Mmmm, cinnamon rolls (kaneelbroodjes): dat zijn toch echt wel één van mijn favoriete baksels. Alleen, sinds ik suikervrij eet heb ik ze niet meer kunnen eten. Ik ben al maanden op zoek naar hét perfecte recept voor deze zoete schatjes dat geschikt is voor mij. Ik heb nogal een lijst met eisen namelijk. Ze moeten suiker- en tarwevrij zijn, maar ook geen koemelk en gist bevatten. Maar, jongens… het is me gisteren dan eindelijk gelukt! De pérfecte cinnamon roll die vrij is van alles wat ik net noemde. En lekker dat ze zijn!!
Je zou echt niet zeggen dat deze knapperds vrij zijn van geraffineerde suikers, tarwe en koemelk. Geen vage structuur, nee gewoon lekker zacht van binnen en een beetje flaky (bladerdeeg-esque) aan de buitenkant. En doordat ze geen gist bevatten zijn ze ook zo klaar. Geen gedoe met laten rijzen en wachten. Het deeg hiervoor is echt binnen 5 minuten gemaakt. Trust me! Oh, en had ik al gezegd dat ze heel makkelijk vegan te maken zijn? Bij deze dan 😉
Omdat deze cinnamon rolls voor mij echt al zoet genoeg zijn, heb ik ervoor gekozen om er geen frosting of glaze bij te maken. Uiteraard kun je dit wel gewoon doen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld wat lactosevrije melk en de poedersuikervorm van Sukrin en meng dit tot een glad papje.
Dit recept maakt gebruikt van cups als maateenheid. Klik hier voor meer informatie.
Ingrediënten
Voor 8-10 stuks
Deeg:
2 cups speltmeel
2 el palmsuiker
4 tl bakpoeder (géén baking soda!)
1 tl zout
3 el zachte lactosevrije boter (of kokosolie als ze 100% vegan moeten zijn)
3/4 cup lactosevrij melk
Vulling
4 el zachte lactosevrije boter (of kokosolie)
1 cup palmsuiker
3 tl kaneel
2 tl ahornsiroop
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een springvorm van +/- 20 cm in (ik vind dat persoonlijk heel fijn werken, omdat je ze dan heel makkelijk los krijgt).
2. Meng in een kom de boter, palmsuiker en kaneel tot het een kruimelig mengsel is. Strooi de helft hiervan op de bodem van de springvorm.
3. Meng in een andere kom het meel, zout, suiker en bakpoeder. Doe de boter erbij en kneed even met je handen. Voeg nu de melk erbij en kneed tot het een mooi deeg vormt. Het zou niet plakkerig moeten zijn.
4. Bestuif een schoon werkblad met wat meel en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 5 mm dik. Ik leg altijd een stuk keukenfolie over het deeg en rol het dan uit met de deegroller. Op deze manier blijft het niet plakken.
5. Verdeel de rest van het kaneel/suikermengsel over het deeg. Verdeel ook wat ahornsiroop over het geheel. Dit zorgt ervoor dat de rolls extra moist van binnen worden. Rol het deeg nu op (in de lengte) en snijd in 8-10 stukken. Doordat er geen gist in het deeg zit, worden ze niet heel veel hoger dan de breedte waarin je ze snijdt. Houdt daar dan ook rekening mee.
6. Leg de cinnamon rolls met de binnenkant naar boven op de suiker/kaneellaag. In mijn geval was de helft van de springvorm maar gevuld. Maar… dat is niet erg! Ze zetten namelijk enorm uit en vullen de hele vorm.
7. Bak ze gedurende 23 minuten gaar. Ik heb ze 3 minuten op 200°C gebakken en toen de temperatuur op 175°C gezet. Zo kwamen ze er helemaal gaar uit. Laat ze even afkoelen en serveer ze dan zo of met wat glazuur. Warm zijn ze het aller-lekkerst!
That’s it! Enjoy! ♥
Deze gaat op mijn bak-lijst, ze zien er heerlijk uit!
Yaay! Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Hallo, wat voor maat is bij jou een cup? leuk recept hoor! 😉
Oh wat lekker! Ik ga ze meteen maken. Ik snap alleen punt zes niet, je rolt ze op en dan kreeg je ze in de springvorm met de binnen kant omhoog? Wat bedoel je met binnenkant, je legt ze toch op hun zijkant met de vulling er binnen in?
Groetjes Tara
Ik leg ze met de vulling omhoog…veel succes!
Suikervrij en tarwevrij ?
Spelt IS tarwe .
Spelt is zeker niet hetzelfde als gewone tarwe.
Mail me privé, want ik vind dat je de zaken verkeerd voorstelt ! En ieder is gebaat bij eerlijke uitleg! Cq. Voorlichting.
tarwe is tarwe! En beiden bevatten gluten.
Als jij een tarwevrij recept geeft, moet dat ook vrij zijn van wat voor tarwe dan ook !!
Ik heb nergens gezegd dat dit recept glutenvrij is, want dat is het niet. Spelt bevat immers gewoon gluten. Maar spelt en tarwe zijn twee heel veschillende graansoorten. Meer info: https://www.blijzondersuiker.nl/blog/tips-voor-suikervrij-leven/blij-zonder-tarwe/
Bij mij is spelt ook tarwevrij hoor. Lijkt me leuk om een ze een keer te maken, ziet er lekker uit!
Ziet er heel lekker uit!
Ik zag net je bericht en had toevallig alles in huis. Ze zijn gruwelijk lekker geworden! Bedankt voor deze topper.
Super leuk om te horen!!
ze ziener supergoed uit….
Dankje! Ze zijn ook echt super lekker, kan er niet van afblijven :p
Zou het ook gaan met kokosbloesemsuiker en sojamargarine? Dit heb ik in huis. Wil ze graag maken. Ze zien er heerlijk uit.
Ja dat zal zeker geen probleem zijn! 🙂
Heb ze net gemaakt en iedereen hier was er verlekkerd op. Mag je meer maken was de reactie. Toch waren ze nogal kruimelig, ik heb speltmeel gebruikt, dit heeft nogal een grove structuur, zou ik niet beter de speltbloem gebruiken? Of deed ik iets anders verkeerd? Ik gebruikte kokosvet in het meel en sojamargarine in de vulling.
Bij mij was de structuur helemaal niet kruimelig. Ik heb twee soorten speltmeel staan, zal zo eens kijken welke ik precies heb gebruikt, want ik gebruik die door elkaar. Misschien ligt het aan de combinatie kokosvet/meel… dat is het enige wat we anders hebben gedaan. Ik heb in mijn versie geen kokosvet gebruikt, alleen als alternatief aangegeven, omdat je dat normaal gesproken makkelijk kunt vervangen. Ik ga ze komende week nog een keer maken en dan zal ik kokosvet gebruiken en kijken wat voor invloed dat heeft op de structuur.
Jummie! Ziet er heerlijk uit!
Hoi ze zien er echt heerlijk uit maar ik mag ook geen palmsuiker! heb je een idee voor een vervanger?
Dit lijkt me leuk om te maken. Je kan ze waarschijnlijk ook een tijdje bijhouden.
Ik heb ze gemaakt en ze waren overheerlijk !!!!!!!!
Super fijn om te horen!!
Heb ze vanmiddag gemaakt, echt waanzinnig lekker!! Bedankt voor het recept. Ik heb het zonder ahornsiroop gedaan ivm diabeet in de familie, was bang dat ze te droog zouden worden maar dat was helemaal niet het geval. Super!
Ps: we gaan nog veel meer van je recepten proberen!
Het verbaast me altijd weer dat er “suikervrije” recepten worden gepost waar vervolgens dan wel degelijk suiker in gaat… zo jammer. Palm- en kokosbloesemsuiker, agave- en ahornsiroop, zelfs honing (al is dat dan nog de zuiverste variant) zijn allemaal suiker. Weliswaar iets minder bewerkt dan gewone tafelsuiker, maar niettemin… suiker!
Het is onmogelijk om dit soort baksels helemaal 100% suikervrij te krijgen, of je moet met een zoetstof als Sukrin werken. Recepten met suikervervangers als palmsuiker of ahoornsiroop worden gekwalificeerd als suikervrij. Dit omdat normale suiker een glycemische index van 100 heeft en palmsuiker bijvoorbeeld maar 30-35. Dit heeft dus veel minder effect op je bloedsuikerspiegel. Er zit dus wel degelijk verschil tussen suiker en suiker. Ook voor suikervervangers geldt: geniet met mate!
kan je de kaneelbroodjes ook een dag bewaren?
Ja, dat kan zeker! Ik heb de mijne zelfs 2 dagen bewaard. Ik deed ze dan even een paar seconden in de magnetron: zijn ze weer lekker een beetje warm.
Ik heb ze dit weekend gebakken! Wat een succes! Man en kinderen vonden ze heerlijk! (Ik ook;-) Deze komt in ons receptenboek bij favorieten! Bedankt!
Ik heb ze gemaakt met spelt en haver meel. Boter heb ik vervangen door mais olie. Mijn deeg was niet zo optimaal daardoor maar ze teken nu in de oven. Wachten op het resultaat! Bedankt voor het leuke recept!
En, hoe smaakten ze?
Hi, het ziet er heerlijk uit hoor, maar het is alles behalve suikervrij. En mag ik vooral wijzen op het fabeltje dat palmsuiker en ahornsiroop suiker vervangers zijn? Het is gewoon suiker,ook al is het wat puurder dan gewone geraffineerde suiker en het veroorzaakt ook gewoon schommelingen in je suikerspiegel. Ga maar googlen, het heeft allemaal een proces doorgemaakt namelijk. Kijk voor een artikel hierover op de volgende link: http://www.ingevanhaselen.nl/gezonde-lifestyle/welke-variant-op-suiker-kun-je-het-beste-nemen/.
Niet om je recept af te zeiken hoor, want natuurlijk is het een stuk bewuster gemaakt en vast heerlijk!
Bedankt voor je reactie. Palmsuiker en ahornsiroop hebben beide een heel ander effect op je bloedsuikerspiegel en daarom wordt deze suikervervangers in recepten gebruikt ter vervanging van geraffineerde suikers. Het is een heel ander product dan witte suiker en dus niet ‘gewoon suiker’. Ik krijg heel vaak reacties van mensen die vinden dat iets niet suikervrij is omdat er palmsuiker of ahornsiroop in zit. Daar ben ik het niet mee eens. Het heeft een lagere GI en een ander effect op je lichaam qua schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Daarom vind ik dat je gewone suiker en deze suikervervangers niet kunt vergelijken.
Ik ben dan ook niet van mening dat als je suikervrij eet dat je dan *alles* moet laten staan en maar moet ‘wennen’ aan geen zoet meer eten. Ik vind dat je met mate suikervervangers kunt gebruiken, maar dat is mijn mening en ook het doel van mijn blog 🙂 Ik eet zelf maar 1 of 2 keer in de week iets met een suikervervanger, terwijl ik vroeger elke dag een toetje at met geraffineerde suiker. Jezelf alles ontzeggen werkt voor mij niet, dus kies ik liever voor deze manier.
Ik begrijp je helemaal, ben ook niet van het ontzeggen, want dan is het leven niet leuk meer. Maar ik denk dan dat je niet moet zeggen dat het suikervrij is…want Palmsuiker is toch echt een suiker. Ook al is het niet hetzelfde als witte suiker.
Ze zien er erg lekker uit! Ik ga ze zeker eens proberen,…ooh jaaaaaa! 🙂
Heb jij een combo gebruikt van witte & volkoren spelt meel? En wat een stomme discussir over die suikers. Ik ben het met je eens!!! x
Wat een leuke blog, kwam je via een pin op pinterest tegen. Deze cinnamon rolls ga ik zeker een keer maken! Lijken mij heerlijk.
Wel jammer van bovenstaande reacties, bijvoorbeeld over het spelt en tarwe verhaal, jammer dat sommige mensen niet eerst uit zoeken wat het verschil is maar gelijk gaan roepen.. En ik ben het helemaal met je eens over de suikervervangers, met mate is het prima toch en helemaal suikervrij lukt nooit en hoeft ook niet. Af en toe lekker genieten…
Ik ga nog even verder neuzen op je blog 🙂
groetjes Loes
Dit ziet er echt heerlijk uit! Kan het ook met kokosbloesemsuiker ipv palm?
Ja, dat kan zeker!
Ze zien er lekker uit, de broodjes. Wil ze zelf ook gaan proberen, maar wat is de hoeveelheid van 1 cup??
Kan de lactosevrije melk vervangen worden door amandelmelk? Alles in huis, maar melk gebruik ik echt nooit ook geen lactosevrije.
Hoi Stefani,
Ja, dat kan zeker! Heel veel plezier en alvast smakelijk 🙂
Kan het zijn dat mijn baksel vandaag mislukt is doordat ik er een theelepel Himalaya zout heb ingedaan ipv gewoon zout? Er zit echt een heel funky smaakje aan het deeg… :$
Dat zou kunnen. Ik heb het zelf niet met Himalaya zout geprobeerd. Het deeg hoort in ieder geval niet funky te smaken 😉
na weken eindelijk dit fantastische recept geprobeerd maar… ipv speltmeel heb ik amandelmeel gebruikt (moet glutenvrij vandaar), sojamargarine ipv lactosevrije boter en sojamelk ipv lactosevrije melk. Oja en kokosbloesemsuiker ipv palmsuiker. De inhoud van de rol was alles behalve kruimelig en het deeg was plakkerig, alles wat dus niet in het recept staat hahaha 🙂 heb er nu maar vage torentjes van gemaakt maar ben bang dat ik er letterlijk niets van heb gebakken. Had ik alles wel op deze manier kunnen vervangen? oja ik snapte ook niet waarom de helft van het kruimelige deeg (wat ik dus niet had) op de bodem van de springvorm moet? nog 15 minuten en dan weet ik of er toch iets eetbaars uit de oven komt…. 😉
Naar mijn idee moet er een halve cup melk in ipv 3/4 cup? Vorige maand een keer gemaakt en 3/4cup melk erbij gedaan. Resultaat was dat het deeg veel te plakkerig was en ik er veel meel bij moest doen. Net weer gemaakt en toen begonnen met een halve cup. Dit was precies genoeg.
Verder heerlijk!
Ziet er heeeerlijk uit! ben gek op kaneel rollen maar maak ze niet meer vanwege de ongezonde ingrediënten. Nu kan ik ze gerust maken…. Bedankt voor dit recept!
Groetjes, Naomi
Ik heb ze gemaakt en ze zijn lekker!
Mijn deeg, dus het brood in de cinnamon rolls, was alleen een beetje hard en droog.
Meer de structuur van een taartbodem zegmaar…
Heeft iemand misschien tips om dit volgende keer zachter te krijgen?
Verder waren ze echt heerlijk! 🙂
Deze ga ik zeker uitproberen, krijg er nu al zin in!
Ik wil ze nu gaan maken maar ik heb geen speeltjes in huis. Zou het ook met amandelmeel kunnen?
Ben al 20 jaar gluten en lactose vrij en grotendeels beperkt maltose en sacharose.
Je zult begrijpen dat ik ook wel eens wat lekkers wil met weinig risico. Ik heb n.l. heel snel diarree die dan ook dagen soms weken aanhoud.
Heb je voor mij een goede vervanger voor speltmeel in dit recept ???
Heb al lekkere paenutbutter recepten van je geprint die ik zeker ga maken !
Geweldig wat een keus je hebt op je site.
groetjes Olga
Hoi, kan ik de speltmeel ook vervangen voor amandelmeel?
Deze zien er echt heel lekker uit! Fijn dat je eindelijk het recept voor suikervrije cinnamon rolls hebt gevonden! Ik ga ze zeker een keer proberen!
Ik heb coeliakie en mag geen zuivel. Is het mogelijk om het te maken met boekweitmeel, kokosolie en amandel- of Rijstmelk? Of heeft dat geen kans van slagen? Ik mag dus geen spelt, maar ook geen gv haver.
Het verbaasd mij telkens weer dat iets suikervrij heet terwijl er toch suiker in zit. In geval van zwangerschapsdiabetes mag je echt 0 suiker eten, dus ook geen palmsuiker. Ook met fruit moet je dan erg oppassen, maar omdat daar weer andere gezonden voedingsstoffen inzitten mag je dat wel verdeeld over de dag in kleine porties. Dus geen hele appel in 1x eten.
Hoewel GL verschilt in verschillende soorten suikers, is suiker toch suiker en reageert je lichaam er hetzelfde op.
Kan ik de suiker in dit recept ook vervangen door stevia? En zo ja, hoeveel stevia moet ik dan gebruiken. Want dit recept ziet er onwijs lekker uit.
dank je wel kunnen gezond en lekker bakken dank je wel