Ik weet nog goed dat ik vorig jaar – toen ik net begon met suikervrij eten – heel wat potjes mayonaise uit de reformzaak heb meegenomen. Sommige waren echt té vies en andere waren weer veels te duur. Ik heb nooit echt de perfecte mayonaise uit een potje kunnen vinden. Ik dacht altijd dat zelf mayo maken een heel gedoe zou zijn, maar dat valt dus echt weer reuze mee! Als je het zelf maakt, dan weet je tenminste ook precies wat er in zit en heb je zelf behoorlijk wat invloed op de smaak.

Meukvrije mayonaise

Dit is een basisrecept voor mayonaise, waar je desgewenst nog wat smaakmakers aan kunt toevoegen, zoals bijvoorbeeld kruiden, knoflook en kerrie. Je hebt geen elektrische mixer nodig: een garde is genoeg!

Ingrediënten

2 eierdooiers
1 tl fijne mosterd
300 ml lichte olijfolie
200 ml druivenpitolie, raapzaadolie of zonnebloemolie
1 tl witte wijnazijn
sap van 1/2 citroen
zeezout

allergie1

Bereidingswijze

1. Doe de eierdooiers in een kom en klop met een garde los. Voeg de mosterd toe en klop tot het goed gemengd is. Voeg nu een paar druppels olie toe terwijl je blijft kloppen. Voeg nu ongeveer de helft van de olie toe terwijl je blijft kloppen. Doe dit vooral niet te snel. Klop tot een dik geheel wordt (+/- 5 minuten)

2. Voeg nu 1 tl witte wijnazijn toe en klop door. Nu kun je  langzaam de rest van de olie erbij gieten, terwijl je blijft kloppen. Als het de juiste dikte heeft, voeg dan wat citroensap en zout naar smaak toe.

3. Schep de mayonaise in een schoon, uitgekookt potje. Je kunt de mayonaise een week in de koelkast bewaren.

That’s it! Enjoy! ♥

Geïnspireerd op Jamie Oliver’s recept.

Print Friendly