Toen we vorige maand in Egypte waren, heb ik een aantal keer rode linzensoep gegeten. Heerlijk! Ik moet zeggen dat ik in een ver verleden met enige regelmaat een Turks recept (mercimek çorbası) maakte: dit is een variatie op dat familierecept. Ik houd zó van de smaak van linzensoep. Nomnomnom! Vandaag deel ik dan ook graag het recept met jullie.
Ik laat zelf momenteel de uien uit de soep, omdat ik merk dat ik hier helaas heel heftig op reageer. Om toch de smaak van uien aan de soep te geven, bak ik de uien aan in rijstolie en gebruik ik alleen de olie als smaakmaker. Dit verdragen mijn darmen wel en zo hoef ik niet helemaal ui-loos door het leven 🙂
Dit recept maakt gebruikt van cups als maateenheid. Klik hier voor meer informatie.
Ingrediënten
2 el rijstolie
8 cups groentenbouillon (gistvrij)
400 gram gedroogde rode linzen (gewassen)
1 ui, fijngehakt
2 wortels, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
2 tl komijn
1/2 tl kurkuma
1/2 tl cayennepeper
1 blik fijngehakte tomaten
1 tl zout
2 el verse koriander, fijngehakt
citroenpartjes
zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
1. Verhit de olie in een (soep)pan en fruit daar gedurende +/- 5 minuten de ui, wortel, knoflook en bleekselderij in aan.
2. Voeg de kruiden toe en verwarm even tot het goed gemengd is. Voeg nu de gehakte tomaten toe en laat een paar minuten staan.
3. Voeg nu de linzen en bouillon toe en laat de soep op laag vuur gedurende een half uur zachtjes pruttelen. De linzen moeten zacht zijn. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en op het laatst de koriander.
4. Pureer het geheel met een staafmixer: je kunt ervoor kiezen om er een wat grovere soep van te maken of juist een hele gladde. Serveer met een citroenpartje en vers brood. Het citroensap zorgt ervoor dat de smaak lekker intens wordt.
That’s it! Enjoy! ♥
Klinkt lekker!!
Hij was heeeerlijk! Bedankt voor het recept!
Blij dat je hem lekker vond!
Gisteren rode linzen soep gemaakt ik heb er een groene peper bij door gedaan en knoflook een paprika rood en rundergehakt balletjes, 2 ons, bouillon zelfgemaakt met hymalaija zout en kruiden.
Ik las dat Keltisch zout lekkerder is????
Ik maak veel soepen van wat ik voor handen heb. Vind het heerlijk om te koken en ik kook al jaren zonder toevoegingen en niet uit pakjes geen wit meel producten. mijn eigen zuurdesem brood bak ik.
Ik heb een koemelk intolerantie eet bijna zonder zout en zonder toevoegingen van mais.
Nu lees ik de etiketten nog extra grondig als dat nodig is. Suiker vermijd ik maar daar ontkom je niet altijd aan.
De soep is heerlijk en de recepten mag ik graag uitproberen. Succes gewaarborgd.