Gisteren hadden Lian van Cakeje van Eigen Deeg en ik een bak-dag ingepland, omdat we ons beide graag wilde wagen aan echte Amerikaanse pumpkin pie (recept daarvan volgt volgende week). Lian is echter de trotse eigenaresse van een KitchenAid Artisan Mixer en die wilde ik graag eens uitproberen. Een ideale reden dus om een chocoladecake te maken!
Ik wilde dit recept al een tijd maken, omdat je geen keukenprinses hoeft te zijn om dit te laten slagen én omdat het geen suiker, zuivel of gluten bevat. Een ideaal baksel dus op tijden dat je zin hebt in iets lekkers, maar geen zin hebt om uren in de keuken te staan. Het resultaat is een lekkere cake die niet droog is, maar juist een beetje moist en een volle chocoladesmaak heeft. De kokossmaak is overigens niet overheersend: zelfs Lian vond ‘m lekker en zij houdt totaal niet van kokos.
Dit recept is een echte samenwerking tussen Lian en mij: ik zorgde voor het recept en Lian heeft de styling en de mooie foto’s verzorgd. Oh, en nog even over die KitchenAid Artisan Mixer: I want one! 😉
Dit recept maakt gebruik van cups als maateenheid. Voor meer informatie over cups en de hoeveelheden, klik hier.
Ingrediënten
1 1/4 cup amandelmeel
1/2 cup geraspte kokos
1 cup suikervrije pure chocolade druppels
1/2 cup kokosmelk
2 biologische eieren
1 tl vanille extract
1/2 tl zout
1/2 tl bakpoeder
1/2 cup amandelschaafsel
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 170°C en vet een bakblik van +/- 20 cm in.
2. Doe de kokosmelk met de chocoladedruppels in een steelpannetje en verwarm op laag vuur al roerende tot de druppels volledig gesmolten zijn. Laat even afkoelen. Voeg vervolgens de twee eieren bij het chocolademengsel en roer goed door.
3. Doe het amandelmeel, de kokos, zout en bakpoeder in een kom en meng door elkaar. Voeg het chocolademengsel en het vanille extract toe en mix (of roer) tot een mooi glad beslag.
4. Giet het beslag in de bakvorm en bestrooi met wat geraspte kokos en het amandelschaafsel. Bak gedurende 25-30 minuten gaar. Mijn cake had 25 minuten nodig en kwam er perfect uit!
That’s it! Enjoy! ♥
Wat een beauty is ie hé. Onze baby 😀 Samen maken we mooie en gezonde dingen!
Jaaaa, echt wel! Op nog veel meer mooie baby’s samen! 😉
Whahaha 😀 Doen we zeker!
Wat een pech. Ik heb de cake volgens recept gemaakt,maar……mijn chocoladeparels (- korrels) smolten niet in de kokosmelk. Met staafmixer wat gepureerd. Verder recept gevolgd. Resultaat was een niet gerezen smakeloze plak, die wel sterk naar rauwe chocolade smaakte, maar verder echt niet te eten was.
De pure,rauwe chocolade korrels heb ik in de reformwinkel gekocht.
Kan het niet rijzen uitsluitend aan mijn chocolade korrels hebben gelegen?
Als iemand tips heeft hoor ik het graag.
Dan hoeft mijn volgende poging niet in de pedaalemmer te verdwijnen.
groet
Ineke
Wil het nog een keer proberen.
Misschien ligt het toch aan het feit dat je voor ‘raw chocolate’ hebt gekozen. Wij hebben suikervrije chocolade gebruikt. Deze heeft dezelfde eigenschappen als gewone chocolade, maar dan gezoet zonder geraffineerde suiker (zie link in recept).
Ik vermoed dat daar het probleem ligt.
Is amandelmeel glutenvrij?
Jazeker. In amandelen zit immers geen tarwe of granen 🙂
als je zeezout gebruikt, blijft de hoeveelheid dan gelijk ? nl 1/2 tl ?
Kan je in plaats van de chocolade druppels ook cacao poeder gebruiken? Zo ja, is het dan ook gewoon 1 cup?
Ik zou het gewoon uitproberen, naar smaak.
Yumm! Ik ga het nu maken,….:)
Er zit helemaal geen vetsof in zoals kokosolie, olie of lactose-vrije boter, is dit normaal?
wat word bedoeld met cup?
waarom chokoladedruppels en geen echte chokolade??????
Dat is ook echte chocolade. Je kan ook prima een reep 72% chocolade nemen zonder suiker.
Hi,
Ik heb het recept vanmorgen gemaakt. In de beslagkom werd het een dikke brei toen ik alle ingrediënten samenvoegde. Het kwam ook zo uit de oven. Is niet gerezen. Wat kan ik verkeerd gedaan hebben? Heb het recept gevolgd.
Wat een geweldig recept! Ik kwam hier terecht via fitgirlcode, maar daar zijn de waarden omgerekend naar grammen. Ik had het idee dat de hoeveelheid amandelmeel daar niet helemaal klopte. Maar met de cups kwam ik er uit. Ik heb er muffins van gemaakt, ideaal als alternatief, suikervrij tussendoortje dat de trek goed stilt voor enkele uren. Precies wat ik zocht! Bedankt!
Hij was heerlijk! Ik heb zelf een reep (100 g) suikervrije chocolade van Jamin gebruikt, kon zo gauw niets beters vinden en ik heb geen cake maar muffins gemaakt. De volgende keer maak ik ‘m met witte chocolade of melkchocolade! Ben erg benieuwd :-D. Het is in elk geval een heerlijke, goed vullende cake en als muffin handig mee te nemen naar werk of school.
Hoi….. Niet echt handig die cupsmaten. Mijn keukenweegschaal geeft grammen aan, en werk met ml op mijn maatbeker. Het omrekenen van cups naar gr/ml is lastig met dit recept, omdat de cupsmaat anders is per ingrediënt. Cake is zacht en reist niet. Jammer van alle moeite.
Hoeveel is een cup? En kan ik ook rauwe cacao gebruiken? Zo ja hoeveel