Ik heb afgelopen weekend koekjes gebakken. En niet zomaar koekjes, nee echt ontzettend lekkere koekjes! Inmiddels heb ik er al veel te veel van gegeten en ik denk dat ik er daarom een aantal aan vriendlief meegeef morgen voor zijn collega’s. Puur uit zelfbescherming, haha! Geloof me als ik zeg dat deze koekjes perfect zijn. Tenminste, als je net als ik fan bent van de Oatmeal Raisin koekjes van Subway. Die koekjes zijn zo ontzettend lekker zacht en chewy!

oatmealcookie

Ik heb al eens eerder een poging gedaan om deze na te maken (met suiker destijds), maar dat resulteerde altijd in óf zompige koekjes óf in ontzettend harde koekjes. Maar gelukkig zijn ze dit keer super goed gelukt, al zeg ik het zelf. En bovendien bevat mijn variant uiteraard geen suiker! Ik mag ook geen rozijnen, dus die heb ik vervangen door cranberries. Nog gezond ook dus 😉 De koekjes zijn ontzettend chewy van binnen en de buitenste rand is ietwat krokant. De gehakte noten geven ze tevens een lekkere crunch. Maar over het geheel genomen zijn het écht zachte koekjes.

Wie zegt dat suiker- en lactosevrije koekjes niet ontzettend geweldig kunnen smaken? Dat is wat ik wil bewijzen met mijn blog: suikerloos eten is allesbehalve saai en onsmakelijk! Met de nodige aanpassingen is bijna álles suikervrij (maar wél lekker zoet) te maken. Je bent niet gebonden aan van die suikervrije (en smaakloze) gebakjes die mijn opa vroeger altijd kreeg op verjaardagen. Dat was mijn angst toen ik te horen kreeg dat ik geen suiker meer mocht eten: nooit geen lekker stukje gebak of koekjes meer. Gelukkig wordt dagelijks het tegendeel bewezen en deze koekjes zijn daar een perfect voorbeeld van! Daarom doe ik met dit recept mee aan het Foodblogevent van mei 2013 met als thema Zoet Zonder Suiker.

oatmealcranberrycookies

Update: een van mijn lezers (bedankt Petra!) wees me erop dat veel gedroogde cranberries gezoet zijn met suiker. Let daar dus goed op en kies voor een suikervrije variant. Deze schijnen nogal lastig te vinden zijn. Ik heb een aantal fabrikanten gemaild en de meeste zoeten hun cranberries met kristalsuiker, rietsuiker, of appelsapconcentraat. Eigenlijk zit ik op geen van die opties te wachten en dus ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Wat blijkt: je kunt zelf heel makkelijk cranberries drogen. Ze zijn op dit moment gewoon bij de AH in het vriesvak te krijgen. Check de comments van dit artikel voor het recept voor gedroogde cranberries. Vervang dan de suiker door bijvoorbeeld palmsuiker.

Ingrediënten
Voor +/- 15 cookies
1/2 cup lactosevrije- of sojaboter, zacht
1 cup palmsuiker
1 cup tarwebloem
1 ei
1 cup havermout
1 1/2 tl kaneel
1 el geraspte kokos
1/4 cup gedroogde suikervrije cranberries, in stukjes gehakt
1/4 cup walnoten en/of pecannoten, in stukjes gehakt
1 tl vanille extract
1/2 tl baking soda
1/2 tl zout

1. Verhit de oven voor op 200ºC en leg een stuk bakpapier op de bakplaat.

2. Meng in een grote kom de zachte boter en de palmsuiker met een handmixer tot het een mooi romig geheel is. Voeg het ei toe en mix nog even goed door. In een andere kom meng je de tarwebloem, kaneel, kokos, zout en baking soda. Voeg beetje bij beetje het bloemmengsel aan het botermengsel toe en mix tot alles een mooi beslag vormt.

3. Voeg de gehakte noten, havermout en cranberries toe en roer even goed door. Dek het beslag af en zet het een uurtje in de koelkast.

4. Maak kleine balletjes van het deeg met bijvoorbeeld een ijsschep en leg deze op de bakplaat. Laat er ongeveer 2/3 cm tussen zitten. Druk de balletjes vervolgens plat met een natte vork.

5. Bak ze ongeveer 5 minuten op 200ºC. Draai vervolgens de temperatuur naar 175ºC en bak nog eens 4 minuten. Laat de koekjes op de plaat afkoelen en leg ze vervolgens op een ovenrek om verder af te koelen.

Als je de koekjes wat krokanter wilt hebben, dan kun je de baktijd wat verlengen.

That’s it! Enjoy!♥

Print Friendly