Hallo allemaal! Door omstandigheden is het helaas de afgelopen week wat rustiger geweest op Blij Zonder Suiker. Als het goed is, is alles nu weer enigszins op de rit en heb ik weer tijd om lekker te bloggen. Vandaag is het tijd voor één van mijn favoriete traktaties in dit seizoen: de banketstaaf.

amandelspijs

Ik merk dat ik het de afgelopen tijd best lastig heb gehad om alle lekkernijen te weerstaan. Rond Sinterklaas en Kerstmis liggen er namelijk allerlei lekkere dingen in de winkels die ik moeilijk te weerstaan vind, zoals gevulde speculaas, banketstaven en kikkers en muizen. Gelukkig zijn er voor deze producten gezonde alternatieven die ook nog eens lekker zijn, zoals dit recept voor een gezonde, suikervrije banketstaaf. Ook al is Sinterklaas technisch gesproken al weer terug naar Spanje, ik kan hier nu nog steeds van genieten!

Dit recept bestaat uit twee onderdelen: eerst maak je zelf de amandelspijs (zie foto) en vervolgens gebruik je dat als vulling voor de banketstaaf.

Ingrediënten
Amandelspijs
250 gram amandelmeel
+/- 200 ml honing (of ahornsiroop)
1 tl geraspte citroenschil

Banketstaaf
200 gram zelfgemaakt amandelspijs
1 biologisch ei
2 plakjes spelt bladerdeeg (of glutenvrij bladerdeeg)

allergie1

Bereidingswijze
1. Meng de citroenschil en de honing met het amandelmeel. Doe dit in de keukenmachine en laat even draaien. Kneed nu het mengsel goed door elkaar: het mag niet te plakkerig zijn. Is dit wel het geval, voeg dan nog wat extra amandelmeel toe (je hebt dan waarschijnlijk iets te veel honing toegevoegd).

2. Zet het amandelspijs een aantal uur in de koelkast.

3. Bestuif je werkblad met wat bloem. Leg de plakjes bladerdeeg erop en plak deze aan elkaar vast met wat water. Maak een rol van de amandelspijs die net zo lang is als het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg om de amandelspijs en plak vast met wat water.

4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de banketstaaf met de naadzijde naar beneden op het bakpapier. Laat 30 hem minuten even lekker rusten.

5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en klop het ei los. Bestrijk de banketstaaf met het ei en bak de banketstaaf in het midden van de oven in 25 minuten mooi goudbruin.

That’s it! Enjoy! ♥

Bron originele recept: Zo Bakt Nederland

Print Friendly