Gisteren was het dan eindelijk mijn beurt om te koken voor mijn kookclubje. We kennen elkaar nu een aantal maanden en het zijn zulke geweldige meiden! Ik ben heel erg blij dat we 1 keer per maand bij elkaar komen om te genieten van lekker eten en goede wijn. Ik heb lang nagedacht over wat ik zou maken, want de lat lag erg hoog: tot nu toe was het eten elke keer heerlijk.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor shared dining, omdat ik dat zó gezellig vind: sharing is caring immers hè 😉 Ik heb een enorm grote schaal Marokkaanse tajine met couscous gemaakt. Ik was een beetje bang dat het misschien niet zou lukken, maar het was echt zó lekker (al zeg ik het zelf, haha)! Je kunt in plaats van couscous ook bloemkoolrijst gebruiken om het glutenvrij te houden.

Marokkaanse Tajine - Blij Zonder Suiker

Excuses voor de beroerde kwaliteit van de foto: deze is tijdens het etentje genomen en ik had geen tijd voor een uitgebreide shoot. Ik zal deze foto binnenkort updaten met een betere variant!

De tajine an sich is vrij eenvoudig te maken: je hebt wel wat kruiden nodig, maar de meeste hiervan zul je vast wel in je keukenkastje hebben staan. De enige soort die ik zelf nog moest aanschaffen was de Ras el Hanout kruidenmix. Deze hebben ze gewoon in de supermarkt. Ook heeft de tajine heel wat tijd nodig om te marineren en te sudderen: in totaal moet je rekening houden met ongeveer 6 uur wachttijd. Maar het eindresultaat is het echt waard!

Ingrediënten (voor 4-6 personen)
Marinade
1 el Ras el Hanout kruidenmix
1 el gemalen komijn
1 el kaneel
1 el gember
1 el milde paprikapoeder
zout en peper naar smaak

Tajine
600 gram suddervlees (riblappen)
rijstolie
1 sjalotje, fijngesneden
bosje koriander (takjes en blaadjes van elkaar scheiden en fijnsnijden)
1 blik kikkererwten (400 gram, uitgelekt)
1 blik gehakte tomaten
800 ml groentebouillon
800 gram winterpeen, in stukjes gesneden
100 gram gedroogde pruimen, gehalveerd
2 el amandelschaafsel (even toasten in een koekenpan)

Allergie Info

Bereidingswijze
1. Doe alle kruiden voor de marinade bij elkaar in een schaaltje en meng goed door. Snijd het rundvlees in stukjes en doe dit in een andere kom. Doe de kruiden erbij en wrijf goed in. Dek af met wat folie en zet minimaal 3 uur in de koelkast.

2. Verhit de rijstolie in een braadpan en braad het rundvlees gedurende 5 minuten. Voeg de gesneden sjalot en de takjes van de koriander toe en bak nog 5 minuten. Voeg nu de kikkererwten, gehakte tomaten en 400 ml bouillon toe. Roer even goed door en laat nu 90 minuten sudderen op laag vuur met de deksel op de pan.

3. Voeg nu de winterpeen, pruimen en de rest van de bouillon toe. Roer door en doe deksel terug op de pan. Laat weer 90 minuten sudderen. Mocht het te droog worden (was bij mij geen sprake van), doe er dan wat water bij.

4. Check na 90 minuten hoe de tajine eruit ziet. Als het te nat is, laat het dan zonder deksel nog 15 minuten sudderen. Voeg wat peper en zout naar smaak toe. Schep op een groot bord en strooi de fijngehakte korianderblaadjes en amandelschaafsel er overheen.

5. Serveer met licht gekruide couscous of bloemkoolrijst en een frisse salade. Als je brood eet, dan is vers Turks brood ook heerlijk als bijgerecht. Voor de liefhebbers van wat meer pit kun je een schaaltje Harissa (hete saus) neerzetten.

That’s it! Enjoy!♥

Geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver.

Print Friendly