Bladerdeeg is normaal gesproken super handig om in de diepvries te hebben liggen. Alleen, de gangbare varianten bevatten over het algemeen altijd tarwe, suiker en lactose. Uiteraard kun je het in de bio-winkel kopen, maar het is nogal aan de prijs. Het is daarom net zo makkelijk (en een stuk voordeliger) om het zelf te maken.

Spelt Bladerdeeg - Blij Zonder Suiker

Ingrediënten
250 gram speltmeel
1 tl zout
250 gram koude lactosevrije boter, in blokjes van 1 cm
125 ml ijswater

allergie1

Bereidingswijze
1. Meng het meel samen met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden.

2. Voeg de blokjes boter toe en kneed met je handen tot er een kruimel-achtig deeg ontstaat. Voeg nu beetje bij beetje het ijswater toe en kneed het, maar niet té veel, tot je er een bal van kunt vormen. Verpak dit in keukenfolie en leg de bal gedurende 20 minuten in de koelkast. Het is niet erg als je nog stukjes boter ziet.

3. Bestuif een schoon en droog oppervlak met wat meel. Leg het deeg neer en leg er een stuk bakpapier overheen. Rol het deeg uit met een deegroller tot een plak van 10 x 20 cm.

4. Leg het stuk deeg met de lange kant naar je toe. Vouw 1/3 van het deeg naar het midden en bedek met het overgebleven 1/3 deel. Draai het deeg een kwartslag en herhaal deze manier van vouwen. Verpak het deeg in folie en laat het weer 20 minuten in de koelkast koelen.

5. Bestuif het oppervlakte weer met wat meel en leg het deeg erop. Herhaal stap 4 maar leg het deeg nu gedurende 1 uur in de koelkast. Hierna is het klaar voor gebruik.

6. Je kunt het deeg maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren en het is perfect in te vriezen voor later gebruik.

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly