Mmmm, pulled pork! Ik at dit voor het eerst 3 jaar geleden toen ik tijdelijk in de VS woonde. Ik had er voorheen nog nooit van gehoord en ik ben niet zo’n grote fan van varkensvlees. Maar ik was destijds op een festival en qua food trucks was er niet zo heel veel keuze en dus werd ik enigszins gedwongen om een pulled pork sandwich te eten. Ik was op slag verliefd!

Texas style pulled pork

Ik heb dit al zó lang willen maken, maar ik had geen slowcooker. Ik had zelf niet zo’n zin om een halve dag kwijt te zijn om op het vlees te letten in een normale braadpan. Pulled pork moet namelijk heel langzaam gaar worden en dat duurt echt uren! Het fijne aan de slowcooker is dat je de ingredienten er ‘s ochtends in doet en het dan 8-10 uur kunt laten staan, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het aanbrandt. De slowcooker bereidt gerechten – zoals de naam al zegt – langzaam en is dus ideaal voor bijvoorbeeld stoofschotels, soepen maar ook mijn geliefde pulled pork! Ik heb inmiddels een slowcooker van 5 liter aangeschaft en daar past een mooi groot stuk vlees in. Je hoeft echt geen dure Crockpot te kopen: mijn slowcooker was nog geen €23,00 bij de Kijkshop en werkt perfect!

Er zijn ontzettend veel recepten en bereidingswijzen te vinden: iedereen heeft zo zijn of haar voorkeur. Mijn manier is vooral makkelijk: geen spice rubs waarbij je het vlees uren in de koelkast moet bewaren of aanbraden in een braadpan. Je hebt wellicht wat meer ingrediënten nodig dan andere recepten, maar het eindresultaat is het echt dubbel en dwars waard! Ik moet zeggen dat ik een beetje heb gecheat qua gluten: ik heb namelijk ciabatta broodjes gebruikt voor dit recept. Maar goed, ik kies er zelf voor om geen tarwe te eten: ik heb geen coeliakie.

Veel recepten maken gebruik van procureur: dat is de hals/schouder van het varken. Dit ligt over het algemeen niet standaard in de supermarkten: je moet hiervoor even naar de slager of de groothandel. Ik heb het me echter makkelijk gemaakt en fricandeau gebruikt. Dat is mager vlees én makkelijk verkrijgbaar. Ik zal het binnenkort ook nog een keer maken met procureur: ik ben namelijk benieuwd naar het verschil!

Ingrediënten
Voor 6-8 broodjes
1 – 1,5 kg fricandeau
1 el rijstolie
1 cup suikervrije BBQ saus
1/2 cup appelazijn
1/2 cup gistvrije bouillon
1/4 cup palmsuiker of kokosbloesemsuiker
1 el suikervrije mosterd
1 el suikervrije Worcestershiresaus
1 tl chilipoeder
2 uien, fijngehakt
3 teentjes knoflook, geperst
1 1/2 tl gedroogde tijm
zout en peper

allergie1

Bereidingswijze

1. Doe de rijstolie op de bodem van de slowcooker. Plaats de fricandeau er in en voeg de BBQ saus, appelazijn, en bouillon toe.

2. Voeg vervolgens de palmsuiker, mosterd, Worcestershiresaus, chilipoeder, ui, knoflook en tijm toe. Roer even door. Doe de deksel op de slowcooker en laat gaar worden op de stand High (5-6 uur).

3. Haal het vlees uit de slowcooker en trek dit met 2 vorken uit elkaar in kleine reepjes. Doe het vlees terug en laat nog een uur op High staan. Voeg vervolgens wat zout en peper toe. Roer alles goed door.

4. Serveer de pulled pork op bijvoorbeeld ciabatta broodjes. Ook met rijst smaakt het uitstekend! Wil je het echt helemaal authentiek doen: maak dan een coleslaw salade en schep dit boven op de pulled pork en serveer met extra BBQ saus.

pulledpork1

Bron: Allrecipes

That’s it! Enjoy! ♥

Print Friendly