Ook deze maand deed ik weer mee met de Foodblogswap: het maandelijkse online ‘event’ op Facebook. Een grote groep Nederlandse foodbloggers schrijft zich voor de swap in en dan wordt er elke maand een verdeling van alle inschrijvingen gemaakt. Je kookt dan elke maand een recept van een andere foodblogger. Deze maand mag ik koken van Sandra’s blog: Leuke Recepten.

Ik heb een tijd getwijfeld of ik voor een hoofdgerecht of toch een baksel zou kiezen. Uiteindelijk heb ik besloten om de Abrikozen Kruimelkoek te maken. Echter, ik had geen suikervrije abrikozenjam in huis. Wel had ik kersenjam van Zonnatura staan en een bakje mooie dieprode kersen. Ik besloot om de abrikozen in het recept te vervangen door de kersen. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad! Het deeg is lekker zoet en krokant door de gehakte amandelen en gecombineerd met kersen is het een ware smaaksensatie! Naast dat mijn variant suiker- en lactosevrij is, is ‘ie ook tarwevrij doordat ik speltmeel heb gebruikt. Let op: speltmeel is niet geschikt voor mensen met coeliakie.

kersenkruimelkoek

Ingrediënten
175 gr plantaardige boter (in stukjes)
300 gr speltmeel
50 gr amandelen (gehakt of geschaafd)
150 gr palmsuiker
1,5 tl vanille extract
1 ei
snufje zout
100 gr suikervrije kersenjam
400 gr verse kersen, ontpit en in 2-en gesneden

allergie12

1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een bakblik of ovenschaal in.

2. Doe het meel, amandelen, suiker, vanille extract, ei en zout in een kom en klop dit met een mixer tot het een kruimelig deeg vormt. Ik heb hiervoor mijn deeghaak gebruikt. Mix het niet te lang door, omdat je dan geen kruimeldeeg meer hebt.

3. Verdeel 3/4 van het deeg over de bodem van het bakblik en druk aan met je vingers. Verdeel de kersenjam over het deeg en bedek dit vervolgens met de kersen. Verkruimel de rest van het deeg over de kersen.

4. Bak de kersen kruimelkoek in 50 minuten goudbruin en gaar.

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly