Wij aten voorheen bijna wekelijks wel Indiaas. En eigenlijk altijd gebruikten we daar een of ander potje voor. Vaak Tikka Masala, maar ook wel eens Korma of Rogan Josh. Helaas zit er in al die kant-en-klare sausjes, je raadt het al, suiker en lactose. Het idee dat ik geen Indiase maaltijden meer kon eten vond ik niet prettig. Ik had altijd het idee dat zelf Indiaas maken ‘from scratch’ moeilijk zou zijn, dat ik speciale kruiden nodig had die ik alleen in een toko kon vinden en dat het vast zou mislukken. Niks is echter minder waar. Ik heb HET recept voor een lekkere Kip Tikka Masala en het is ook nog eens super simpel om zelf te maken. Het resultaat is een gerecht met een volle smaak en zonder buikpijn achteraf!
Voor de Tikka Masala moet je eerst een Kip Tandoori maken. Dat is eigenlijk niet meer dan een marinade.
Kip Tandoori
Voor 4 personen
Ingredienten
4 biologische kipfilets
1/2 citroen
1 tl zout
2 el plantaardige olie
2 teentjes knoflook (geperst)
1 el gemberpoeder
1 el paprikapoeder
1 el kaneel
1 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
1/4 tl chilipoeder
snufje gemalen kruidnagel
2 dl yoghurt (of lactosevrije yoghurt of Alpro Soya)
1. Meng in een kom twee geperste teentjes knoflook met een eetlepel gember poeder en voeg alle droge specerijen toe. Roer alles even door elkaar. Voeg de yoghurt toe en roer tot het goed gemengd is.
2. Wrijf de kipfilets in met de halve citroen en bestrooi met wat zout.
3. Leg de kipfilets in de kom en wrijf ze goed in met het tandoori-mengsel. Zorg dat alles goed bedekt is. Dek de kom af met plasticfolie en laat de kip minstens 4 uur marineren. Als je de tijd hebt, maak dit dan een dag vantevoren, zodat de kip lekker lang kan marineren.
4. Verwarm de oven voor op 225°C. Leg de kip in een ovenschaal en braad het 40 minuten. Haal de ovenschaal vervolgens uit de oven en laat de kip even wat afkoelen.
Kip Tikka Masala
Voor 4 personen
Ingredienten
400 gram tomatenblokjes uit blik
3 dl Alpro Soya Cuisine (kookroom)
2 el plantaardige olie
1 grote teen knoflook, geperst
1 rode chilipeper, zaad verwijderd, fijngesneden
2 tl gemalen komijn
2 tl paprikapoeder
1/2 tl zout
zwarte peper
korianderblad ter garnering
1. Neem een wok of koekenpan en verhit de olie. Roerbak de knoflook en de chilipeper een minuut. Voeg de komijn, paprikapoeder, zout en peper toe. Schep alles gedurende 30 seconden om.
2. Voeg de tomatenblokjes en sap toe, evenals de Alpro Soya Cuisine. Roer goed door. Laat de saus 10 minuten pruttelen en indikken op laag vuur. Roer af en toe alles door.
3. Snijd de Kip Tandoori in kleine stukjes en voeg toe aan de Tikka Masala. Voeg nog peper en zout toe naar smaak. Verwarm alles voor ongeveer 5 minuten en schep af en toe om.
4. Serveer met basmati rijst, papadums en een frisse salade. Strooi de koriander over het gerecht ter garnering.
Enjoy! ♥
Tikka massala vind ik heerlijk. Miste tot nu toe de moed om eraan te beginnen. Maar met jouw beschrijving ziet het er doodsimpel uit eigenlijk.
Gewoon doen! Ik heb me ook heel lang tegen laten houden, maar het is echt super makkelijk en ontzettend lekker! Succes! 🙂
De kip staat in de tandoori marinade..alleen dat ruikt al heerlijk. Bedankt voor dit recept!!
Zal ik de kip ook kunnen bakken ipv in de oven?
Ik heb namelijk geen oven…
Ik denk het wel..heb het zelf alleen niet geprobeerd..
Vandaag gemaakt! Was lekker en het hele huis geurt nog na van de lekkere kruidenmix. Alleen vond ik de saus nogal zwaar/ dik.hoe zou ik die een volgende keer wat minder zwaar kunnen maken? extra blikje tomatenblokjes erbij of zo?
Ik heb dit nu 3 x gemaakt, erg lekker, maar erg pittig. Ik denk dat ik de volgende keer de chilipeper eruit laat, dan vinden de kinderen het hoop ik ook lekker, en hoef ik niet meer op te passen dat ik niet met chili-vingers aan mijn ogen komL help dat brandt!
Ja, ik zou zeker de chilipeper eruit laten als het te pittig is. Niet iedereen houdt van pittig 🙂
Dit durf ik zelfs te maken 🙂 super blij dat ik deze website gevonden heb
Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept. Ik heb er echt van genoten, zowel het eten als de bereiding. Dat laatste zegt heel wat aangezien ik normaal alles behalve een keukenprins ben :p