Laat ik eerst beginnen met te zeggen dat vanille extract en vanille essence absoluut niet hetzelfde zijn. Eerlijk is eerlijk, tot een paar maanden geleden wist ik dat zelf niet. Ik kocht altijd een flesje Dr. Oetker Vanille Aroma en dacht dat dat goed was. Inmiddels weet ik dat dat niet het geval is.

Vanille essence is eigenlijk een imitatie van vanille extract. De smaak van vanille essence komt namelijk van vanilline: een synthetische stof met de geur en smaak van vanille. Er zit dus feitelijk geen echte vanille in! In enkele gevallen komt de vanilline wel van echte vanille, maar dan is het nog niet de real deal. Het voordeel van vanille essence is dat het goedkoop is. Een flesje van 38 ml kost namelijk ongeveer €0,94. Een flesje vanille extract is een stuk duurder. Gemiddeld betaal je €8,00 voor een flesje van 118 ml, maar er zijn ook merken die €12,00 kosten. En geloof me, 118 ml is echt niet veel: dat is bij mij vrij snel op en daardoor wordt het kostbaar om vanille extract te gebruiken.

Gelukkig is er nog een andere oplossing en hoef ik niet uit te wijken naar vanille essence! Het is namelijk ontzettend makkelijk (en een stuk voordeliger!) om zelf vanille extract te maken. Je hebt hier eigenlijk maar twee ingrediënten voor nodig: wodka en vanillestokjes.

vanilleextract

Ingrediënten
250 ml goedkope wodka
3 vanillestokjes

Benodigdheden
flesje om het vanille extract in te bewaren

1. Kies de goedkoopste wodka die je kunt vinden. Ik kocht in Duitsland een fles van 500 ml voor €4,99. Neem 3 vanillestokjes en snijd deze open maar laat ongeveer een centimeter aan de bovenkant heel. Je split ze dus als het ware. Doe deze in het flesje: in mijn geval waren de stokjes te groot, dus heb ik ze gehalveerd. Vul het flesje met wodka en sluit goed af.

2. Bewaar het flesje op een donkere en koele plaats en schud dit 1x per week. Laat minimaal 6 weken op smaak komen voordat je het gebruikt. Naarmate de tijd vordert, wordt je extract steeds donkerder.

Het mooie is dat homemade vanille extract in principe onbeperkt houdbaar is én je kunt het telkens bijvullen. Ideaal! Ik betaalde omgerekend voor 250 ml vanille extract nu €4,39 terwijl dit me in de winkel al gauw minimaal €15,00 zou kosten!

Ik bestel mijn vanillestokjes bij Riziky.be. Voor vanille extract hoef je niet de duurdere Premium kwaliteit te nemen: het wordt zelfs geadviseerd om Gourmet kwaliteit te nemen.

Print Friendly