Ik lust helemaal geen slagroom. Nooit gedaan trouwens. Zelfs in mijn vroegste herinneringen schraapte ik de slagroom van gebak af. Slagroomtaart vind ik verschrikkelijk. En nee, ook met de Bossche Bollen van de enige echte Jan de Groot kun je mij echt niet blij maken. Ik. Lust. Het. Gewoon. Niet. Dat komt nu eigenlijk wel goed uit met die koemelkallergie van mij. Anders had ik dat er ook nog bij gehad. Kokosslagroom daarentegen leek me dan wel weer lekker. Vooral voor recepten waar je anders slagroom voor zou moeten gebruiken.
De reis naar de perfecte kokosslagroom is niet makkelijk geweest. Er zijn zó ontzettend veel verschillende merken te koop en niet met ieder blikje of pakje kokosmelk kun je ook echt slagroom maken. De ‘light’ varianten bijvoorbeeld, daar lukt het echt niet mee. Dan kun je blijven kloppen tot je een ons weegt. Ook bevatten heel veel merken onnodige toevoegingen en E-nummers en ook daar ben ik geen fan van. Uiteindelijk ben ik er via-via achtergekomen dat het merk Aroy-D hier heel goed voor zou werken. Het is pure kokosmelk zonder andere troep. Het is verkrijgbaar bij de meeste toko’s en ook online met een gemiddelde prijs van € 2,- per liter. Ook nog eens goedkoper dan een blikje dus 😉
Ingrediënten
1 pak Aroy-D kokosmelk (500 ml maakt echt al best wat kokosslagroom)
2 el ahornsiroop (of rijststroop)
1 tl vanille extract
Bereidingswijze
1. Zet het pak kokosmelk minstens een nacht (minimaal 12 uur) in de koelkast. Het water en de room moeten zich gaan scheiden en dat gebeurd alleen als het koud genoeg is. Zet het bij voorkeur achterin de koelkast, daar is het het koudst. Belangrijk: schud het pak niet. Ook niet ‘s ochtends als je het pak uit de koelkast haalt.
2. Knip het pak open en schep de room eruit en doe dit in een vetvrije kom. Het kokoswater dat je overhoudt kun je weer voor iets anders gebruiken. Doe de ahornsiroop en vanille extract erbij en klop met een mixer tot een mooie gladde en luchtige ‘slagroom’ is geworden.
Super lekker op warme chocolademelk en voor alles waar je normaal slagroom op zou doen 😉
That’s it! Enjoy! ♥
Leuk! Ik ben pas begonnen met melkproducten te maten, dit is een leuke om te onthouden! Voor gewone room geldt: opklopbaar vanaf 40% vet (light en opklopbaar betekent sowieso additieven)
Oe! Ik ben echt dol op kokos! Ga het dit weekend eens proberen…
Het scheidden is niet gelukt stond zelfs twee dagen in de koelkast. Mischien een uurtje in de diepvries???
Welke kokosmelk heb je gebruikt? Ik heb er heel veel geprobeerd waar het niet mee lukte.
Na tientallen mislukte pogingen met kokosmelk heb ik bij de toko een pakje kokoscreme gekocht…hiermee is t gelukt!
Aroy-D kokosmelk gekocht bij de toko.
Das raar! Als ie al 2 dagen koud heeft gestaan dan zou het moeten werken. Staat ie achterin?
Ja helemaal achterin tweede pakje helaas zelfde.
Misschien moet je je koelkast op een hogere stand (kouder) zetten? Kan ik me zo voorstellen. Vraagje nog… het smaakt dus niet naar slagroom? (aangezien blijzondersuiker niet van gewone slagroom houdt) Is de smaak ergens mee te vergelijken?
Het heeft een kokossmaak en afhankelijk van hoe zoet je hem maakt wordt de smaak zoeter.
Bedankt voor het delen van je recept! Ik ga dit zeker een keer uitproberen, misschien om een soort kokos-vanille-ijs te maken zodat ik een suikervrije en vetarme bananensplit kan maken! Wat ik wel een beetje gek vind, is dat je zegt dat je niet houdt van additieven en chemisch spul, maar dat je dan wel vanille-extract gebruikt! Ik zou het zelf dan liever maken met echte vanille uit zo’n vanillestokje 🙂
Hallo, ik ben ‘ een beginner’ en me een beetje aan het oriënteren in de wereld van de gezonde voeding. Ik zIe her en der veel leuke tips / recepten. Zo kwam ik via wat heen en weer geklik op deze leuke site maar ook op http://www.brndstf.nl. Daar zag ik dat ze blikjes kokosroom (500 ml, ook van het merk Aroy-D) verkopen met de vermelding dat dit goed geschikt is om kokos slagroom van te maken. Nu heb je al een manier gevonden maar ik dacht: ik geef het toch maar even door ;-).
Dank voor je leuke site; ik ga lekker verder snuffelen!
Groet,
Marrit
Leuke site, bedankt voor de tip! 🙂
Hmmmm…..is dat Latijns??? De koptekst is Nederlands, maar de berichten zijn Latijns, Italiaans of whatever??
Hallo! Ik heb -met een uitstekend resultaat!- de kokosslagroom gemaakt met kokosmelk van het merk Delhaize (roze label – Authentic Thailand)
Van onder tot boven enkele ROOM!! Geen druppel water in het blik. Dus veel waar voor je geld en gegarandeerd een geslaagde slagroom. Ik maakte het trouwens met rijststroop en vanille-extract uit de biowinkel. Het had veel succes bij m’n glutenvrije cake met bananenschijfjes. Hmmmmmm!
Hallo er gaat een wereld voor mij open.. Hihi
Zeg kun jij mij aangeven waar je de delhaizevariant kan kopen?
Mvg mar
Dat klinkt lekker! Kan het ook zonder de siroop en vanille of wordt het dan minder stevig o.i.d? Naast van suiker wil ik ook graag zo veel mogelijk van de andere zoetstoffen af namelijk 🙂
Hallo Janine, ja, het kan bestwel ook zonder vanille en siroop. Het resultat is het zelfde. Groetjes vanuit Duitsland Susanne
Shit, heb een blikje gekocht, kan dat wel in de koelkast? Heb altijd geleerd dat blikjesniet in de koelkast mogen. Heb het bonnetjenog, kan nog ruilen. Heb hier alleen geen toko. Wel n Jumbo…
Voorbeelden waar je het kokoswater voor kunt gebruiken? Het is trouwens gelukt met het blikje! Alleen smelt deze slagroom nog sneller op je chocomelk dan gewone slagroom….. Ik hoefde maar even te kloppen: het was bijna gelijk stevig genoeg…
Heerlijk, lijkt mij: bij mij mislukte het gisteren, ik deed het uit mijn hoofd en het ging schiften, maar van het water + de room en honing heb ik (+ speltmeel en een ei) pannenkoekenbeslag gemaakt en pannenkoeken gebakken. Aanrader!
Beste Wendy, koel dat u ook de Aroy-D kokosmelk verkiest. Gebruik ik ook altijd. Echter, moet men niet noodzakelijkerwijs het vaste gedeelte van het vloeibare deel te scheiden. Ik gebruik een roerstaafje voor melkschuim. Dit werk prima en de melk is volledig is verwerkt 🙂 Ik ben een Duitse, die is getrouwd met een Nederlander in Duitsland. Ik eet zelfs zonder suiker en graan. Uw site heeft prachtige recepten. Bedankt en groeten uit Duitsland Susanne