“Chokos?” Ik hoor het je denken. Ik vond dat wel een toepasselijke term voor de combinatie van chocolade en kokos, dus bij deze kunnen we een nieuw woord toevoegen aan de Dikke Van Dale 😉 Dit recept voor chocolade & kokos boter is ontzettend snel te maken en oh-zo lekker!
Ik ben – zoals ik volgens mij al wel vaker heb gezegd – gróót fan van kokos en alles wat er mee te maken heeft. Ook chocolade is één van mijn guilty pleasures, alhoewel ik dat bijna nooit meer eet. Maar soms, soms zijn er van die momenten dat het toch wel echt even moet. Witte en melkchocolade zijn natuurlijk uit den boze voor mij (suiker en melk, hallo!), maar suikervrije pure chocolade…mmm.
De combinatie van chocolade, honing én kokos is wat mij betreft perfect. Het is dat ik geen Nutella meer op mijn brood mis, maar anders zou dit echt een goede vervanger zijn. Ook lekker op pannenkoeken en in baksels (en natuurlijk zo hoppa rechtstreeks uit de pot). Het is super snel klaar en goed houdbaar als je het in een afgesloten pot (wel uitkoken van tevoren).
Ingrediënten
4 cups geraspte kokos
2 el kokosvet, gesmolten
1/2 tl biologische honing
1/2 tl vanille extract
1/2 tl kaneel
100 gram pure, suikervrije chocolade, in stukjes
snufje zeezout
Bereidingswijze
1. Doe 3 cups van de geraspte kokos samen met het gesmolten kokosvet in een keukenmachine of blender en blend tot een mooi en glad geheel is.
2. Voeg de rest van de kokos en de honing toe en laat draaien tot het weer glad is. Dit duurt een paar minuten, afhankelijk van welk apparaat je gebruikt.
3. Vervolgens voeg je het zout, kaneel, vanille extract en chocolade toe en blend tot een gladde ‘boter’ is. Giet dit in een (uitgekookt) potje en bewaar op kamertemperatuur.
That’s it! Enjoy! ♥
Lijkt me een heerlijk recept.
Maar hoeveel is eigenlijk een cup?
Het gewicht van een cup hangt af van wat er in gaat. Een cup suiker bijvoorbeeld is in grammen niet hetzelfde als een cup boter bijvoorbeeld. Bij de AH verkopen ze cups, maar je kunt ook een koffiemok gebruiken: dat is vaak dezelfde maat.
Ik rekende eerst altijd alles om naar grammen, maar sinds ik met die cups van de AH werk, vind ik dat zo veel fijner.
Hier een overzicht:
(Tarwe) bloem en meel: 30 gram = 1/4 cup 60 gram = 1/2 cup 120 gram = 1 cup
Boter of suiker: 50 gram = 1/4 cup 100 gram = 1/2 cup 200 gram = 1 cup
Cacao: 23 gram = 1/4 cup 45 gram = 1/2 cup 90 gram = 1 cup
Vocht: 1 cup = 0,237 liter 1 pint = 0,480 liter 1/4 pint = 0,120 liter 1 quart = 0,946 liter
Ik probeer ook af te vallen en dan kan ik dit beter voorlopig niet maken. Ik heb zo’n vermoeden dat dit superlekker is en als ik een pot maak die veel te snel leeg zal zijn. 😉
Waarom gebruik je geen cacaopoeder?
Vandaag heb ik een poging gedaan om deze chocosboter te maken, maar het geheel bleef veel te droog. Is 4 cups kokos niet veel te veel?
Het is mij ook niet gelukt om hier volgens recept iets van te maken. Met veel minder geraspte kokos en met meer kokosvet is het wel wat geworden, maar zeker geen gladde massa. Heb je misschien verse kokos gebruikt ofzo?
4 cups kokosrasp is bijna 400 gram, ik snap er niets van. :-s