Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met verschillende meelsoorten om een basis glutenvrij bakmeel te creëren. Ik heb namelijk geen zin om elke keer ruim € 4,- voor een zak meel van een kilo neer te tellen. Er zijn tal van verschillende mengsels te bedenken en ook te vinden op het internet. Zo kun je bijvoorbeeld rijstmeel, maïsmeel, aardappelmeel, amandelmeel of boekweitmeel (en er zijn nog veel meer soorten) als basis gebruiken. Iedere meelsoort en iedere combinatie zorgt weer voor een variatie in het eindresultaat van je baksel.
Dit is de eerste versie van mijn glutenvrije bakmeel: er zullen er ongetwijfeld nog meer volgen! Dit bakmeel is in ieder geval 1 op 1 te gebruiken als een recept vraagt om glutenvrij meel.
Edit: dit bakmeel is niet de beste keuze als je diabetes hebt, door de hoge GI van rijstmeel en tapioca. Ik ga druk experimenteren om een mengsel te creëren dat een lagere GI heeft en dus wel geschikt is voor diabetici.
Ik heb begrepen dat iedereen zo zijn eigen favoriete glutenvrij bakmeel gebruikt: er zijn immers zo veel meelsoorten die gecombineerd kunnen worden. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie mengsels: deel deze vooral bij de reacties! 🙂
Dit recept maakt gebruikt van cups als maateenheid. Klik hier voor meer informatie.
Ingrediënten
2 1/2 cup rijstmeel (ik heb wit rijstemeel in Duitsland gescoord)
1 cup tapiocameel (te koop bij de toko)
1 cup aardappelzetmeel
1/4 cup arrowroot (te koop bij de toko)
Bereidingswijze
1. Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng goed door. Dit kan eventueel ook in de blender. Bewaar het bakmeel in een luchtdichte pot. Zo kun je het 3-4 maanden bewaren.
That’s it! Enjoy! ♥
Bron: Gluten-Free Gigi
Ik snap dat je een en ander uitprobeert. Maar ik houd niet zo van tapiocameel, rijstmeel etc. Al die melen zorgen voor pieken in je bloedsuiker. Ik houd het meestal bij havermeel, boekweitmeel, quinoameel, teffmeel en amandelmeel en kokosmeel, uiteraard ook in mengsels… Wat zijn jouw ervaringen?
Ik ben heel erg benieuwd naar jouw mengsel! Ik ben nog redelijk nieuw wat betreft glutenvrij bakken en zie inderdaad dat de GI van rijstmeel e.d. relatief hoog is… je moet ook overal rekening mee houden hé, best lastig af en toe. Op zich eet ik niet heel veel baksels en gebruik ik ook vaak amandelmeel, dus voor mij is het niet een hele grote ramp als ik af en toe iets bak met dit bakmeel. Maar, ben wel heel erg benieuwd naar alternatieven!
Aardappelmeel is geen meel zoals rijstmeel en havermeel bijvoorbeeld wel zijn maar is aardappelzetmeel en een verdikker, kan me niet voorstellen dat je hier een lekker brood mee kunt bakken eerlijk gezegd.
Ben overigens wel heel benieuwd naar recepten voor brood aangezien ik net begonnen ben met het minderen van koolhydraten. Zelf ergens suiker aan toevoegen doe ik eigenlijk al niet dus vooral letten op samengesteld voedsel en koolhydraten…..
Tip: Ik heb de site ontdekt van Pit & Pit. Daar kun je allerlei meelsoorten en bakproducten online bestellen. Veel producten van biologische kwaliteit. Boven de 35 euro geen verzendkosten. Ideaal!
Jaaa daar heb ik ook net weer een lading meelsoorten en bijv. geplette havermout besteld! Komt in grote potten en zakken en in bulk goedkoper. Top site!
Hier ook iets meer fan van meelsoorten met iets meer vezels zoals havermeel, boekweit, quinoa, amandel en gierstmeel, maar ook volkoren rijstmeel is een goede optie(via internet wat goedkoper)! Ik gebruik quinoa en boekweit wel altijd in combinatie omdat deze een vrij overheersende smaak hebben. Vaak meng ik dit ook met een soort welke een sterkere bindende werking heeft zoals maïzena, glutenrijstmeel (niet voor coeliakie geschikt, wel als je tarwe gevoelig bent), aardappelzetmeel of een beetje xanthaangom.