Af en toe mis ik chocolade toch echt wel heel erg. De koekjes en cakejes in de supermarkt met chocolade vallen natuurlijk af en soms wil ik ook wel iets anders dan alleen maar repen met 72% cacao. Tevens kreeg ik afgelopen week een berichtje van Lian van Cakejevaneigendeeg.nl dat ze iets met chocolade had gemaakt wat ook nog eens suikervrij was, dus mijn zinnen waren gezet op iets met chocolade. Dus et voilà: ik heb een ontzettend makkelijk maar oh-zo lekker recept voor chocoladetaart! En wat deze taart helemaal fantastisch maakt: er zit geen suiker, geen lactose EN geen gluten in!
Ik heb voor dit recept gekozen voor palmsuiker. Palmsuiker is een natuurlijke en ongeraffineerde vervanger voor suiker. De smaak is vergelijkbaar met gewone suiker en het heeft dezelfde structuur en daardoor is het ideaal om mee te bakken. Je kunt normale suiker 1 op 1 vervangen door palmsuiker.
Omdat het recept al vrij veel vloeibare ingrediënten bevat en ik het vermoeden heb dat het met Agavesiroop heel erg plakkerig gaat worden heb ik daar deze keer niet voor gekozen. Ik moet persoonlijk nog heel erg wennen aan de nasmaak van Oerzoet, dus dat wilde ik voor dit recept niet gebruiken. Kokosbloesem suiker zou eventueel ook kunnen, maar dat had ik niet in huis.
Ingrediënten
120 gram pure chocolade, het liefst met 72% cacao van goede kwaliteit, in stukjes
115 gram soya- of lactosevrije boter
150 gram palmsuiker
60 gram cacao (zonder toevoegingen)
3 eieren, losgeklopt
1 tl vanille extract
optioneel: kokospoeder
Ganache:
250 gram pure chocolade 72% cacao
250 ml Alpro Soya Cuisine
1. Verwarm de oven voor op 150Cº en vet een (rond) bakblik van +/- 20cm in.
2. Breng een pan met water aan de kook en verwarm vervolgens de boter en de pure chocolade in een kom au bain-marie op totdat alles gesmolten en gemengd is.
3. Voeg vervolgens de suiker, vanilla extract, cacao en de eieren (en eventueel kokospoeder) toe en roer alles door tot het goed gemengd is.
4. Giet het beslag in de bakvorm en bak gedurende 30 minuten gaar. Laat de taart volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
5. Maak ondertussen de chocolade ganache. Breek hiervoor de chocolade in kleine stukjes, breng de Alpro Soya aan de kook en giet dit over de chocolade. Roer goed door totdat het een mooi geheel vormt. Laat dit even afkoelen en giet het vervolgens over de chocolade taart.
Enjoy!♥
Oeh de flourless chocolate cake! Lekker hoor.
Hoi, mag ik wat vragen? Zit er in chocolade zelf ook geen suiker? Ik ben op zoek naar een suikervrij chocoladetaart recept, maar twijfel dus nu of dit geheel suikervrij is?
Gr Kim
In de chocolade die ik gebruik zit geen suiker. Bij reformzaken verkopen ze die 🙂 Succes!
dat was precies ook mijn vraag. Maar ik denk dat ik het met cacao ga proberen, nog net iets minder bewerkt en een leuk experiment
Ja, ik ben daar al twee keer geweest, maar ze kunnen me niet echt verder helpen. Kun je een merk noemen? Ik heb bv Red gegeten, bedoel je die? Daar zit palmsuiker in. En Chokoshock (??) iets met bloesemsuiker. Andere merken hebben ze niet, alleen mét suiker. Hopelijk kun jij me het merk noemen, dan kan ik op zoek.
Bedoel je Loveshock? Da’s rauwe chocolade, maar wel erg duur. Die gebruik ik zelf niet om te bakken. Suikervrije zijn bijvoorbeeld die van Cavalier (gezoet met Stevia). Ik hoor ook veel goede dingen over Chokay: http://www.chokay.nl/ maar die heb ik zelf nog niet geprobeerd.
Haha, ja die bedoelde ik…Dus jij gebruikt Cavalier? Dan ga ik daar naar op zoek!
Ok, succes! Ik weet dat het lastig is in om kleine reformzaken alles te vinden wat je nodig hebt, maar gelukkig kun je Cavalier ook op heel veel websites online bestellen 🙂
Zou je ook kokosolie kunnen gebruiken ipv boter?
Ik denk het wel, maar dat zou ik een keer moeten proberen. Als jij het probeert en het lukt, laat je het me even weten?
Ik heb de taart gemaakt met kokosolie en kokosbloesemsuiker. Het wordt een compacte taart, heel lekker. Ik had chocoladeglazuur (80 gr chocola+80 gr kokosolie) ipv de ganache eroverheen gedaan. Dit kan ook warm als saus, maar met even laten opstijven in de ijskast wordt het harder. Niet zo’n harde plak als met boter, maar ja, dat wilde ik niet gebruiken.
Geweldig initiatief! En leuk al die recepten. In eerste instantie werd ik ook helemaal blij dat ik deze website gevonden heb, maar nu ik een aantal recepten gelezen heb, ben ik iets minder enthousiast. Ik heb namelijk een suikerintolerantie en dat bekent geen suiker (dus ook geen rietpalmsuiker of andere zoetmiddelen). Heb je een tip hoe ik jouw (heerlijke) recepten kan maken zonder enige toevoeging van ‘suikers’. Overigens vind ik zelf al snel iets zoet dus met appel en kaneel kom ik al een heel eind.
Wat vervelend! Mag je wel alternatieven zoals stevia of honing.. of natuurlijke suikers zoals maple syrup of molasses uit druiven, of reageer je daar ook op?
Hoi Wendy,
Ik vroeg me af of je ook een alternatief hebt voor de eieren.. Ik lees wel eens dat je banaan kan gebruiken al bindende factor weet jij of dat bij dit recept ook kan?
Ik hoor graag van je!
Groetjes Roos
Voor hoeveel personen is dit taartje?
Hoi. Voor hoeveel personen is dit
Zag er zeer goed uit voor mijn dochter die heeft namelijk koemelk allergie. Maar je zegt zonder lactose maar waar is je chocolade reep van dan gemaakt :-s. .
In goede pure chocolade (> 75% cacao) zit geen lactose 🙂
Kan je ipv soja boter ook zelfgemaakte cocosboter gebruiken?
Ja, dat moet denk ik wel goed gaan. Laat je het even weten? 🙂
Hoi! M´n zus had dit tijdje geleden gemaakt en nu wilde ik. Toch nog de ingrediënten van Alpro Soya Cuisine gecheckt, en er zit suiker in.. Zou dat veranderd zijn? Ik ga het nu proberen met kookroom, hopelijk gaat dat goed!