vond ik je blog). Ben benieuwd hoe het me af gaat.
Goed dat je de cola light ook maar meteen laat staan! Ik drink al jarenlang geen frisdrank meer, nouja, bij uitzondering af en toe. Ik begon met 7up+ranja (toen ik 16 was :P), daarna over op water+ranja, steeds iets minder zoet. Inmiddels drink ik gewoon water – wat ik als tiener “niet lekker” vond.
Succes! En bedankt!
Super goed bezig!!
Wat goed dat je dit met ons deelt. Een gezonde levensstijl gaat ook hier met vallen en opstaan. Ik wens je veel succes! En blijf je verhalen delen, dat is zeker een eye opener voor vele onder ons 😉 Liefs Mirjam http://www.eatpurelove.nl
Dankjewel! En dat blijf ik zeker doen 😉
Hoi, Ook ik ben er enige tijd geleden achter gekomen dat ik voor een behoorlijk aantal dingen een intolerantie heb (waaronder melkeiwit, soja en suiker). Ik schrok me rot en heb heel erg moeten wennen maar heb heel veel aan jou recepten op de site. Ipv koemelk gebruik ik rijstemelk of geiten-/schapen producten. Gelukkig heb ik geen last van tarwe/gluten maar toch gebruik ik veel speltbrood en havermout. Succes en sterkte, ook dit zal je lukken om te overwinnen.
Dankjewel voor je leuke reactie!
Tjonge, kan me voorstellen dat weer even helemaal moet resetten, denk je dat je goed bezig bent, heb je dit. Wel fijn dat je in elk geval nu wel weet waardoor je je zo belabberd voelde. Dan kan je er op inspelen, al is dat vast een hele klus…
Sterkte en heel veel succes ! Gelukkig zijn er tegenwoordig wel steeds meer glutenvrije en zuivelvrije producten te vinden, dat scheelt al een beetje.
Ja dat scheelt wel een beetje. En de rest dan maar gewoon zelf maken 😉
Jeetje, ik weet (helaas uit persoonlijke ervaring) hoe hard zulk nieuws kan aankomen! Dat van mij zag er alleen iets anders uit. Het blijft even wennen en verdiepen wat je dan nog wél kunt eten. Maar hé, het is je al eerder gelukt, zelfs met een hele fijne blog als gevolg! Het gaat je vast weer lukken… Succes in ieder geval! En sterkte 🙂
Dankjewel! 🙂