Het is alweer bijna 2014..dit jaar is echt voorbij gevlogen voor mij. Ik hoor het om me heen ook heel veel: de tijd vliegt echt! Voor mij was 2013 niet een heel geslaagd jaar, dus ik hoop dat 2014 een heel mooi jaar gaat worden. En oliebollen: wat is Oud & Nieuw zonder oliebollen? Ik weet dat ik gegarandeerd last krijg als ik normale oliebollen eet (de combinatie van vet, suiker en tarwe is funest voor mij) en dus was ik al een tijd op zoek naar een fijn recept voor ‘gezondere’ oliebollen.
Dit recept komt uit Zo Bakt Nederland van Irene Lelieveld met wat aanpassingen van mezelf. Het recept maakt wel gebruik van gist, maar volgens mij ontkom je daar niet aan met oliebollen. En ik moet zeggen dat ik – nu mijn candida-infectie weg is – ik af en toe weer gist gebruik. Ik wil het niet te vaak gebruiken, maar zo met Oud & Nieuw maak ik graag een uitzondering.
Dit recept bevat geen tarwe, maar wel spelt en is dus niet geschikt voor mensen met coeliakie. Je kunt dit makkelijk glutenvrij maken door het speltmeel te vervangen door glutenvrij meel, zoals bijvoorbeeld Teffmeel. Ook zijn deze oliebollen geschikt voor veganisten.
Ingrediënten
Voor 6-7 oliebollen
1 zakje (bio) gist
1 tl palmsuiker
250 gram amandel- of rijstmelk
250 gram speltmeel
1 tl kaneel
1 tl citroensap
snufje zout
rijstolie of kokosvet om in te bakken
optioneel: 100 gram krenten en/of rozijnen
Bereidingswijze
1. Als je krenten en rozijnen toevoegt, wel deze dan even in lauw water. Droog ze daarna goed af.
2. Maak de melk een beetje warm (lauw) en los de gist en de palmsuiker er in op. Voeg vervolgens de kaneel, citroensap en zout toe. Doe het meel in een grote kom en meng het papje er door heen. Voeg nu de rozijnen en/of krenten toe en roer door.
3. Laat het deeg een uurtje rijzen op een warme plaats met een schone doek erover. De beste plaats is vaak de oven of de magnetron (zet deze dan niet aan!) omdat daar geen tocht kan komen.
4. Verhit de olie tot 180°C.
5. Maak met 2 natte lepels een mooi bolletje van het beslag en laat dit voorzichtig in de olie zakken. Bak in 2 tot 3 minuten bruin en draai ze daarna met een vork om en bak nog eens 2-3 minuten. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier. Maak de bolletjes niet te groot, want dan worden ze niet goed gaar van binnen.
Serveer bijvoorbeeld met Sukrinmelis (vervanger voor poedersuiker).
That’s it! Enjoy! ♥
Ik wil jullie graag allemaal het allerbeste wensen voor 2014! Dat een mooi jaar mag worden 🙂
Ik ga deze de volgende keer echt maken. Heb het recept opgeslagen!
Leuke site en lekkere hummus !! Moet nog een beetje zoeken naar sommige dingen maar dat komt goed. Eet zelf al wel een aantal maanden suikervrij.
Klinkt lekker! Maar is de rijstmelk of amandelmelk ook te vervangen door kokosmelk? Ik mag namelijk geen rijst/amandel naast nog een heleboel andere dingen.
Ik heb het niet geprobeerd met kokosmelk, maar ik denk dat het wel moet kunnen!
Kan je speltmeel ook vervangen door bv boekweitmeel of iets anders ?
Dat moet ik nog testen: weet niet of het eindproduct vergelijkbaar zal zijn.
Volgens mij kun je de gist vervangen door baksoda. Dat gebruik ik ook altijd voor koekjes e.d.
Ziet er goed uit. Zelf rasp ik er altijd ‘3 zure appelen’ (oftewel goudrenet) doorheen, naar een super-oud recept van de Amsterdamse huishoudschool. Daarvan wordt de bol erg luchtig. Dit doen wij al jaren en waar we ook komen vindt men steevast onze oliebollen de lekkerste!
Dit jaar ook geprobeerd met half volkorenmeel/ half witmeel. Super!
Overigens is dat voor een portie van 30 kleine oliebollen. Door dit recept zal drie appels wat veel zijn 😉
Ziet er een lekker recept uit, ga dit zeker eens proberen! 🙂
Net gemaakt en ze smaken heerlijk!! Volgens mijn zoon nog lekkerder dan van de oliebollenkraam haha.. Omdat ik gevoelig op suiker reageer heb ik poedersuiker gemalen van kokosbloesemsuiker, lekker zoet helemaal mmmjammie!