Tijdens mijn tijd in de Verenigde Staten heb ik kennis gemaakt met Pink Lemonade. Het smaakt zo ontzettend anders dan de (aanmaak) limonade die we hier kennen. Ik bestelde het vaak tijdens etentjes én ik kocht van die grote 2 liter flessen bij Walmart. Zo lekker vond ik het! Het zelf maken als je geen suiker eet is een behoorlijke uitdaging, maar met de juiste ingrediënten kan het zeker lukken!

pinklemonade

Amerikaanse lemonade bestaat voor het grootste gedeelte uit vers citroensap, gecombineerd met kristalsuiker én poedersuiker. Een ware suikerbom dus! Ik heb lang getwijfeld over hoe ik dit nou het beste zelf kan maken. Palmsuiker werkt niet, want dan wordt het een donkere limonade en de nasmaak van Stevia vind ik persoonlijk niet lekker. Gelukkig kwam ik een tijd terug in aanraking met Sukrin. Deze post is niet gesponsord, maar ik ben erg enthousiast over de producten!

Sukrin is een suikervervanger uit Noorwegen die wordt geïmporteerd door BenVital. Het bestaat uit de stof erythritol. Dit is een “polyol en komt van nature in kleine hoeveelheden voor in sommige fruitsoorten, paddenstoelen en gefermenteerde producten. Erythritol als zoetstof wordt met behulp van enzymen geproduceerd uit gefermenteerde granen, suikerbieten of suikerriet. Door een kristallisatieproces ontstaat een bruikbaar eindproduct dat lijkt op kristalsuiker. De zoetkracht is zo’n 70% van tafelsuiker.” Bron. Sukrin zelf stelt dat het een volledig natuurlijk product is en dus absoluut niet te verwarren is met fructose of het chemische aspartaam:

Sukrin is 100% natuurlijk. Het komt van nature voor in bepaalde soorten fruit, bijvoorbeeld in peren, meloen en druiven. Sukrin komt voort uit een natuurlijk gistingsproces zoals ook gebruikt wordt bij het produceren van wijn, kaas en yoghurt.

Het mooie aan erythritol is dat het een GI (glycemische index) van 0 heeft, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt en dus uitermate geschikt is voor diabetici. Het wordt niet opgenomen in de dunne darm, maar wordt voor 60% tot 90% meteen in het bloed opgenomen. Hierdoor krijg je niet of nauwelijks last van een opgeblazen gevoel en diarree. Iets wat bij het gebruik van andere polyolen zoals mannitol, sorbitol, en maltitol vaak wel zo is. Ik merk dat ik zelf totaal niet tegen sorbitol kan (zit o.a. in kersen) en krijg daar inderdaad die klachten van. Bij erythritol heb ik dit nog niet gemerkt. Ook is deze suikervervanger geschikt voor mensen met een Candida infectie, omdat het de schimmel niet voedt. Yaay! Ook schijnt het zo te zijn dat erythritol een beschermend effect heeft op de bloedvaten bij diabetes! Dit wordt echter nog verder onderzocht. Bron. Uiteraard geldt hier ook ook weer: gebruik met mate! Ik eet zelf ook echt niet elke dag baksels met suikervervangers als palmsuiker of Sukrin. 😉

Naast ‘kristalsuiker’ wordt Sukrin ook geleverd in ‘poedersuiker‘ vorm. Dit is voor mij echt ideaal, want ik had echt behoefte aan een alternatief voor poedersuiker. Ik vind het fijn dat deze suikervervangers niet de donkere kleur van palmsuiker hebben en dus niet het eindresultaat altijd steevast donkerder maken. Ook de GI van 0 is een verademing. Het enige minpunt van Sukrin is de prijs: je betaalt al gauw €9,95 voor 500 gram!

Genoeg over de zoetstof, op naar het recept voor overheerlijke pink lemonade! Ik heb gebruik gemaakt van een Amerikaans recept, dus dan werk ik het liefst met cups. Deze kun je o.a. kopen bij de AH XL. Dat scheelt een hoop rekenwerk!

Ingrediënten
Voor 2,8 liter
1 cup Sukrin
1 cup water
2 1/2 cup vers citroensap (+/- 8 grote citroenen)
2 cups Sukrinmelis
2 cup ongezoet cranberrysap
1,5 liter water

allergie1

Bereidingswijze
1. Voeg de cup Sukrin en de cup water samen in een pannetje en breng al roerend aan de kook tot de suiker helemaal is opgelost. Zet dit vervolgens een uur in de koelkast om af te koelen.
2. Giet het citroensap even door een zeef, zodat de pulp achterblijft. Dat wil je liever niet in je lemonade hebben.
3. Giet het suikermengsel vervolgens in een grote kan en voeg hier het citroensap, Sukrinmelis, cranberrysap en 1,5 liter water aan toe. Roer goed door. Proef even of de lemonade zoet genoeg is. Zo niet, voeg dan nog wat Sukrinmelis toe. Roer goed door en zet in de koelkast om koud te worden.
4. Doe wat ijsblokjes in een glas en serveer de Pink Lemonade op deze manier!

That’s it! Enjoy! ♥

pinklemonade1

Print Friendly