Ik kwam via een vriend op het concept amandelbrood terecht want om heel eerlijk te zijn had ik er – zoals wel vaker – nog nooit van gehoord. Amandelbrood is suikervrij, gistvrij en lactosevrij. Ideaal dus. Eigenlijk vind ik amandelbrood niet helemaal de juiste benaming; het is echt meer een soort cake.
Ik heb in Duitsland amandelmeel gekocht, want ik kon het hier in Nederland nergens vinden. Ja, bij de reformzaak, maar daar vroegen ze €10,00 voor een zakje van 500 gram. Dat vond ik toch echt te duur. Ik las op internet dat je het goedkoper bij Turkse winkels kon kopen, maar in ieder geval niet bij de Turkse winkels waar ik ben geweest. Ik betaalde in Duitsland €6,50 voor een kilo amandelmeel in zakjes van 200 gram. Je kunt het eventueel ook zelf maken door amandelen in de keukenmachine fijn te malen.
Mijn eerste poging tot amandelbrood mislukte faliekant. Ik had alle ingredienten in een broodbakmachine gedaan en een uurtje gebakken. Het resultaat: een natte spons met niet al te veel smaak. Ik besloot om de stoute schoenen aan te trekken en wat ingredienten toe te voegen én het met de hand te mixen en in een cakeblik te bakken. Dat werkte perfect!
Verwacht niet dezelfde structuur als een normaal brood. Zoals eerder beschreven vind ik het resultaat ook meer cakerig dan echt een brood. Gluten geven normaliter de structuur aan brood, maar gezien hier geen gluten in zitten, is de structuur dus ook anders. Door de kokos krijgt het amandelbrood wel meer ‘body’ zonder dat je echt de kokos proeft. Het resultaat is een relatief neutraal smakend amandelbrood, wat perfect te combineren is met zowel zoet als hartig beleg. Wil je een wat zoeter amandelbrood, dus echt als zoet tussendoortje, dan zou ik wat meer honing en/of kokos toevoegen, of eventueel wat kaneel.
Let op: baking soda (zuiveringszout) is niet hetzelfde als het Backin’ poeder van Dr. Oetker. Ik heb het zelf niet geprobeerd met Backin’, dus ik kan ook niet melden of het resultaat anders is. Baking soda/zuiveringszout kun je gewoon bij de Etos kopen (groen doosje) of bij een willekeurige Toko.
Amandelbrood (basisrecept)
Ingredienten
300 gram amandelmeel
4 eieren
50 gram gesmolten lactosevrije of soya boter
2 tl biologische honing
30 gram gerapte kokos
snufje zout
1 tl baking soda
1. Vet je cakeblik in met boter of bakspray en verwarm de oven voor op 180°C
2. Mix de eieren met de gesmolten boter tot het goed gemengd is. Voeg dan het zout en de honing toe en vervolgens beetje bij beetje het amandelmeel en zorg dat het telkens goed gemengd is. Voeg vervolgens de kokos toe en roer alles goed door. Op het laatst voeg je de baking soda toe en roer nog even zodat alles écht goed gemengd is.
3. Giet (het beslag is vrij dik) het beslag in het cakeblik en zorg dat het allemaal netjes verdeeld is en overal even hoog. Bak het amandelbrood gedurende 40 minuten gaar.
Snijd dunne (of dikke, net wat je wilt!) plakken en serveer. Smeer er ook eens wat suikervrije jam of cashewnotenpasta op. Zó lekker!
Enjoy! ♥
Ik gebruik amandeelmeel ook om lekkere koekjes en cakes mee te maken. Geraffineerde suiker vervang ik door palmsuiker of kokosbloemsuiker. Met een paar lepels cacaopoeder er door heb je heerlijke chocoladecake!
Ik heb nu oerzoet dat ik gebruik met bakken. Al moet ik wennen aan de smaak. Ik heb ook palmsuiker staan, maar dat is best prijzig. En kokosbloemsuiker al helemaal. Welk merk gebruik jij er voor? Ga zeker eens cacaopoeder er bij doen. Thanks voor de tip! 🙂
Ik haal mijn producten bij Gekruid.be, merken weet ik niet. Goedkoop is het idd niet helaas.
Kun je die baking soda ook vervangen door bakpoeder (wijnsteen)?
Ik denk van wel eerlijk gezegd. Ik heb het zelf niet geprobeerd, dus ik zou je willen adviseren om het gewoon te proberen.
Baking soda hebben ze trouwens gewoon bij de Etos. Kost geloof ik iets van 2 euro voor een pakje waar je heel lang mee doet 🙂
Als ik jouw was zou ik geen soya gbruiken. Dat verstoort enorm je hormoonhuishouding en veroorzaakt daardoor vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast binden afvalstoffen aan soya, zodat je die niet kan afvoeren.
In plaats van de boter gebruik ik zonnebloemolie. Mijn ervaring met bakpoeder is niet zo goed. Baking powder gaat veel beter.
Bakpoeder bestaat niet alleen uit een rijsmiddel maar ook uit maïzena of iets dergelijks.
Dank voor dit heerlijke recept!
Ik heb het brood gemaakt en het smaakte heerlijk!
Heb wel twee ingrediënten veranderd, gewoon omdat ik het niet in huis had, de kokosrasp heb ik vervangen door 30 gr havermout en de sojaboter heb ik vervangen door 50 g kokosolie (pure)
Het was een gok maar een heerlijk resultaat!!
mag momenteel geen tarwe,suiker,citrusvruchten en nitriet. bak mijn brood zoveel mogelijk zelf, maar ben de compacte structuur soms beu. voor gebak gebruik ik stevia. helaas vind ik de smaak niet lekker. wie weet er een beter alternatief? verder gebruik ik als vetstof biologische boter. wat volgens mij een gezonde keus is.
Om gebak te zoeten gebruik ik vaak ahornsiroop, ook wel maple sirup genaamd, erg lekker en ook gezond. Gaat prima in gebak maar ook in de yoghurt of zo. Niet goedkoop maar het is vrij zuinig in gebruik.
Ja, ik heb ook maple syrup in de kast staan. Ik heb mijn fles in Duitsland gekocht, scheelt echt enkele euro’s per fles. Voorheen gebruikt ik nog wel eens agavesiroop, maar gaandeweg ben ik erachter gekomen dat je beter andere suikervervangers kunt gebruiken. Al doende leert men 🙂
Net gemaakt. Voor mij mag hij wel iets zoeter dus ik ga er de volgende keer wat meer honing oid bij doen.
Verder erg lekker. Zelf heb ik er nog het merg van een vanillestokje bij gedaan en rasp van een citroen. En een extra ei want het beslag was bij mij errug dik!
Wendy, ik ben jouw amandelbrood aan het bakken. Maar, op hoeveel graden moet de oven? Moet de oven ook niet voorverwarmd?
Ik heb i.p.v. de boter Ghee gebruikt. Ben benieuwd?! Laat je weten of het gelukt is! Met groetjes, Eleonore
180 graden Eleonore. (Staat in het recept;-)
Dank je! Toch slecht gelezen dus. Het eerste beginsel smaakte heerlijk! Ik had ook het probleem dat het deeg veel te droog was, zelfs met een extra ei (zoals iemand al schreef) vond ik het nog steeds erg aan de droge kant. Het uiteindelijke resultaat zou misschien iets minder droog mogen? Ik had er nog wel voor de smaak verse geraspte gember; citroenrasp; sinaasappel snippers (allemaal bio) en kruidenmix doorheen gedaan. Als laatste nog een theelepel oranjebloesemwater. Echt smullen! Hoe zou je het deeg misschien nog iets luchtiger kunnen maken?
Het eigeel scheiden van het eiwit, eiwitten opkloppen, natte ingredienten verder bij elkaar en droge bij elkaar, alles mengen, eiwitopklopsel als laatste erdoorheen scheppen.