Mmm, Snickerdoodles! Dat zijn toch echt wel mijn favoriete Amerikaanse koekjes. En dan de soft-baked variant zoals die van Pepperidge Farm. Dat betekent dat dit recept voor zachte chewy koekjes is. Just the way I like it!

Snickerdoodles zijn traditionele Amerikaanse koekjes met kaneelsuiker. Er zitten geen pinda’s ofzo in: het heeft niks te maken met de welbekende Snickers reep. Volgens verschillende bronnen is de Snickerdoodle voor het eerst genoemd in een recept in het tijdschrift The Home-Maker in 1889. De koekjes waren erg populair in New England (Boston). De naam komt hoogstwaarschijnlijk van het Duitse Schneckennudeln (Duitse kaneel koffiebroodjes), maar dat is geen vaststaand feit. Hét kenmerk van een goede Snickerdoodle is de gebarsten bovenkant van het koekje. Je kunt ze zowel crispy als soft-baked maken.

Soft-Baked Snickerdoodles Blij Zonder Suiker

Ik heb een aantal batches gemaakt op verschillende manieren. De eerste batch was faliekant mislukt. Ik had ze meegenomen naar Lian van Cakeje van Eigen Deeg om te testen. Haar oordeel was dat ze smaakten naar kleine pannenkoekjes gedrenkt in stroop. Dat betekende dus dat het geen echte Snickerdoodles waren, want de structuur klopte niet. Ze waren echt vééls te plakkerig. Dat kon ook komen omdat ik die dag geen eieren in huis had (oops) en dat ze vervangen door Chiazaad. Ik denk dat dat voor cakejes prima werkt, maar voor deze koekjes werkte dat dus totaal niet.

Gelukkig ben ik een doorzetter en heb ik het recept aangepast en de dag erop samen met vriendin Vera nog een keer gemaakt. Dit keer waren ze perfect! Lekker chewy en met een vleugje kaneel. We hebben meerdere mensen laten proeven en iedereen was laaiend enthousiast! Zelfs vriendlief vond ze lekker en hij houdt niet echt van koekjes. En, zoals altijd bevat mijn recept géén suiker, lactose en tarwegluten! Door het gebruik van palmsuiker zijn ze uiteraard wel iets donkerder dan als je ze met kristalsuiker maakt.

Ingrediënten
Voor het deeg (+/- 30 koekjes):
1 cup lactosevrije boter, op kamertemperatuur
1 1/2 cups palmsuiker
2 eieren
1 1/2 el agavesiroop
2 1/2 tl vanilla extract
3 1/2 cups speltmeel
1 tl bakpoeder
2 tl baksoda
1/4 tl zout
1/2 tl kaneel

Voor de topping:
3 el palmsuiker
1 tl kaneel

allergie1

Bereidingswijze
1. Verwam de oven voor op 180ºC. Meng de palmsuiker en de kaneel in een klein kommetje en zet apart. Dit is voor de topping. Meng vervolgens de droge ingrediënten (behalve de palmsuiker) en zet apart.

2. Mix de boter met een (hand)mixer tot hij zacht en romig is. Voeg vervolgens de suiker toe en mix tot het een mooi geheel vormt. Voeg vervolgens de eieren, vanille extract en agavesiroop toe en mix tot alles goed gemengd is. Voeg nu beetje bij beetje het meelmengsel toe tot een glad deeg vormt. Zet het deeg een uurtje in de koelkast.

3. Maak balletjes van het deeg ter grote van een walnoot en rol deze door de kaneelsuiker. Plaats de balletjes een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat (mét bakpapier). De koekjes worden door het bakken een stuk groter, dus het is belangrijk dat je ze voldoende ruimte geeft.

4. Druk met een lepel de balletjes ietwat plat. Niet té plat!

5. Bak ze 11 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en de bovenkant de kenmerkende barsten heeft. Laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze vervolgens op een ovenrek om helemaal af te koelen.

That’s it! Enjoy! ♥

Bron origineel recept: Gale Gand

Print Friendly