Vandaag is het tijd voor een feestelijk recept! Zoals ik al schreef in het artikel van vanochtend, wilde ik voor het 1-jarig bestaan van Blij Zonder Suiker een speciaal recept delen met jullie. Ik was van plan om de Cinnamon Rolls te bewaren tot vandaag, maar die waren zo óntzettend lekker, dat ik echt niet zo lang kon wachten met het plaatsen ervan. Maar, deze donuts zijn minstens net zo lekker en super geschikt voor een feestje!
Het leuke aan deze donuts is dat ze geen suiker bevatten, geen koemelk en geen gluten. That’s right! Glutenvrije donuts, hoppa! Het enige wat je nodig hebt is een bakvorm voor donuts. Nou heb ik gemerkt dat deze in Nederland vrij lastig te vinden zijn. Ik heb mijn vorm uiteindelijk besteld op deze site. Ik had hem binnen 2 weken in huis. En voor € 7,90 inclusief verzendkosten lijkt me dat een prima prijs. *Let op: deze site levert vanuit China en er bestaat een kleine kans dat je importrechten moet betalen. Ik heb dat zelf niet gehad, maar de kans bestaat. Uiteraard kun je ook een muffinvorm gebruiken en die wat minder vullen. Maar stiekem vind ik dat een echte donutvorm wel een erg leuk resultaat geeft.
Ook raad ik aan om voor het mixen van het beslag een blender te gebruiken. Dit omdat amandelmeel nogal wat grof kan zijn en met een blender krijg je een mooi glad beslag.
Dit recept maakt gebruikt van cups als maateenheid. Klik hier voor meer informatie.
Ingrediënten
Voor 8 mini donuts
Beslag
1 1/4 cup amandelmeel
1/2 tl baking soda (let op: geen bakpoeder! Baking soda kun je o.a. bij de Etos kopen)
1/4 cup cacaopoeder
snufje zout
3 eieren
1/4 cup kokosvet, gesmolten
2 el ahornsiroop (of honing)
1/2 tl vanille extract
Glaze
1/2 cup Sukrinmelis (je zou ook palmsuiker helemaal fijn kunnen blenden tot het poedersuiker is)
4 el kokosmelk
1 1/2 tl vanille extract
1 el geraspte kokos
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet de (donut)bakvorm in.
2. Doe alle droge ingrediënten voor het beslag in een kom (amandelmeel, baking soda, zout, cacaopoeder) en roer goed door zodat alles gemengd is. Doe dit in de blender.
3. Mix de eieren met het vanille extract, ahorn siroop en het gesmolten kokosvet in een kom en giet dit bij het droge mengsel in de blender. En nu, blenden maar!
4. Giet het beslag in de bakvorm en bak ze gaar gedurende 13 minuten. Laat ze eventjes in de vorm afkoelen en haal ze er dan uit om op een rek verder te koelen.
5. Mix de suikervrije poedersuiker met de kokosmelk en het vanille extract tot een glad papje en drizzle het over de donuts. Besprenkel met wat geraspte kokos.
That’s it! Enjoy! ♥
Dag Wendy, ik had graag geweten waarom bakpoeder niet mag. Is dat dan niet hetzelfde als baking soda?
Nee, bakpoeder en baking soda zijn 2 heel verschillende dingen. Bakpoeder bevat wel baking soda, naast nog wat andere ingrediënten. Baking soda is pure sodium bicarbonaat en reageert totaal anders dan bakpoeder. In feite rijst het deeg in dit geval minder hard met bakpoeder, omdat er maar +/- 1/3 deel baking soda in bakpoeder zit. Je zou dan meer bakpoeder kunnen toevoegen, maar dat komt de smaak niet ten goede. Voor geloof ik €2,- heb je bij de Etos een pakje baking soda… echt de moeite waard 🙂
Bicarbonaat werkt prima als vervanging van bakpoeder, zolang je er maar iets zuurs bij doet, appelazijn bijvoorbeeld. Ik gebruik niks anders, het werkt altijd en je proeft er niks van!
mensen opgelet, ik let altijd op waar ik zaken bestel op het internet omdat ik nooit van us en china enzo wil kopen voor de taxen … heb de link gevolgd voor de donutvorm aan te kopen en heb hem aangekocht zonder te onderzoeken … heb nu wel 22,72€ taksen moeten betalen aan de postbode … het pakje is vandaag toegkomen … dus het worden dure donuts 🙁 … zo zijn jullie gewaarschuwd 🙂
Wow! Dat heb ik zelf niet gehad. Ik zal dit in het artikel erbij vermelden.
Kan je het amandeltjes ook vervangen door iets anders. Onze zoon heeft een allergie voor noten en pinda’s.