Banana bread (bananenbrood) maken staat al een aantal maanden op mijn to-do list. Ik had echter nooit goede bananen liggen. Meestal blijven bananen bij ons niet zo heel lang liggen. Dit weekend was het dan eindelijk zo ver: mijn bananen waren rijp genoeg (lees: zwart). Dit recept is echt super snel en makkelijk te maken. Het resultaat is een super lekkere cake (want dat is het eigenlijk) die ook nog eens heerlijk smeuïg is.


spelt banana bread - blij zonder suiker

Banana Bread – in deze vorm – is een traditionele in Amerikaanse lekkernij en het recept werd voor het eerst gepubliceerd in 1933 in het Balanced Recipes kookboek van Pillsbury (bekend van de cake-mixen en de Pillsbury Doughboy).

Dit is een basisrecept: je kunt er uiteraard nog ingrediënten als chocolate chips, walnoten of zelfs rum aan toe voegen. Maar ik vind hem al heerlijk zoals ie nu is. Ook komt er geen mixer of garde aan te pas. Een houten lepel will do the trick! Als je trouwens de boter vervangt door (lactosevrije) yoghurt, dan wordt je banana bread nóg smeuïger!

Ingrediënten
3 of 4 rijpe (zwarte) bananen, geprakt
1/3 cup gesmolten lactosevrije boter (of yoghurt)
3/4 cup – 1 cup suikervervanger (hangt van je smaak af hoe zoet je hem wilt)
1 ei, geklopt
1 tl vanille extract
1 tl baking soda
2 el geraspte kokos
1 tl kaneel
snufje zout
1 1/2 cup speltmeel

allergie12

Bereidingswijze
1. Verwarm je oven voor op 175°C en vet een cakeblik in.

2. Gebruik een houten lepel om de gesmolten boter (of yoghurt) en de geprakte banaan te mengen. Voeg vervolgens de suiker, ei, en vanille toe. Roer goed door.

3. Voeg dan de kokos en kaneel toe. Roeren tot het gemengd is en voeg dan het zout en de baking soda toe en mix dit er ook doorheen.

4. Als laatste voeg je het meel toe en roer je het beslag door tot alles gemengd is. Giet het vervolgens in het cakeblik en bak het in 55-60 minuten gaar.

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly