Producten met amandelen, zoals amandelmelk en amandelboter, zijn als je ze in de winkel koopt relatief prijzig, helaas. Ook bevatten ze vaak veel toegevoegde ingredienten die helemaal niet nodig zijn. In het geval van de Alpro Soya amandelmelk bijvoorbeeld. Daar blijkt maar 2% amandelen in te zitten. En veel suiker. En e-nummmers. Daar heb ik dus geen behoefte aan. Laatst plaatste ik al een recept voor amandelboter en deze keer is het tijd voor amandelmelk.
Gelukkig is het maken van amandelmelk geen lastig klusje. Ook heb je op deze manier volledige controle over wat er in je melk zit. Alleen maar voedzame ingrediënten in dit geval dus!
Ingrediënten
2 cups amandelen
5 cups water
1 vanillestokje
optioneel: 2-4 el biologische honing (of een andere suikervervanger)
Bereidingswijze
1. Neem een grote kom en week de amandelen en het vanillestokje minimaal 6-8 uur in water. Giet af en spoel de amandelen af.
2. Doe de amandelen, vanillestokje, honing en water in een blender en laat 2 minuten op de hoogte stand draaien. Giet het mengsel door een fijne zeef (of kaasdoek). Bewaar de amandelmelk in een afgesloten fles in de koelkast: zo blijft ie 5 dagen houdbaar. De pulp die achterblijft na het zeven kun je bijvoorbeeld weer gebruiken voor amandelboter.
That’s it! Enjoy! ♥
Hoi Wendy,
Ja, lekker he, die zelfgemaakte amandelmelk. Al die toegevoegde suikers, nergens goed voor (alleen maar schadelijk!). Ik gebruik wel eens sojaproducten, maar steeds minder eigenlijk. Was ik vanmorgen in de supermarkt, kijk toch nog eens naar de ingredienten van sojamelk ongezoet (Alpro): zit er maltodextrine in en dan staat er ook nog bij ‘geen toegevoegde suikers’. Ik voelde me bedrogen en heb het niet gekocht. Inderdaad zelf gewoon weer amandelmelk maken. Hier is trouwens ook nog een leuk en lekker recept met de pulp: http://www.roosgoesgreen.nl/recepten/amandelkaas/
Groetjes,
Petra
Ja echt wel! Ik gebruik ook steeds minder soya: kies vaak voor rijstemelk of amandelmelk. En qua kookroom gebruik ik Alpro Soya Cuisine niet meer: daar zit ook gewoon suiker in >_< Kwam daar ook achter doordat iemand me daar op wees. Zo blijkt maar weer dat je toch altijd even het label moet checken. Wel jammer dat het zo moet eigenlijk he.. En bedankt voor het recept voor de pulp! Ben er erg benieuwd naar!
Waarom zou je de amandelpulp niet gewoon in de melk kunnen laten….niks mis mee toch?
Ik denk dat dat in theorie zou kunnen… alleen ik houd zelf echt niet van pulp in mijn drankjes 😉
Zit wat in hoor…. als je het echt als melk wilt drinken kan wellicht storen. Ik drink het in de ochtend als een soort starter met havermout en een klein scheutje extra virgin olijfolie ( direct van de boer) Dan merk je er niets van.
Grrr…. zit ik net aan mijn bakje havermout, MET amandelmelk van Alpro…… toch de volgende keer iets kritischer naar de etiketten kijken dus… 🙁 Dit recept moet te doen zijn, ik ga het proberen! Dank, je staat in mijn favorieten nu! 🙂
Maak het maar zelf…… zo gebeurt , veel gezonder en
ook nog stukken goedkoper…. Alpro…pppffffff !!!!!!!!.. duur en niet goed!!
Een kilo amandelen kost misschien 12 euro, online zeker
nog voor minder te krijgen en biologisch is het natuurlijk duurder.
Maar dan nog is het veel goedkoper om het zelf te maken.
100 gram per liter volstaat in principe al….maar dat is natuurlijk
ieder zijn smaak!!
Ik droog de amandelpulp en gebruik t dan weer voor een cake oid,
gewoon amandelmeel dus
Hi Wendy, ik heb toevallig dit weekend amandelmelk zelf gemaakt en ik ga zeker het vaker doen. Ik vroeg me af gewoon of je de bruine velletjes van de amandelen peel. Ik heb het met 100gr amandelen het wel gedaan (na uren in water) en het kost best veel tijd. Dat vind ik het niet zo erg omdat het wel het waard is om gezond amandelmelk te hebben bij mijn havermout. Maar doe je de amandelen in je blender met of zonder de bruine velletjes? Alvast bedankt.
Hoi Magali, ik haal zelf nooit de velletjes eraf 🙂 Je kunt ook witte amandelen gebruiken.
In plaats van honing kan je ook 4 dadels gebruiken die wel een lekker smaak geeft 😉
Goedemorgen Wendy,
ik ben nog nieuw in de wereld van suiker (en koolhydraat) vrij eten en drinken en ik vond het erg lastig om goede recepten te vinden. Maar jij hebt zoveel heerlijke en praktische recepten dat ik er inderdaad heel blij van word! Ik kan niet stoppen met zoeken en lezen! Heerlijk…
Ik heb alleen 1 vraag; wat is de hoeveelheid van een ‘cup’…?
Dankbare groet, Ria
Hallo Wendy, bedankt voor je recept,amaneldmelk kopen in de winkel doe ik nu niet meer. Ik gebruik zelf ook geen suiker, en heb dan ook alleen de amandelen en water gebruikt. Ik vind ‘t erg lekker zo. Nogmaals bedankt. Warme groet, Peggy