Foto KimVandaag is het tijd voor een lekker recept van Kim: één van de vaste gastbloggers van Blij Zonder Suiker.

Kim is pedagoge en eigenaresse van een gastouderbureau.  Ze schrijft 1 keer in de 2 weken een stuk  over haar ervaringen met suikervrij leven en dan met name over hoe ze dat doet in haar gezin samen met haar man én 2 jonge dochters. Ook deelt ze af en toe lekkere, suikervrije recepten.

Heel veel leesplezier!

HR

Als ik mijn 3-jarige vraag wat ze graag wil eten, is het vaak rijst met pindasaus en boontjes. Dit is naast “spaghetties” één van haar favoriete maaltijden. Zelf ben ik ook gek op pindasaus en is het veelzijdig te gebruiken. Lekker bij nasi, rijst, friet en de BBQ.

Suikervrije pindasus

Helaas zit er veel suiker in de kant-en-klare versies uit de supermarkt, dus ben ik zelf gaan experimenteren. Ik heb hiervoor een aantal standaard recepten bekeken en de ingrediënten op de supermarktversies bekeken. Langzaamaan is daar dit recept uitgekomen. Moeilijk of tijdrovend? Nee, helemaal niet! Eigenlijk zo gepiept. Wel zo prettig met twee kleine kinderen in huis.

Ingrediënten
6 el pindakaas
1 el tamari (Japanse sojasaus)
1 el dadelstroop of rijststroop
2 el curry of ketchup zonder suiker
2 teentjes knoflook
1 el palmsuiker (je kan ook eens honing proberen)
2 tl gemberpoeder of Djahé
1 tl sambal oelek
klein bouillonblokje
snufje zout
melk (soja- of rijstmelk, zijn ook goed te gebruiken)
water

Bereidingswijze
1. Doe alles in de pan. Begin met de pindakaas en doe daarna alle ingrediënten (behalve de melk en water) in willekeurige volgorde in de pan. Verkruimel als laatste het bouillonblokje boven het mengsel.

2. Voeg de melk toe. Zet het vuur laag aan en giet wat melk door de saus. Roer de melk er goed doorheen en herhaal dit proces tot de saus glad en vloeibaar genoeg is.

3. Verwarm de saus en breng verder op smaak. Zodra de saus enigszins op temperatuur is, proef je of deze al naar je zin is. Als je merkt dat hij niet scherp genoeg is, kun je wat sambal toevoegen. Als je de karakteristieke pindasaus-smaak mist, dan kun je op gevoel nog wat van de andere ingrediënten toevoegen. Extra knoflook en pindakaas zijn vaak niet nodig. Pas op dat je de saus niet laat verbranden. Dit kan nogal snel gebeuren met pindasaus.

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly