Laatst merkte ik op zondag op dat ons speltbrood nagenoeg op was en ik dus iets anders moest verzinnen om op maandag mee naar mijn werk te nemen. Ik zag dat er ook een aantal zeer rijpe bananen in de schaal lagen die ik eigenlijk zo niet meer zou opeten. Rijpe bananen zijn echter erg geschikt om mee te bakken, dus ik besloot om breakfast muffins te maken. Ideaal om mee te nemen en ze zijn erg vullend.
Dit recept maakt gebruikt van cups als maateenheid. Klik hier voor meer informatie.
Ingrediënten
Voor 12 muffins
1 1/2 cup speltmeel
1 cup havermout
1/2 cup palmsuiker
2 tl baking soda
1 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1 ei
3/4 cup lactosevrije melk
1/3 cup plantaardige olie
1 tl chiazaad
1/2 tl vanille extract
1 cup geprakte rijpe bananen
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C en doe 12 bakvormpjes in de muffin bakvorm.
2. Doe het meel, havermout, suiker, baking soda, bakpoeder, chiazaad en zout in een kom en meng even goed door.
3. Klop in een andere kom het ei een beetje los en voeg de melk, olie en vanille extract toe. Roer de geprakte bananen er doorheen. Voeg het meelmengsel toe en roer door tot alles goed gemengd is.
4. Verdeel het beslag over de bakvormpjes. Bak de muffins voor ongeveer 18-20 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Laat de muffins vervolgens goed afkoelen in de muffin bakvorm. Ik laat ze er persoonlijk altijd in zitten terwijl ze afkoelen, maar uiteraard kun je ze eruit halen en op een rooster zetten om verder af te koelen.
That’s it! Enjoy! ♥
Denk je dat ze te maken zijn met amandelmeel? Of zouden ze dan niet rijzen of totaal uit elkaar vallen.
Vandaag gemaakt… Wat een heerlijk recept! Wel de palmsuiker vervangen door stevia, want ik had geen palmsuiker in huis, maar oh wat smullen!
Lekkere muffins! Vullen ook goed. Ook lekker met een beetje aardbeienjam of hazelnootpasta.
Heel lekker zijn ze! ik doe er alleen wel wat meer banaan in. Stukjes appel met kaneel doet het ook goed.
Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?
Bakpoeder bevat wel baking soda, naast nog wat andere ingrediënten. Baking soda is pure sodium bicarbonaat en reageert totaal anders dan bakpoeder. In feite rijst deeg minder hard met bakpoeder, omdat er maar +/- 1/3 deel baking soda in bakpoeder zit. Je zou dan meer bakpoeder kunnen toevoegen, maar dat komt de smaak niet ten goede. Voor geloof ik €2,- heb je bij de Etos een pakje baking soda… echt de moeite waard
Ok, dankjewel! Goede tip!
Ik ga morgen meteen naar Etos 😛
maar waarom doe je dan zowel bakpoeder als baking soda er in? kun je niet alleen baking soda doen? en bedoel je wijnsteenzuur bakpoeder of gewone uit de supermarkt 🙂