Jaaa, het is alweer bijna half november: de tijd van pepernoten en gevulde speculaas is nu echt aangebroken! De winkels liggen al ruim 2 maanden vol met al het Sinterklaas-lekkers en eerlijk is eerlijk: in het verleden was dit voor mij echt een moeilijke periode. Ik houd namelijk zo ontzettend van alles wat met speculaaskruiden te maken heeft. Zo’n verpakking gevulde speculaas was binnen 2 dagen op. Ja, echt heel erg. Ik wilde dan ook dit jaar zelf gevulde speculaas maken. Zonder suiker!
Dit recept voor gevulde speculaas is echt heel erg lekker! Ik was bang dat het misschien wat droog zou zijn, maar dat is gelukkig helemaal niet het geval. Ook bevat deze speculaas geen geraffineerde suikers en geen suikervervangers! Yup, that’s right! Helemaal suikervrij dus! Hij is natuurlijk niet zo zoet als de speculaas die je zo kunt kopen, maar voor mij is ‘ ie echt zoet genoeg. Ik zou zeggen: probeer hem gewoon uit en ik verzeker je: het is gegarandeerd een blijvertje!
Het zoetje in dit recept komt door de dadels. Ik gebruik het liefst van die dikke (medjool) dadels en niet die kleine harde uit de supermarkt. Ik koop deze meestal in de Turkse winkel. De blanke, ongebrande amandelen koop ik altijd bij een reformwinkel waar ze ook verse noten verkopen.
Ingrediënten
Voor een springvorm van 20-22 cm
100 gram blanke, ongebrande amandelen
150 gram (Medjool) dadels
250 gram speltmeel
40 gram kokosvet (gesmolten)
60 gram (lactosevrije) roomboter (gesmolten)
1 biologisch ei
3 el speculaaskruiden
8 gram bakpoeder
1 1/2 tl vanille extract
2 el suikervrije amandelmelk (of rijstemelk)
2 el amandelschaafsel
snufje zout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175°C en vet een springvorm van 20 of 22 cm in.
2. Doe de dadels in een kom met heet water en laat een tijdje staan. Het hangt een beetje af van de dikte van je dadels hoe lang je ze moet laten staan. Ik had al lekkere, dikke dadels en heb ze een uurtje laten staan. Als je kleinere dadels hebt, dan zou ik ze wat langer laten staan. Of, nog beter, gewoon meteen al de dikkere kopen 😉
3. Doe de amandelen en 100 gram dadels in de keukenmachine en maal dit een aantal minuten tot het een mooie, smeuïge pasta is. Voeg tussendoor 1/2 tl vanille extract toe. Ik heb nog een half klein glaasje water toegevoegd, omdat het net iets te droog was. Dit hangt ook weer af van hoe vochtig je dadels zijn. Doe dit een beetje op je gevoel. Schep de amandelspijs in een bakje en zet het afgedekt in de koelkast.
4. Zeef het speltmeel boven een grote kom en voeg het bakpoeder, zout en speculaaskruiden toe. Hak de overige 50 gram dadels fijn in de keukenmachine. Houd 1 tl eigeel achter om straks de speculaas mee te bestrijken. Doe de rest van het ei, het gesmolten kokosvet en de boter, vanille extract, amandelmelk en de fijngehakte dadels bij het meel en meng tot het een beslag is. Ik heb het beslag gemaakt in mijn mixer, maar je kunt het ook met de hand doen.
5. Maak nu van het beslag 2 ballen en rol ze op een met meel bestuift werkblad uit tot ze in de bakvorm passen. Leg nu voorzichtig 1 helft in de bakvorm en druk aan zodat het goed verdeeld is. Schep nu het amandelspijs op het beslag en verdeel dit over het geheel. Leg nu de andere helft beslag hier weer op en druk aan. Bestrijk de speculaas met het eigeel en strooi het amandelschaafsel er overheen.
6. Bak de speculaas in 30 minuten tot ‘ie mooi goudbruin is. Bijkomend voordeel: je hele huis ruikt goddelijk! Even laten afkoelen en dan aanvalluuuh! 😉
That’s it! Enjoy! ♥
Geïnspireerd op dit recept van Eat. Run. Love.
Lijkt me heerlijk en de moeite waard om eens te proberen. hou van suikervrije recepten 🙂
Dat ziet er goed uit!! Ga dit recept zeker zelf ook proberen. Wat voor merk lactosevrije roomboter gebruik jij?
Ik gebruik die van MinusL, maar haal die in Duitsland. Je kunt – als je wilt – ook plantaardige margarine gebruiken, daar zit geen lactose/koemelk in.
Goedemorgen, kan ik ook ander meel gebruiken? Amandel, boekweit of iets anders?
Ik denk dat je boekweit wel kunt gebruiken. Ik vermoed dat met amandelmeel het een stukje droger zal worden.
Ok dank je 🙂
Waarom en kokosvet en roomboter?
Kan ik niet alleen roomboter gebruiken?
Ik vind het zelf prettig om niet altijd alleen maar (room)boter te gebruiken en vind kokosvet een welkome afwisseling. Maar, je kunt ook gewoon roomboter gebruiken!
Super, dank je! Nog een andere vraag…. is het ei noodzakelijk of kan ik het ook weg laten? Mijn man is dol op gevuld speculaas maar mag geen eiwit
Je kunt bijvoorbeeld 1/2 geprakte banaan gebruiken als een vervanger voor het ei. Of 75 gram suikervrije appelmoes of 60 ml plantaardige olie. Dit zijn een beetje de standaard vervangers voor ei. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dit niet heb geprobeerd, dus ik weet niet wat het met het uiteindelijke resultaat doet.
Klinkt heerlijk! Ik heb alleen 1 vraag: 40 gram bakpoeder, is dat niet wat veel? Ik zag dat er in het originele recept 1/2 zakje bakpoeder gaat, dat is 8 gram.
Ja, je hebt gelijk! Heb het aangepast 🙂
Ah top, bedankt voor je snelle reactie! Ik ga hem vanmiddag gelijk maken, mooi klusje voor een vrije donderdagmiddag 🙂
er zit al amandel in de vulling, misschien hazelnotenmeel gebruiken ipv speltmeel. Of 50/50 met gierstmeel of rijstmeel?
Ook nog een optie idd! Dank je..
Lijkt me heerlijk. Alleen 1 probleempje, ik heb een combi magnetron. Weet je misschien op hoeveel graden ik dan moet voorverwarmen en hoe lang hij er in moet?
Ik heb ook een combi met hetelucht en ik gebruik 200C. Denk dat het heel erg afhankelijk is van je magnetron..
Oehhhh lekker zeg! 🙂
Heeft iemand hem al gemaakt? Ben benieuwd naar de smaak. Ik hoor wisselende berichten…
Oh geweldig ik ga het proberen… heb de spullen besteld bij http://www.deenkhuizernotenkraam.nl ik kan niet wachten, spannend. Ik laat het weten…
Ik ben benieuwd!
Ik heb ‘m vandaag gemaakt. Smaak is heel goed, zeker de spijs! Inderdaad zoet genoeg. Maar wat was ie droog! Ligt dat aan de hoeveelheid bakpoeder misschien? Ik had de reacties namelijk niet gelezen en heb dus 40 gram gebruikt…..Binnenort nog maar eens proberen ;).
Ja dat komt door het bakpoeder 😉
Dank je, de volgende keer moet het goed komen dan 🙂
Ik heb deze koek gister gebakken en vind hem heerlijk! En ook mijn oudste zoon kan hem waarderen. Jongste zoon heeft niet geproefd en eet eigenlijk ook nooit koek, dus ook geen neiging om te proeven.
Doordat je de speltmeel zeeft kan je toch ook net zo goed speltbloem gebruiken, of is dat weer heel wat anders?
Dat kan zeker, maar dat had ik niet in huis 🙂
Oke super! haha want daar kan ik eenvoudig aankomen i.p.v. speltmeel. Dankje voor je reactie!
Nou ik heb hem gemaakt, en lekker dat die is!! dankje voor het recept ben er erg blij mee 🙂
Ik heb de taart gister gemaakt. Geur was heerlijk, helaas was het speculaasdeeg heel droog. Ik heb het recept aangehouden en zelfde formaat springvorm gebruikt. Ik vond de taart nogal laag, misschien dat 30 minuten iets te lang was? Ik merkte bij het deeg al dat het scheurde. Enig idee? Smaak is, afgezien van de droogte, volgens mij goed.
mmm klinkt geweldig! ga ik ook’s testen!
De geur is goed, de smaak ook, maar wel erg droog! Me vriend vroeg waar de vulling was haha.
Vraagje: als je de speculaaskruiden weglaat, heb je dan gewone gevulde koeken? Of moet je dan nog andere kruiden/iets toevoegen?
Zou ik de boter kunnen vervangen door bijvoorbeeld een geprakte banaan en wat olie?
Lijkt me een heerlijk recept. Ik vind het zoon fijn idee dat er niet zo veel troep in zit als je het lekker zelf maakt. De kinderen krijgen tegenwoordig al zo veel suikers binnen. Zo kan ik mijn kinderen toch lekker verwennen. Maar gelukkig met veel minder suikers. Ik ben benieuwd.
Spelbeeld is absoluut niet glutenvrij, gebruik liever mix C van Schär bijv.
Ik heb ‘m gisteren gemaakt. Netjes alles met ingrediënten en volgens beschrijving .. maar hij is echt heel droog… Ik denk dat korter bakken geen geen optie is..misschien meer dadels door het deeg om het smeuïger te maken? Als iemand nog een tip heeft.. graag!
Hoi, erg lekker recept! Maar bij mij was de koek toch wel droog geworden. Had wel gewoon 8 g bakpoeder gebruikt. In plaats van speltmeel heb ik tarwemeel gebruikt (was namelijk veel goedkoper) maakt dat uit voor de droogheid? Daarnaast vind ik zelf erg weinig vulling 😉 Het deeg tijdens het uitrollen, was niet heel erg droog, maar een klein beetje. Ligt het misschien eraan dat -ie te lang in de oven stond (30 min). Of heb je nog andere tips?
Vandaag gemaakt, spelt vervangen door boekweit ivm glutenvrij. Inderdaad heel erg droog. Dit gaf al problemen bij het uitrollen, gong niet brokkelde af. Daarnaast ontvang ik graag tops voor het fijnmaken van de dadels en noten. Was bij mij een redelijk gevecht
Voor het kleinmaken van dedels en noten kun je misschien gewoon een notenkraker gebruiken. Daarmee krijg je ze goed fijn, en kun je ze daarna lekker eten