Bladerdeeg is normaal gesproken super handig om in de diepvries te hebben liggen. Alleen, de gangbare varianten bevatten over het algemeen altijd tarwe, suiker en lactose. Uiteraard kun je het in de bio-winkel kopen, maar het is nogal aan de prijs. Het is daarom net zo makkelijk (en een stuk voordeliger) om het zelf te maken.
Ingrediënten
250 gram speltmeel
1 tl zout
250 gram koude lactosevrije boter, in blokjes van 1 cm
125 ml ijswater
Bereidingswijze
1. Meng het meel samen met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden.
2. Voeg de blokjes boter toe en kneed met je handen tot er een kruimel-achtig deeg ontstaat. Voeg nu beetje bij beetje het ijswater toe en kneed het, maar niet té veel, tot je er een bal van kunt vormen. Verpak dit in keukenfolie en leg de bal gedurende 20 minuten in de koelkast. Het is niet erg als je nog stukjes boter ziet.
3. Bestuif een schoon en droog oppervlak met wat meel. Leg het deeg neer en leg er een stuk bakpapier overheen. Rol het deeg uit met een deegroller tot een plak van 10 x 20 cm.
4. Leg het stuk deeg met de lange kant naar je toe. Vouw 1/3 van het deeg naar het midden en bedek met het overgebleven 1/3 deel. Draai het deeg een kwartslag en herhaal deze manier van vouwen. Verpak het deeg in folie en laat het weer 20 minuten in de koelkast koelen.
5. Bestuif het oppervlakte weer met wat meel en leg het deeg erop. Herhaal stap 4 maar leg het deeg nu gedurende 1 uur in de koelkast. Hierna is het klaar voor gebruik.
6. Je kunt het deeg maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren en het is perfect in te vriezen voor later gebruik.
That’s it! Enjoy! ♥
Hallo, Op het plaatje lijkt het alsof je speltbloem hebt gebruikt. Bij het recept staat speltmeel. (volkoren) Maakt dit wat uit bij de bereiding ervan?
Klopt! Dat zou in principe niet uit moeten maken.
Hoi! En hoe lang moet dit in de oven?:)
Hoi, erg blij dat ik je site heb ontdekt! heel handig aangezien ik PDS heb en een lactose intolerantie. Net terug van vakantie heb ik t vermoeden dat ik niet tegen tarwe kan (op vakantie 2 weken niet gegeten, nu na thuiskomst wel weer en dat lijkt een probleem te zijn). Ik wil daarom graag speltbrood maken in mijn broodbakmachine. Heb je daar ook een recept voor? Kom op internet alleen recepten tegen met suiker.
Spelt Soda Bread:
Ingr.:
500 gr wit speltmeel (of 225 gr wit en 225 gr bruin)
1/2 theelepel baksoda (bread soda)
1 snuf zout
25 gr echte boter
350 ml karnemelk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 grC
Meng meel, soda, zout en baksoda
Meng de boter erdoor (kleine klontjes maken)
Maak een kuiltje in het meel en voeg de karnemelk toe
Doe het deeg in een ingevet bakblikje en bak in het midden van de oven (geen hete lucht gebruiken, alleen onder- en boven warmte) in ongeveer 60 – 80 min gaar.
kan het ook met gewone boter?
Zou geen margarine oid gebruiken. Gaat niet lukken.
Het is al wel een keer gevraagd, maar ik zie geen antwoord. Hoelang moet het bladerdeeg in de oven als je er iets mee bakt?