Toen we vorige maand in Egypte waren, heb ik een aantal keer rode linzensoep gegeten. Heerlijk! Ik moet zeggen dat ik in een ver verleden met enige regelmaat een Turks recept (mercimek çorbası) maakte: dit is een variatie op dat familierecept. Ik houd zó van de smaak van linzensoep. Nomnomnom! Vandaag deel ik dan ook graag het recept met jullie.

linzensoep1

Ik laat zelf momenteel de uien uit de soep, omdat ik merk dat ik hier helaas heel heftig op reageer. Om toch de smaak van uien aan de soep te geven, bak ik de uien aan in rijstolie en gebruik ik alleen de olie als smaakmaker. Dit verdragen mijn darmen wel en zo hoef ik niet helemaal ui-loos door het leven 🙂

Dit recept maakt gebruikt van cups als maateenheid. Klik hier voor meer informatie.

Ingrediënten
2 el rijstolie
8 cups groentenbouillon (gistvrij)
400 gram gedroogde rode linzen (gewassen)
1 ui, fijngehakt
2 wortels, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
2 tl komijn
1/2 tl kurkuma
1/2 tl cayennepeper
1 blik fijngehakte tomaten
1 tl zout
2 el verse koriander, fijngehakt
citroenpartjes
zout en peper naar smaak

allergie1

Bereidingswijze
1. Verhit de olie in een (soep)pan en fruit daar gedurende +/- 5 minuten de ui, wortel, knoflook en bleekselderij in aan.

2. Voeg de kruiden toe en verwarm even tot het goed gemengd is. Voeg nu de gehakte tomaten toe en laat een paar minuten staan.

3. Voeg nu de linzen en bouillon toe en laat de soep op laag vuur gedurende een half uur zachtjes pruttelen. De linzen moeten zacht zijn. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en op het laatst de koriander.

4. Pureer het geheel met een staafmixer: je kunt ervoor kiezen om er een wat grovere soep van te maken of juist een hele gladde. Serveer met een citroenpartje en vers brood. Het citroensap zorgt ervoor dat de smaak lekker intens wordt.

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly