Ik heb al járen op mijn bucket list (lijst van dingen die ik ooit wil doen) staan dat ik ooit een keer een Amerikaanse Pumpkin Pie (pompoentaart) wilde maken. Laatst was het dan éindelijk zo ver. Samen met Lian van Cakeje van Eigen Deeg heb ik me gewaagd aan deze traditionele Amerikaanse taart die me altijd laat denken aan de herfst en natuurlijk aan Halloween.

Suikervrije Pumpkin Pie - Blij Zonder Suiker

Mijn versie van de Pumpkin Pie is suikervrij, lactosevrij en glutenvrij. Ik maakte hem tegelijkertijd met Lian en haar versie bevat eigenlijk alles wat ik niet mag. Naast dat het een super gezellige middag was, vond ik het ook erg leuk om te zien of onze versies nou veel van elkaar verschilden qua smaak en structuur. Mijn conclusie: je proeft zéker verschil, maar het is niet zo dat mijn gezondere versie nou echt heel anders is. Die van Lian was zeker wat zoeter doordat ze basterdsuiker heeft gebruikt, maar voor mij hoeft het allemaal niet meer zo zoet.

Voor de taartbodem heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het recept van Emmelien (zoet & roze). Voor de vulling hebben Lian en ik hetzelfde recept van Jamie Oliver gebruikt en ieder onze eigen aanpassingen gedaan.

Pompoenvulling - Blij Zonder Suiker

Een tijdje terug heb ik het recept voor Pumpkin Spice Mix en die heb ik dan ook in mijn Pumpkin Pie gebruikt. Dat geeft de vulling net die extra smaaksensatie.

Klein detail: ik was mijn eigen taartvorm vergeten mee te nemen (oops) en Lian’s vorm was eigenlijk nét iets te groot voor de hoeveelheid deeg. Vandaar dat het deeg niet helemaal tot de rand komt. Eigenlijk is dat wel de bedoeling, zoals ook bij Lian’s versie te zien is op de foto onderaan dit artikel. Credit voor de mooie foto’s gaan naar Lian 🙂

Tip: trek zeker een halve dag uit om deze taart te maken. Vooral het schoonmaken en het koken van de pompoen kost redelijk wat tijd.

Ingrediënten
De bodem
140 g havervlokken (havermout), fijngemalen tot meel
70 g amandelmeel
2 el maïzena
1 el vanille extract
4 el kokosolie, gesmolten
2 el honing
snufje zout

De vulling
500 g pompoen blokjes (1 geschilde pompoen, zonder zaadjes en in blokjes van 2 cm)
500 ml lactosevrije melk
200 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker (of naar smaak)
1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt
2 grote biologische eieren
snufje zout
3 tl Pumpkin Spice Mix

allergie1

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Meng de fijngemalen havervlokken, amandelmeel, maïzena en zout in een kom. Voeg het vanille extract, kokosolie en honing toe en kneed het mengsel met je handen tot een samenhangend deeg. Een deeghaak werkt helaas niet, want het brokkelt best makkelijk. Vorm vervolgens een bal van het deeg, verpak het in huishoudfolie en leg ongeveer een half uur in de koelkast. Hierdoor wordt het deeg minder kruimelig.

3. Duw het deeg gelijkmatig in een taartvorm van 24 cm doorsnede. Prik de bodem in met een vork en bak gedurende 10 minuten. Laat de taartbodem op een rooster afkoelen.

4. Doe intussen de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en zaadjes) in een kleine steelpan. Verwarm dit op matig vuur. Blijf steeds roeren zodat het niet aanbrandt. Draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert.

5. Leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en pureer het mengsel met een staafmixer tot een mooi glad geheel. Laat de vulling – met de deksel op de pan – afkoelen tot kamertemperatuur.

6. Kluts de 2 eieren los met een vork en doe ze bij het pompoenmengsel. Roer alles goed door elkaar. Voeg de kruiden toe. Schenk het mengsel in de taartbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven (op 180°C) of tot het oppervlak van de vulling gestold is. De vulling moet nog een beetje lobbig zijn.

That’s it! Enjoy! ♥

beidetaarten - blij zonder suiker

Print Friendly