Afgelopen weekend liepen we door het dorp tijdens een evenement en kregen we een stuk cake in onze handen geduwd om te proberen. Er zat suiker in, dus ik heb het niet geproefd, maar mijn familie wel. Het was blijkbaar een hele lekkere (herfst)cake met kaneel en suiker. Ik moet zeggen dat hij ontzettend lekker rook. Daardoor kreeg ik zin om zelf een herfst-achtige cake te bakken.
Ik heb gekozen voor speltmeel als basis voor mijn herfstcake. In feite is het een simpele basiscake met pumpkin pie spice kruidenmix. Het beslag is binnen een paar minuten klaar en de ingrediënten zijn verder ook niet heel fancy en heb je vast wel in huis. Het resultaat is een lekkere, kruidige cake. Uiteraard zonder suiker en lactose! 🙂
Ingrediënten
200 gram speltmeel
200 gram suikervervanger (ik heb 175 gram Sukrin en 25 gram kokosbloesemsuiker gebruikt)
200 gram plantaardige olie
4 eieren
2 tl bakpoeder
1 tl vanille extract
2 tl pumpkin pie spice kruidenmix
snufje zout
Bereidingswijze
1. Verwarm je oven voor op 175°C en vet een cakeblik in.
2. Zeef de het meel en meng het met het bakpoeder in een kom.
3. Meng in een andere, grote kom de olie met de suiker. Roer tot het goed gemengd en ietwat schuimig is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en roer telkens goed door. Voeg het vanille extract en zout toe.
4. Voeg beetje bij beetje het speltmeel toe en roer tot een een glad beslag is. Voeg dan de pumpkin pie spice kruidenmix toe en roer nog een keer goed door.
5. Giet het beslag in het cakeblik en bak het in 75 minuten minuten gaar.
That’s it! Enjoy! ♥
Mmmm, ziet er lekker uit!
Thanks!
Je recepten zien er lekker uit! Deze ga ik zeker proberen!
Bedankt! Heel veel succes!
Lijkt me heerlijk! Ik volg paleo en vraag me af of ik deze ook kan maken met boekweit, kastanje, amandel of kokosmeel?. En worden dan de verhoudingen erg anders??
Hoi! Ja, dat kan zeker. Ik denk dat amandelmeel het makkelijkst is, maar je zult dan wel de verhoudingen bakpoeder/baking soda iets moeten aanpassen, omdat ie anders niet goed bakt.
Hoi
Ik wil dit eerst een keer uitproberen met een kleinere hoeveelheid, zeg een kwart van alle ingredienten. Moet de cake dan ook korter in de oven denk je?
Ik heb 50 gr.speltmeel vervangen door amandelmeel en er kleine stukjes walnoot doorgeroerd. Resultaat is erg lekker en de cake heeft een kort bestaan gehad. :-).
Een potje met de kruidenmix staat te wachten op het pompoenrecept!
Ineke
P.S. ik ben een fan van deze site en heb al een en ander uitgeprobeerd. Niet altijd succesvol, maar ach…..
Bedankt voor je leuke reactie! Klinkt erg lekker! Enneh..bij koken gaat nou eenmaal niet alles meteen goed. Is bij mij ook echt niet zo, hoor! 😉
Hoi,
Wat is Sukrin? Een merknaam ?
Groetjes, Femke.
Hoi,
Bedankt voor je recept! Ik heb de cake net gemaakt. Wat ruikt mijn huis heerlijk en ik zit nu na te genieten van het eerste plakje 🙂 Ik heb stevia gebruikt en ben daar nieuw in. Helaas te veel in gedaan, dus nu een hele zoete na smaak.. En ik ben al maanden van de suiker af, dus opeens heel zoet. Ik ga het zeker vaker maken en kijk al uit de kruiden te gebruiken bij pompoen!
groetjes, Marjolein
Super leuk om te horen! 🙂 Ik ga aanstaande vrijdag met pompoen aan de slag, dus recepten volgen daarna.
Ik wacht ook vol belangstelling op een lekker pompoenrecept met de pumkin spices.
Haha! Komende vrijdag ga ik er mee aan de slag!
Net gemaakt alleen het recept nog iets aangepast. Ik heb ipv boter yoghurt en appelmoes gebruikt en 100gr kokosbloesem suiker en een beetje agavesiroop. Daar ik geen sukrin heb. Maar ik moet zeggen dat hij erg lekker is. En een hele mooie cake structuur heeft, wat ik niet verwacht had. Volgende keer ga ik het eens proberen met sukrin, want mijn vriend vond hem niet zoet genoeg, maar ik wel.
Bedankt voor het recept ☺
Beste Anita,
Jouw recept klinkt ook heerlijk! Ik wil het morgen gaan proberen, maar dan nog een stap verder: ik wil nog minder kokosbloesemsuiker gebruiken en banaan en / of medjoul dadels door de cake doen. Banaan bindt en maakt zoet, dadels maken baksels heerlijk zoet. Laat je weten of het wat wordt!
Groetjes,
Larissa