Inmiddels ben ik een klein beetje over de eerste shock heen, vandaar dat ik even een korte update plaats. Ik had namelijk het idee dat ik me de laatste tijd steeds minder goed ging voelen. Ik was de afgelopen anderhalve maand wat anders gaan eten: vaker ‘s ochtends een smoothie met yoghurt, fruit, groenten en superfoods of overnight oats en veel speltproducten, zoals brood en pasta. En op dat brood deed ik vaak kaas. Toch had ik het idee dat er iets niet helemaal goed ging, omdat ik weinig energie leek te hebben, vrijwel dagelijks buikpijn, pijn in mijn gewrichten en heel veel hoofdpijn.

Twee weken geleden was ik het beu en heb ik een afspraak gemaakt bij een auto-kinesioloog: Irene Lelieveld. Ik wilde namelijk echt zeker weten of wat ik at wel goed voor mij was. Ik weet dat alles wat ik at past binnen een gezonde levensstijl, maar misschien dat het toch niet bij mij zou kunnen passen. Afgelopen vrijdag was de afspraak en ik ben helemaal doorgemeten. Een auto-kinesioloog kan precies meten wat je wel en niet mag eten. Hierover komt deze week een uitgebreid artikel.

food

De uitkomst was best even schrikken. Het blijkt namelijk dat ik naast een lactose-intolerantie ook een koemelkallergie heb. Dus die dagelijkse smoothie en overnight oats met yoghurt waren helemaal niet goed voor mij. Zo niet goed zelfs, dat blijkbaar mijn dunne darm op dit moment in zo’n slechte conditie is dat ‘ie ook geen gluten kan verdragen. Dus ook geen spelt. Ook waren er nog wat andere voedingsmiddelen die voor mij niet goed zijn nu, omdat ze schade in mijn dunne darm aanrichten. Ik heb een lijst gekregen met ik wel kan eten. Dat is niet zo heel veel eigenlijk. Het doel is dat ik nu zeker een half jaar jaar mijn darmen de kans geef om weer te herstellen. Dat betekent sowieso helemaal geen zuivel meer en ook voorlopig helemaal glutenvrij.

Gelukkig ben ik een beetje gewend aan het drastisch omgooien van mijn eetgewoonten, maar toch vind ik dit best erg. Vooral omdat ik dacht dat ik gezond at. En Irene verzekerde me ook dat ik gezond at, alleen mijn lichaam heeft net wat andere voeding nodig. Ook is het niet zeker dat ik voor altijd glutenvrij moet blijven eten: alles moet intern hersteld zijn en dan kan ik proberen of ik het weer kan eten. Ik hoop toch eigenlijk van wel als ik eerlijk ben.

Qua recepten op de site zullen er iets meer glutenvrije recepten bijkomen. Ik wil mijn blog alleen niet teveel op een niche gaan richten, omdat ik weet dat heel veel lezers niet per se glutenvrij hoeven te eten. En als daar geen medische noodzaak voor is, zou ik dat ook niet aanraden. Als je voor spelt kiest in plaats van tarwe ben je al heel goed bezig 😉 Hoe ik dat precies in de praktijk ga brengen… daar moet ik nog even over nadenken. Ik kan namelijk de variant met gluten niet zelf proeven natuurlijk.

vaep3ckeqg5qjfm5_v3_

Ik heb deze aanpassing aangegrepen om dan ook maar te stoppen met het drinken van Cola Light. Ik zit inmiddels op dag 2 en heb barstende hoofdpijn. Ontwenningsverschijnselen? Ik weet dat dit echt een gewoonte/verslaving is waar ik van af moet want ik weet dat het enorme troep is, dus dan maar nu. Nobody’s perfect 😉

liefs

Print Friendly