Afgelopen weekend vonden vriendlief en ik tijdens een boswandeling echt enorm veel lekkere zwarte bramen aan de struiken. Het was totaal ongepland en we hadden dus ook geen tas bij ons. Uiteindelijk hebben we toch bijna 2 kilo aan bramen geplukt! Het enige nadeel is dat mijn jurkje nooit meer hetzelfde zal zijn..

bramensap1

Vervolgens *moest* ik per se bramensap van onze voorraad bramen maken, want oma deed dat ook altijd. Dit recept is dus een soort hommage aan oma en haar bramensap. Het recept kun je uiteraard aanpassen als je meer of minder bramen hebt. Met 2 kilo bramen produceer je ruim 2 liter bramensap.

Ik vind dat bramen in de winkel altijd vrij prijzig zijn, dus trek er op uit en ga ze zelf plukken!

Ingrediënten
2 kilo bramen
water
600 gram Erythritol of andere natuurlijke suikervervanger (let dan wel even op de zoetkracht en voeg desnoods meer of minder toe)

allergie1

Benodigdheden
2 grote pannen
zeef
pollepel
lege glazen flessen met dop

1. Was de bramen met koud water en verwijder de kroontjes. Doe de bramen in de pan en voeg zoveel water toe tot ze net onder water staan. Breng dit aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.

2. Plaats de zeef op de andere pan en giet de bramen om in de zeef. Vang ook het kookwater in die pan op. Vervolgens plet je in fases de bramen in de zeef om zo het sap er uit te persen. Spoel regelmatig de zeef schoon, want de pulp zorgt ervoor dat er veel sap achterblijft in de zeef. Herhaal dit tot alle bramen geplet zijn en je alleen nog pulp over hebt.

3. Optioneel: meng wat agavesiroop met de pulp en doe dit in ijsvormpjes en plaats vervolgens in de diepvries. Zo gooi je niks weg en maak je er heerlijke ijsjes van!

4. Voeg de zoetstof toe aan het sap en breng al roerend aan de kook. Laat ook dit 5 minuten doorkoken. Ik heb er zelf nog een scheutje citroensap aan toegevoegd, maar dat is optioneel.

5. Spoel ondertussen de flessen goed af met warm water en een sopje en zorg ervoor dat je alle zeepresten wegspoelt. Spoel en vul de fles (en de dop) vervolgens met kokend water en laat even staan tot je klaar bent om hem te vullen. Giet het water uit de fles.

6. Giet het kokende bramensap in de flessen en sluit goed af. Op deze manier kun je het sap ontzettend lang bewaren in de kast. Pas als je hem geopend hebt, moet je het in de koelkast bewaren.

That’s it! Enjoy! ♥

bramensap

Print Friendly