Ik kreeg laatst van mijn zusje een zak vol appels uit haar tuin. Het waren er te veel om zo op te eten, dus besloot ik om zelf eens suikervrije appelmoes te maken. Dat is echt véél makkelijker dan ik dacht!
Ik ging er eigenlijk van uit dat zelf appelmoes maken een tijdrovend klusje zou zijn. Niks is minder waar! Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf eigenlijk nooit appelmoes eet, maar vriendlief vindt het heerlijk en eet het áltijd als we gebakken aardappeltjes eten. Ik vind deze appelmoes echter wél lekker en kan zo een schaaltje leeg lepelen.
Ingrediënten
1 kilo appels (4 á 5 grote appels)
1 dl water
kaneel naar smaak
suikervervanger naar smaak
Bereidingswijze
1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
2. Doe de appels in een pan, voeg het water toe en laat gedurende 10-15 minuten op laag vuur opwarmen tot de stukjes appel tot moes zijn gekookt.
3. Als je graag appelcompote wilt, dan hoef je nu alleen nog maar naar smaak kaneel en een suikervervanger toe te voegen. Ik gebruikte 1 tl kaneel en 1 el agavesiroop. Voor appelmoes moet je even aan de slag met de pureestamper óf – voor hele gladde appelmoes – met de staafmixer.
That’s it! Enjoy! ♥
Lekker he? Ik had een zoetere appel dus geen suikervervanger nodig. Ik heb naast kaneel ook een beetje kardemom gebruikt. Ter variatie!
Klinkt goed!
Zoals Kim al schrijft, gewoon zonder suiker kan heel goed. Ik had laatst 4 kilo appels gekocht die voor de dieren bestemd waren. 25 eurocent de kilo. lekker appelmoes van gemaakt en ingevroren.
Lydia
Bij een lokale fruitteler kun je om moesappels vragen. Bij de supermarkt zijn Goudrenetten, Jonagold, Elstar of Cox d’orange zeer goed geschikt voor het maken van appelmoes.
Appelmoes van Goudrenetten wordt behoorlijk glad, omdat deze appelsoort ‘smelt’ in de pan. Maar in principe kun je appelmoes maken van elke appelsoort.
De Goudrenetten zijn zurig van smaak, Jonagold is zoet, Elstar en Cox d’orange smaken zoet/zuur.
http://www.appelmoesmaken.nl/moesappels-voor-appelmoes-maken/
Jum, net gemaakt, lekker hoor!
Yaay! Leuk om te horen 🙂
Ik vond het zonder kaneel en/of vervangende zoetstof errug lekker 🙂
hoe lang is het houdbaar?
Ik vries het in porties in.
ik gebruik het sap van een appelsien als suikervervanger. Ook lekker 🙂
Moet je de appels na het koken afgieten of met kookwater en al pureren?
Suiker in mijn appelmoes? Nog nooit over nagedacht zelfs. Deed mijn oma ook nooit en mijn ouders ook nooit. Gewoon lekkere appels zoeken, beetje kaneel erbij, eventueel wat appelsap ( puur, zelf geperst erbij) en een kaneel stokje of 2.
Maar suiker, nee nooit. Net zoals in mijn Ketchup of Mayo doe ik dat niet. Nergens voor nodig. Ja als je wilt dat alles naar suiker smaakt wel ja. Maar als je wilt dat alles smaakt naar zoals de natuur het prachtig zelf aflevert, dan zo min mogelijk er mee doen.
Ik maak gewoon appelmoes zonder water. Appels in stukjes koken en kaneel naar smaak. Niets extra en overheerlijk!
Ik vraag me dan eigenlijk ook af waarom dat water er bij wordt gedaan?