Ik eet gemiddeld wel 6 tot 8 keer per dag. Voordat ik suikervrij at nam ik vaak een granenreep of tussendoorkoekjes mee. Zo had ik altijd wat te eten bij me, voor mijn “nooit te stillen” trek en snackbehoefte. Ik dacht altijd dat mijn lichaam het nodig had vaker kleine beetjes te eten. Ik kreeg zelfs rare verschijnselen als duizeligheid, misselijkheid, trillerigheid en ik werd zelfs chagrijnig. Nu weet ik dat dat voornamelijk kwam door de sugar high’s en low’s. Sinds ik zoveel mogelijk suikervrij eet heb ik hier nog maar zelden last van.
Maar toch mis ik mijn granenreep om mee te nemen voor onderweg. Ze zijn wel te koop in de winkel, maar ik ben eens gaan experimenteren naar een gezonde en makkelijke versie van deze reep. En deze repen zijn nog heerlijk ook! Probeer het zelf, je hebt ze zo gemaakt 🙂
Wat heb je nodig:
• 90 ml honing (neem een wat stevigere/dikke honing)
• 250 gram muesli/speltmuesli (suikervrij uiteraard, bijvoorbeeld van Zonnatura)
• 100 gram notenmix
• 2 el pompoenpitten
• 1 el zonnebloempitten
• 2 el kokosolie
Hoe maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven)
2. Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
3. Voeg de honing toe en roer het mengsel goed door elkaar
4. Bekleed een bakplaat met balpapier of gebruik een siliconenmat.
5. Schep het mengsel op de bakplaat in een vierkant en druk het goed aan.
6. Bak het geheel 20 à 25 minuten in het midden van de oven.
7. Laat het hierna volledig afkoelen en breek of snij het in repen.
Tip: ook lekker als crunch in je toetje. Verkruimel de reep dan in een bakje en schep hier bijvoorbeeld (soya)yoghurt op.
Ziet er goed uit.
Ik ga het maken.
Er zit wel degelijk suiker in want je doet 90 gram honing in het recept en jou lichaam ziet dat niet anders dan de sacharose die je eet als je gewone bietensuiker neemt. De muesli van zonnatura is ook niet suikervrij. Je houdt jezelf zo echt voor de gek. Je lichaam ziet het verschil echt niet, het is allemaal C6H12O6 en dat is glucose.
Wauw, dat komt onaardig over.. Maar als je goed leest zegt ze dat zo zoveel mogelijk suikervrij eet, deze versie is sowieso gezonder en dat merkt je lichaam wel hoor!!
Ik zeg ook niet dat ze het niet merkt, ik zei dat je lichaam het verschil niet “ziet” omdat het scheikundig gezien allemaal hetzelfde is namelijk glucose. Dat zit ook in honing dus het recept is op die manier niet suikervrij, wel vrij van kristalsuiker.
Hij valt bij mij uit elkaar. Iemand enig idee hoe ik dit kan verhelpen?
Helaas, die van mij is ook alleen geschikt voor een bakje yoghurt. Heb het recept precies gevolgd, al mis ik waar de kokosolie erbij moet.
Maar valt dus uit elkaar, geen repen van te maken.
Jammer….
Ik ben het eens met Renske. Je hebt het over de ‘sugar highs en lows’, maar als je die wil vermijden, moet je naar de GI kijken. Honing, dadels, ahornsiroop, rozijnen en vele andere ingrediënten, die ik op deze site tegen kom, hebben een hoge GI en veroorzaken dus ook die schommelingen in je bloedsuikerspiegel.