Ik ben al een beetje aan het experimenteren met nagerechten voor kerst. Dit jaar is kerst helaas noodgedwongen bij ons iets anders ingericht, wat er voor heeft gezorgd dat ik verantwoordelijk ben voor het menu op Eerste Kerstdag. Gelukkig vind ik dat geen probleem en ben ik al aan het bedenken wat ik als hoofdgerecht zal gaan maken. Maar, eerst tijd voor het nagerecht 😉
Ik houd van brownies en cheesecake. There, I said it! En wat is er nu beter dan deze twee te combineren? Wat mij betreft is het een hemelse combinatie! Helaas maken de meeste recepten voor met name cheesecake gebruik van ingrediënten als roomkaas en suiker. Mijn recept bevat dat allemaal niet en is suikervrij, glutenvrij en lactosevrij! Het is een combinatie van verschillende recepten die ik heb samengevoegd en ik heb er uiteraard een eigen twist aan gegeven.
Het lijkt misschien alsof het recept gesponsord wordt door Minus L, maar dat is niet het geval. Zij hebben echter de grootste keuze in lactosevrije producten (verkrijgbaar bij o.a. Jumbo Supermarkten) en met name zure room heb ik van een ander merk nog niet gevonden. Als er iemand tips of suggesties heeft, dan hoor ik dat graag!
Dit recept maakt gebruik van cups als maateenheid. Voor meer informatie over cups en de hoeveelheden, klik hier.
Ingrediënten
Voor de brownie-laag
4 eieren
1 cup cacaopoeder (ongezoet)
1 cup kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
6 el gesmolten kokosvet
4 tl vanille extract
snufje zout
Voor de cheesecake-laag
200 gram lactosevrije roomkaas, op kamertemperatuur (van bijv. Minus L)
1 3/4 cup Sukrin (je kunt ook palmsuiker of kokosbloesemsuiker gebruiken, maar dan krijg je geen witte cheesecake)
3 eieren
1/3 cup lactosevrije crème fraiche (van bijv. Minus L)
1 tl vanille extract
Bereidingswijze
Brownie-laag
1. Verwarm de oven voor op 175°C. Meng in een kom de droge ingrediënten. Voeg de eieren één voor één toe tot alles goed gemengd is. Giet vervolgens het gesmolten kokosvet en het vanille extract er bij. Mix even goed door en giet in een ingevette vorm van 20 x 20 cm. Bak de brownies in 15-20 minuten gaar. Check even met een cocktailprikker of hij gaar is: de prikker moet er schoon uitkomen. Laat iets afkoelen.
Voor de cheesecake-laag
1. Zorg ervoor dat de roomkaas echt op kamertemperatuur is, anders krijg je wellicht klonten in je cheesecake. Mix de roomkaas met een handmixer of keukenmachine tot hij mooi glad is. Voeg de Sukrin toe en mix gedurende 3 minuten glad. Voeg nu de eieren toe en mix door tot het goed gemengd is. Doe nu de crème fraiche en het vanille extract erbij en mix goed door.
2. Giet het mengsel over de afgebakken brownie-laag en bak gedurende 25-30 minuten gaar. De cheesecake-laag mag lichtjes bruin zijn. Laat goed afkoelen (ja echt!) en snijd dan in repen.
That’s it! Enjoy! ♥
Hallo!
Vraagje waar koop je vanillextract en sukrin? Klinkt goed dit recept! Gr., Kim
Echt vanille extract (dus geen essence) kun je bij kookwinkels kopen. Ik vind dat echter best prijzig, dus maak het altijd zelf. Check hier het recept: https://www.blijzondersuiker.nl/blog/recepten-2/homemade-vanille-extract/ Sukrin kun je op verschillende plaatsen online bestellen. Succes!
Ziet er goed uit. Ga ik proberen. Wel waarschijnlijk met roomkaas zonder suiker.
Bedankt weer.
Bedankt 🙂 Veel succes! De roomkaas die ik heb gebruikt bevat trouwens ook geen suiker.
Ik denk dat ik binnenkort deze maar eens ga maken voor mijn buurmeisje. Ik bak regelmatig, maar vaak kan zij er niet van mee snoepen omdat ik veelal niet suikervrij bak. Met deze site kan daar mooi verandering in worden aangebracht! Bedankt!
Hoi, Als eerste een compliment voor je geweldige site! Ik heb er al veel van gemaakt.
Dit recept staat ook bij mij op de planning voor kerst!
Ik ga vaak in duitsland boodschappen doen en bv bij de kaufland hebben ze ontzettend veel lactose vrije producten. Ook van minus-l en ook andere merken, hier in nederland kun je maar een fractie krijgen van wat er daar in de schappen ligt!
Groet, Kim
Ziet er inderdaad lekker uit. Voor hoeveel personen is dit ongeveer? Krijg je met deze hoeveelheden vier van die stukjes eruit? Alvast bedankt voor je antwoord, groeten van Jantien
Ik heb een vorm van 20 x 20 gebruikt: dat is op zich niet zo heel groot. Ik denk dat je genoeg hebt voor 4-6 personen. Mocht je het voor meer mensen willen maken, verdubbel dan de hoeveelheden in het recept en gebruik een grotere bakvorm. Succes! 🙂
Dank je! Ik heb nu al trek 🙂 !
Ik heb je bodem gebruikt, maar een andere topping gebruikt, namelijk chocoladekwart. Was een erg lekkere combinatie :). Ik heb een linkje op mijn blog gezet naar je recept.
Super, klinkt lekker! Bedankt voor de link 🙂
Ik heb deze vorig weekend gemaakt met palmsuiker. Ik vond hem zelf heerlijk! De familie ook, maar mijn vriend niet zo, maar die eet dan ook niet suikervrij. Geen probleem… meer voor mij! 🙂
Ik heb het net geprobeerd, maar helaas is de bovenste laag (omdat het zo dun was) er tussendoor gegaan, op de bakplaat….Helaas is het niet gelukt…Wat kan ik daar het beste aan doen?
Ik gebruik some de vegan creamcheese van tofutti,http://www.tofutti.com/dairy-free-cheeses/cream-cheese/
maar die is soms moeilijk verkrijgbaar maar is erg lekker, romig maar bevat vele ongezonde ingrediënten. Ik gebruik vaak ook de magere lactose-vrije kwark, van Züger. ( koop ik in my bioplanet. )
Lijkt me heerlijk! Kun je de vanille extract ook weglaten? Dit is erg duur en moeilijk verkrijgbaar vind ik en zelf maken ( heb je link gelezen) is geen optie als je ineens besluit te gaan bakken.