Ik kwam via een vriend op het concept amandelbrood terecht want om heel eerlijk te zijn had ik er – zoals wel vaker – nog nooit van gehoord. Amandelbrood is suikervrij, gistvrij en lactosevrij. Ideaal dus. Eigenlijk vind ik amandelbrood niet helemaal de juiste benaming; het is echt meer een soort cake.

Ik heb in Duitsland amandelmeel gekocht, want ik kon het hier in Nederland nergens vinden. Ja, bij de reformzaak, maar daar vroegen ze €10,00 voor een zakje van 500 gram. Dat vond ik toch echt te duur. Ik las op internet dat je het goedkoper bij Turkse winkels kon kopen, maar in ieder geval niet bij de Turkse winkels waar ik ben geweest. Ik betaalde in Duitsland €6,50 voor een kilo amandelmeel in zakjes van 200 gram. Je kunt het eventueel ook zelf maken door amandelen in de keukenmachine fijn te malen.

Mijn eerste poging tot amandelbrood mislukte faliekant. Ik had alle ingredienten in een broodbakmachine gedaan en een uurtje gebakken. Het resultaat: een natte spons met niet al te veel smaak. Ik besloot om de stoute schoenen aan te trekken en wat ingredienten toe te voegen én het met de hand te mixen en in een cakeblik te bakken. Dat werkte perfect!

amandelbrood

Verwacht niet dezelfde structuur als een normaal brood. Zoals eerder beschreven vind ik het resultaat ook meer cakerig dan echt een brood. Gluten geven normaliter de structuur aan brood, maar gezien hier geen gluten in zitten, is de structuur dus ook anders. Door de kokos krijgt het amandelbrood wel meer ‘body’ zonder dat je echt de kokos proeft. Het resultaat is een relatief neutraal smakend amandelbrood, wat perfect te combineren is met zowel zoet als hartig beleg. Wil je een wat zoeter amandelbrood, dus echt als zoet tussendoortje, dan zou ik wat meer honing en/of kokos toevoegen, of eventueel wat kaneel.

Let op: baking soda (zuiveringszout) is niet hetzelfde als het Backin’ poeder van Dr. Oetker. Ik heb het zelf niet geprobeerd met Backin’, dus ik kan ook niet melden of het resultaat anders is. Baking soda/zuiveringszout kun je gewoon bij de Etos kopen (groen doosje) of bij een willekeurige Toko.

Amandelbrood (basisrecept)
Ingredienten
300 gram amandelmeel
4 eieren
50 gram gesmolten lactosevrije of soya boter
2 tl biologische honing
30 gram gerapte kokos
snufje zout
1 tl baking soda

1. Vet je cakeblik in met boter of bakspray en verwarm de oven voor op 180°C

2. Mix de eieren met de gesmolten boter tot het goed gemengd is. Voeg dan het zout en de honing toe en vervolgens beetje bij beetje het amandelmeel en zorg dat het telkens goed gemengd is. Voeg vervolgens de kokos toe en roer alles goed door. Op het laatst voeg je de baking soda toe en roer nog even zodat alles écht goed gemengd is.

3. Giet (het beslag is vrij dik) het beslag in het cakeblik en zorg dat het allemaal netjes verdeeld is en overal even hoog. Bak het amandelbrood gedurende 40 minuten gaar.

Snijd dunne (of dikke, net wat je wilt!) plakken en serveer. Smeer er ook eens wat suikervrije jam of cashewnotenpasta op. Zó lekker!

Enjoy! ♥

Print Friendly