Ik heb in 2011 in totaal bijna 3 maanden in mijn eentje in de VS gewoond voor een van onze bedrijven. Ik zat in een appartementje in Ohio en daar heb ik tijdens een baseball game van de Cincinatti Reds – samen met Lian en haar man, die kwamen een weekje logeren – kennis gemaakt met Skyline Chili. Ik was op slag verliefd!


Cincinatti Reds

Skyline Chili is een keten van 129 restaurants die hoofdzakelijk in Ohio te vinden zijn, maar er zijn er ook een aantal in Indiana, Kentucky en Florida. Het allereerste restaurant werd in 1949 geopend door de Griekse immigrant Nicholas Lambrinides in Cincinatti, Ohio. Vanuit het eerste restaurantje kon hij de skyline van Cincinatti zien en zo heeft het zijn naam gekregen. Je kunt in de VS Skyline Chili bestellen met bijvoorbeeld spaghetti of in een burrito, maar ook de beroemde Coney (een hot dog met Chili, mosterd, uien en kaas) is ontzettend lekker, al vrees ik dat ik die nu niet meer kan eten.

Skyline Chili Blij Zonder Suiker

Skyline Chili is absoluut géén chili zoals wij die hier kennen. Je kunt het niet vergelijken met chili con carne: er komen zelfs geen bonen aan te pas! Skyline Chili is voor mij echt een gerecht dat me herinnert aan mijn tijd in Ohio. Ik heb destijds ook een voorraad blikjes Chili meegenomen, maar die zijn inmiddels al lang en breed op, helaas. Omdat daar ook vast ingrediënten in zitten die ik nu niet meer eet, besloot ik om het zelf eens te maken.

Als je in de VS Skyline Chili besteld, dan krijg je er een hoop geraspte Cheddar kaas op. Die kaas kon ik hier helaas niet vinden, dus die heb ik vervangen door geraspte belegen Goudse kaas. Je kunt dit gerecht prima glutenvrij maken door glutenvrije spaghetti te gebruiken. Ik heb zelf gekozen voor een tarwevrije variant met spelt spaghetti.

Skyline Chili: mijn ultieme comfort food. Oh, wat mis ik Ohio! Gelukkig brengt de smaak van deze Chili me weer een klein beetje terug naar de Buckeye State.

Skyline Chili door Blij Zonder Suiker

Ingrediënten
1000 gram rundergehakt
+/- 600 ml (gistvrije) bouillon
2 uien, gesnipperd
1 blik tomatenblokjes
4 teentjes knoflook, geperst
1 laurierblad
1 el suikervrije Worcestershiresaus
1 el cacaopoeder (zonder suiker)
2 el appelazijn
2 el rijstolie
3 el chilipoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl kaneel
1/2 tl cayennepeper
1/4 tl gemalen kruidnagel
1 tl zeezout

Extra:
(glutenvrije) spaghetti, gekookt
geraspte Goudse belegen kaas (of Cheddar)
1/2 gesnipperde ui

allergie1

Bereidingswijze:
1. Doe de rijstolie in een bakpan en fruit de ui lichtjes aan. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak rul. Schep het mengsel in een zeef en pers het overtollige vet er uit. Dit gaat het beste in kleine hoeveelheden.

2. Doe het gehakt terug in een grotere pan en voeg de bouillon toe. Laat dit 30 minuten zonder deksel sudderen.

3. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat 60 minuten zonder deksel sudderen. Mocht de saus te dik worden, voeg dan wat extra water toe.

4. Verwijder het laurierblad. Optioneel: doe de Chili in de keukenmachine en laat een paar seconden draaien zodat alle stukjes gehakt en tomaat klein zijn.

5. Schep de spaghetti op een bord en schep hier de Chili overheen. Strooi er wat gesnipperde ui over en vervolgens een riante hoeveelheid kaas.

That’s it! Enjoy! ♥

Bonus shot:

skyline chili blij zonder suiker

Het ‘afscheidsdiner’ met onze stagiaire Anne bij Skyline Chili. We kozen voor de Burrito: omnomnom!

Print Friendly